Amadeus tähänastisen uransa vaikeimman haasteen edessä

Amadeus tähänastisen uransa vaikeimman haasteen edessä

Ajankohtaista - Ma 27.9.2010, klo 15.35 - Toimittaja: Airi Saastamoinen

Taivaan portitTaivaan portit

1891
tykkää tästä

Anneli Sari joukkueineen lähtee kiertueelle lokakuun lopulla musiikkinäyttämöteoksella Taivaan portit. Tiedossa on äärimmäisen tiivis reilun kuukauden mittainen kiertue: kaikkiaan 31 esitystä ympäri Suomen. Viimeksi Anneli kiersi Suomea shown merkeissä vuonna 2007. Silloinkaan ei muutaman keikan takia matkaan lähdetty, tuolloinkin esityksiä oli kolmisenkymmentä.

Monen taiteenlajin spektaakkeli

Taivaan portit on jännittävä hanke: lavalla tullaan näkemään laulajia, näyttelijöitä, tanssijoita ja viisimiehinen Neon Bandonéon -yhtye.  ”Rautaisia ammattilaisia kaikki”, tähdentää Anneli Sari. Kaikkiaan kiertueella on mukana parikymmentä ihmistä.
Taivaan portit pohjautuu argentiinalaisen runoilijan ja naisasianaisen Alfonisna Stornin elämään. Luvassa on surrealistinen ja runollinen tarina, jossa argentiinalainen, ranskalainen ja suomalainen musiikki ja kulttuuri muodostavat kiehtovan sillan, kertoo esityksen ohjaaja Oscar Sisto.

Multitalentti ohjaaja

Oscar Sisto on argentiinalais-ranskalainen näyttelijä, ohjaaja, muusikko, säveltäjä , - jopa taidemaalari. Sisto on säveltänyt osan Taivaan portit –esityksen kappaleista. Sisto tapasi Anneli Sarin Pariisissa ensi kertaa yli kaksikymmentä vuotta sitten, jolloin hän oli mukana Annelin showssa tanssijana ja laulajana. Nyt yhteistyö jatkuu Alfonsina Stornin merkeissä.
Alfonsina Storni on  Annelille henkilökohtaisesti hyvin tärkeä taiteilija: ”Samaistun hänen elämäänsä ja kohtaloonsa hyvin voimakkaasti.” Alfonsina kiehtoi myös Oscaria, ja kun Anneli ehdotti yhteistyötä Alfonsinan elämäntarinan tiimoilta, Oscarille ei tullut mieleenkään kieltäytyä.

Amadeuksen tangokuninkuus yllätti

Anneli on tehnyt kiertueita Suomessa muutaman vuoden välein. Taivaan portit –kiertueen valmistelut aloitettiin jo lähes pari vuotta sitten. Produktio oli hyvässä vauhdissa, suurimmat esiintymispaikat varattu ja mieslaulaja-kandidaatteja ehdolla useampiakin. Sitten koitti kesä 2009 ja Annelin veljenpoika Amadeus voitti tangokuninkuuden. Kun Anneli kuuli Amadeuksen voitosta ja varmistui vielä omin korvin, että poika todella osaa laulaa, suunnitelmat mieslaulajan roolituksesta menivät uusiksi. Amadeus kävi Siston luona koe-esiintymisessä ja kiinnitys päätettiin antaa Amadeukselle.

Amadeus on kovassa seurassa

Anneli Sari osaa. Anneli on taitava laulaja ja karismaattinen näyttämödiiva. Kaksiviivainen a soi kauniisti ja paineettomasti oli esiintymismeikki kasvoilla tai ei. Anneli tietää kuka hän on ja mitä tahtoo.

Amadeukselle Taivaan portit ei tule olemaan helppo juttu. Näyttelijän saappaisiin astuminen ei tunnu Amadeuksesta vaikealta tai vastenmieliseltä, mutta rautaisten ammattilaisten seurassa hän joutuu jatkuvasti ylittämään itsensä. Anneli ei epäröi antaa tarvittaessa ankaraakaan kritiikkiä. Sisto taas johtaa ryhmäänsä latinalaisella temperamentilla ja nappaa harjoituksissa vispaavaan käteen kiinni välittömästi kuin haukka.

Taiteilijuuden korkeakoulu

Oscar ja Anneli kehuvat Amadeuksen oppimiskykyä, musikaalisuutta ja menestymisen nälkää. Haastetta kuitenkin riittää, sillä kappaleetkaan eivät ole ihan yksinkertaisimmasta päästä. Stressitasoa nostanee sekin, että osa lauluista lauletaan espanjaksi.

Väitän, että Taivaan portit tulee olemaan Amadeukselle monessa mielessä vaativa ja ankara taiteilijuuden korkeakoulu. Taivaan porttien kautta kuljettuaan Amadeus ei voi olla enää entisensä. Näyttämötyöskentely ei maneereita siedä. Tiukka konserttiaikataulu edellyttää äärimmäisen hyvää fyysistä kuntoa. Laulutekniikan on oltava kunnossa, että ääni kestää. Ensabmle-työskentely vaatii kurinalaisuutta ja auktoriteetteihin sopeutumista.

Mikäli hän tämän tulikokeen läpäisee, saamme mahdollisesti tutustua aivan uudenlaiseen Amadeukseen. Mieheen, jolla on paitsi ääni, myös taito ja tahto pyrkiä päämääräänsä nöyrästi, mutta rohkeasti, - kovaakaan työtä pelkäämättä.

Lisää artisteista:AmadeusAnneli Sari

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (642)

KT ymmärrän luultavasti melko hyvin tilanteesi.Ainoa lohdutus taitaa olla,että
HÄN on siirtynyt kipujen ulkopuolelle.
Odotan innolla Annelin esiintymistä.hän on aina ollut suosikkini.Amppu on mielestäni oikealla asenteella mukana.Untuvikko,mutta niin ne kaikki aloittavat.Minä mainostan Amppua tuolla facebookissa.
Hyvää jatkoa KT,taidan tietää etunimesi,mutta olkoon näin.Olet ajatuksissani ja toiveissa,että tapaisimme joskus livenä.
terv,ippa

ippa Ma 11.10.2010, klo 15.40

Kiitos, Ippa, Sinä tiedät, mistä kaikesta on kyse! Tämä syksy on täynnä hyvin poikkeuksellista dramatiikka "kaikkien taivaanporttien" kanssa ainakin minulle! Kiitos!!!

Sitten toisilla Taivaan porteilla nähdään huikaisevan loistelias DraamaKuningatar Anneli Sari. Toivottavasti ex-AmppUntuvikosta kuoriutuu yhtä säkenöivä DraamaKunkku. Aikaisemmin jo mainitsin tutun laulun liittyen päähenkilöön elämäntarinaan. Tunnetko Sinä laulua "Alfonsina ja meri", jonka Anneli Saaristo (ei A. Sari) levytti suomeksi v. -85? Itse "tunnelmoin" sen kimpussa kotipianollani ja kasvatan DraamanNälkää ja AmppuIkävää. Tässä uudestaan linkki Youtubeen Mercedes Sosan tulkintaan. (Ko. laulaja lauloi aikoinaan Violetta Parran "Elämälle kiitos"). KT kiittää Elämää ja etenkin MusiikkiElämää!

http://www.youtube.com/watch?v=elFfCLa6wNM

Anonyymi Ma 11.10.2010, klo 13.39

satumaassa on ollut monista artisteista juttuja,kommentteja 0 tai yksi ! Suosituimmat näyttää olevan Amppu,Marko ja Kaija ! Monet taas kirjoittelevat artistin kotisivuille !

Anonyymi Ma 11.10.2010, klo 13.14

12:24 Kerroppa kenen fani hän on, kun olet niin varma asiasta ?

Anonyymi Ma 11.10.2010, klo 12.53

Niin samahan se on jos vaikka laulaa hebreaksi, mutta silloin vain kuulee äänen ja musiikin, kyllä siitäkin voi jotain päätellä. Sitä en oikein ymmärrä, että Suomessa niin paljon lauletaan englanniksi, kyllä näyttää siltä ettei suomen kieltä arvosteta. Tuskin Suomessa kovin montaa ulkomaista kieltä ymmärretään yleisellä tasolla. Mutta lauluja kyllä kuulee ties millä kielellä laulettavan. Sitten vasta mielestäni kuulija voi täysin ottaa musiikin sanoman vastaan kun ajattelee ky. kielellä. En ole kuullut Amadeuksen laulavan Englanniksi, mutta eikö jo koulussa opeteta kieltä lausumaan ja lauluissahan sanavarasto ei ole päätä huimaava, samoja sanoja toistetaan melko usein. Ainakin Suomen kiellessä D kirjaimen Amadeus lausuu erittäin hyvin, olen nimittäin kiinnittänyt siihen huomiota.

Anonyymi Ma 11.10.2010, klo 12.38

Hyvä KT
Kävin Amadeuksen sivuilla ja sain viestisi luetuksi.Anteeksi rakas ystävä,kun luen niin huonosti juttuja.Taivaan portit ovat auenneet Hänelle ja Hän on saanut levon,pitkän raskaan matkan jälkeen.Siunausta Sinun matkaasi,Enkeli kulkee rinnallasi.Olen ajatuksissa mukanasi kulkemassa tänne maallisiin Taivaan portteihin.
Jaksamista ystäväni
terv.ippa

ippa Ma 11.10.2010, klo 12.33

Aamupäivää ystävät!

Menen siis Varkauteen ensi-iltaan,sitten käyn Järvenpäässä,Hesassa ja täällä Espoossa.Älkää pelätkö,että paljastaisin juonen.
Sitte KT,en ole huomannut viestiäsi Ampun sivuilla,syystä ,että en kirjoittele nykyään paljon sivuille..Kirjoittelen toisaalla.
Amadeuksen omilla sivuilla on varmasti kertomuksia,mutta sielläkään ei varmasti paljasteta juonta.
Amadeuksen omilla sivuilla varmaan on tarkkojakin selostuksia konsertti konsertilta.
Amadeuksen omat sivut on mukavat,Amadeuksen itsensä näköiset,siellä kannattaa käydä.Yksituumaisuudella me fanit teemme Amadeuksen uralle hyvää.

Mukavaa päivää AmadeusLandiaan.

ippa Ma 11.10.2010, klo 11.55

Montakos kertaa tuo " hyvät hyssykät " on näiltä sivuilta lähtenyt " ovia paiskoen ", vaan AINA tullut takaisin, ei ole montaakaan päivää, kun kommentoi. Ei varmaan ole Amppufani, mutta ei malta poiskaan pysyä, kun oman idolin sivuilla niin hiljaista, ymmärretään!

Anonyymi Ma 11.10.2010, klo 11.24

En ole koskaan ymmärtänyt tuota jatkuvaa täysin kritiikitöntä ylistysvirsien veisuuta aloittelevalle laulajalle ja taitaa muutaman fanin mielestä olla enää tenori Placido Domingo jäljellä, joka laulaa pikkasen Amadeusta paremmin:) Jos Amadeus laulaa esimerkiksi englanniksi sanat päin "peetä" eikä fani edes ymmärrä englantia ja silti ylistää esitystä niin ollaan jo tragikomiikan puolella. Samoin jos lehtikriitikko kirjoittaa suoraan että metsään meni joissakin kohdin, niin "ylistäjäfanin" mielestä oli vaan parempi ettei ollut niin hirveästi panostanut harjoitteluun että oli ikäänkuin rennompi meininki, voi hyvät hyssykät...

Anonyymi Ma 11.10.2010, klo 09.25

harvemminhan niistä virheistä on kommentoitu,tai jos lehdissä jotain negatiivistä niin kaikki joukolla lehtiä moittimaan ? Minäkin luotan enemmän puolueettomaan arvosteluun,niissähän yleensä kerrotaan jos jotain kritisoitavaa on,ei kukaan ole täydellinen,mutta toivotaan että kiertue onnistuu,eiköhän jokainen esiintymiskerta ole erilainen !

Anonyymi Ma 11.10.2010, klo 09.03

Anteeksi, mutta hen.koht. en usko tiettyjen henkilöiden raportoivan konsertista yhtikäs mitään uutta, eli sama jos raportointiteksti kopioidaan vaikkapa Pyhtään keikalta tai Romani-konsertista viime huhtikuulta. Samat sanat, samat ilmaisut jne!!!

Arvosteluthan ovat Hesarissa ja muissa lehdissä, joten minä ainakin luen niistä enkä korvaani lotkauta jonkun iiiihanaaa- fanin raportointiin, kuin tietysti sillä tasolla, että fanilla itsellään ollut hyvä konserttikokemus, kiva juttu!

Näinhän se on aina mennyt näillä Amadeus-foorumeilla, että jos joku fani uskaltaa kertoa jostain epäkohdasta, hänet lytätäään tiettyjen fanien taholta maanrakoon, painy h-tiin siitä vikisemästä, Amadeus ei virheitä tee!
Vaikkakin rakentava kriittinen palaute näin pitkän konserttikiertueen kohdalla olisi paikallaan: mistäs se esiintyjäkaarti palautetta saa, jos ei katsoijita! Eli jos vaikkapa toisen tai kolmannen konsertin kohdalla tulisii palautetta jostain häiritsevästä asiasta, niin ehtisivät sitä vielä miettiä uudelleen ja korjata niihin lukuisiin tuleviin konsertteihin. Mutta eihän me tyhmät rivifanit ymmärretä mithään... Ylifani avatkoon sanaisen arkkunsa ;-)

Simpukka soikoon Ma 11.10.2010, klo 08.45

Nyt kun Amadeus on Pariisissa, fanit saavat tyytyä soittamaan levyltä kappaletta JOKA PÄIVÄ JA JOKA IKINEN YÖ.

Anonyymi Ma 11.10.2010, klo 08.20

Nyt pitäisi taas päättää, mitä kerrotaan TaivaanPorteista. Juonta ei saisi paljastaa ainakaan muuta kuin mitä Alfonsinan elämäkerrasta jo tiedämme. Alfonsina ja meri -laulu siinä ainakin on. Löytyy YouTubesta, vaan Anneli Saariston suomeksi laulettua v. -85 ei ole.

Ja, Ippa, kiinnitäthän huomiota laulamisen herkkyyteen ja siihen, malttaako Amppu laulaa aina sävelen ja tahdin loppuun asti aivan joka säkeessä?! Ehkä Ampun suorituksen tason voisi paljastaa ja yleisen musisoinnin ja näyttelemisen tason, ja että hurrrmaantuiko yleisö? Kiitos tunnelmoinneista jo etukäteen!!! Tiedämme sitten Varkauden ensi-illan jälkeen, perutaanko liput vai pääseekö sittenkin nauttimaan...;) KT

(P.s. Laitoin Ippa, Sinulle, salaisen viestin kuukausi sitten Ampun kotisivuille AmpPuskaradio tiedottaa -sivulle 13.9.10 klo 1.24. Kiitos myötäelämisestäsi!)

Anonyymi Ma 11.10.2010, klo 00.44

Vieläkin minä kukun täällä A! Okei, vaikka olen jo viides, minä ainakin lupaan pitää turpani kiinni. Samaa toivon ekoilta, tokilta jne...Juuri näin, että olipa Upeeta ja sitä rataa....korkeintaan! Nyt painun pehkuihin lopulta t: Elisa

Anonyymi Ma 11.10.2010, klo 00.08

Lisätään, minä kylläkin olen aika kärkijoukoissa yhdeksäs, ennen sitä ei saa kertoa muuta kuin ”olipa ihana esitys, kiitos, kiitos” yhdeksännen jälkeen toiset saa sitten päättää mitä saa kertoa mitä ei.
A.

A. Su 10.10.2010, klo 23.55

No hei vieläkin! Nyt vasta huomasinkin, kun tarkemmin luin, että Ippa on menossa ihan ensi-iltaan. Anteeksi sekoiluni! Öitä jälleen! -Elisa-

Anonyymi Su 10.10.2010, klo 23.50

Hei vielä! A on ihan oikeassa. En tarkoittanutkaan, että Ippan tai kenekään muunkaan tarttis kertoa muuta kuin kuulumiset ihan "yleisellä tasolla". Tottakai me halutaan pitää jännitys loppuun saakka. Kiitos A, kun oikaisit! Ja taas ötyjä! T.Elisa

Anonyymi Su 10.10.2010, klo 23.47

Siinäpä se, pitkä kiertue, mielestäni ei ole oikein kiva jos heti ensimmäiset kertoo ainaski esityksen juonen, tietenki voi kiittää ja KEHUA mutta juonta ei saisi kertoa.
Tää on vain minun mielipide.
A.

A. Su 10.10.2010, klo 23.41

Niinpä, tyylikästä oli! Tottakai Ippa kiinnostaa konserttikuulumiset ja olet hyvin Tervetullut kommentoimaan tännekin! Ainakin minun mielestäni. Nyt kiinnostaisi tietää, että mihin ekana pääset? Olen monesti pähkäillyt sitä itsekin, että miten olisi mukavaa seurata tuota sessiota alusta loppuun, mutta kiitollinen olen yhdestäkin Elämyksestä. Jännitys tiivistyy.....Öitä toivottelee Elisa

Anonyymi Su 10.10.2010, klo 23.37

Mielenkiinnolla odotellaan mitä tuleman pitää... Kyllä Amadeus oli taas tyylikäs paketti pe aamuna. Varmasti tulevat pärjäämään yhessä Annelin kanssa. Onnea kaikille matkaan ja katsomossa nähdään...

En voi olla sanomatta Su 10.10.2010, klo 23.28

Myöhäisiltaa.
Olen siinä onnellisessa asemassa,että käyn kuuntelemassa neljä konserttia aina vähän väliä,koskaan ennen en ole tällaista mahdollisuutta saanut.Vanhaksi piti elää.
Olen menossa ensi-iltaan,jos kiinostaa niin voin kommentoida sitä konserttia.Lähettäkää viestiä,jos kiinnostaa.

Hyvää yötä AmadeusLandiaan

ippa Su 10.10.2010, klo 22.54

Olen monta kertaa pohdiskellut samaa. Esimerkiksi nyt Ampun kohdalla voiko nämä kiertueharjoitukset vaikuttaa niin voimakkaasti?! Itselläni ei oo niin kokemuksia (ennen Amppua) esim. tältä Satumaasivustolta, että kuinkas muilla artisteilla. Jotenkin sitä vain kuvittelisi, että kaikki "linjat" olis kuumina. Toivottavasti oon väärässä. -Elisa-

Anonyymi Su 10.10.2010, klo 21.58

Tervehdys, hiljaista on täällä ja tuolla toiselle puolella varsinkin! Ei mahdu miun jakeluun vieläkään että miten hiljaiselo fanitukseksen foorumeilla voi olla hyvä merkki artistin uran suhteen.

Anonyymi Su 10.10.2010, klo 21.38

Pakko kai se on nyt kompata KT:n ja Noitukan tahtiin. Rakkaus musiikkiin. Kyllä Kyllä! Toisenkin yhtäläisyyden keksin: korvanappi. Minulla on kyllä ihan kaksin kappalein, eivätkä ihan yhtä sädehtiviä kuin Ampulla, mutta tykkään ja käytän. MInua ette sinne salille, ettekä vissiin pururadallekaan saa kilon kappaleinakaan. Valitettavasti näin.
Meikäläisellekin näyttää nyt tulevan ihan perinteeksi syksyinen konserttireissu Ampun ansiosta. Jotenkin Ampussa on se taikavoima, että ihan pakko päästä. Liput on olleet hommattuna jo kauan sitten itselleni ja nuorelle daamilleni. Hyvä Amppu!
Niin, jokohan Amppu lienee Riemukaaren pyörteissä?! Rukoilen, että siellä kaikki menee hyvin, eikä mitään ikävää satu.
Noitukkaiseni, karpalo on ihana marja. Onko teilläkin niitä paljon? Meillä kuulemma on, mutta ei oo vielä kerinny käymään suolla.
Terkuin Elisa

Anonyymi Su 10.10.2010, klo 21.31

Jokohan pohjosen laululintu on laskeutunut Pariisin maaperälle riemukaaren pyörteisiin.
A.

A. Su 10.10.2010, klo 20.43

Liput Lahden Sibeliustalossa pidettävään Taivaan portit -konserttiin ovat olleet jo pitkään valmiina. Suurin odotuksin ollaan lähdössä katsomaan esitystä.
Jo perinteeksi on tullut, että joka syksy käydään konsertissa. Amadeuksen mukana olo vaikutti siihen, että valittiin juuri tämä konsertti tällä kertaa. Anneli Saria emme ole livenä nähneet. Hänen musiikistaan ollaan pidetty ja kuunneltu sitä jo 70-luvulla.
Konsertin onnistumisen mahdollisuudet ovat hyvät. Terveisiä Amadeukselle ja onnea esityksiin.

Amadeus vaan on niin ihana! Su 10.10.2010, klo 20.36

Tänään satoi lumen maahan, mutta kerkesipä LapinNoita käväistä vielä KarpaloJänkhällä pyllöttämässä muutaman litran punaista herkkua talven varalle. Amppunen taitaa ihmetellä jo Pariisin maalla Suuren Mualiman Menoa. KT:n kymysykseen, että mitä sAMAnkaltaisuutta... vastaan notta Musiikki se on Noitukankin ElämänLähde ja ElinEhto noin niin kuin KuunteluMielessä ja tietysti Kunnon SaliTreenit vedetään tämän tästä;)

Anonyymi Su 10.10.2010, klo 18.29

Luulisin, että nuo kaksi tangoa jotka Amadeus laulaa espanjaksi ovat argentiinalaisia, saas nähdä. Joka tapauksessa ovat varmasti huolella valittuja. Muut laulut hän sitten laulaakin suomeksi Taivaan Portit esityksessä sen käsityksen olen saanut.

Anonyymi Su 10.10.2010, klo 13.49

AmppUutisia odottaessamme en välttämättä uhraa itseäni naiivistisuuden tai itsekkyyden alttarille, mutta ihmiselle tekee hyvää verrata itseään ja sAMAistua johonkin ihanaan ja parempaan. Amppu-IkiIdolimme on nyt sellainen Upea Kohde.

Kysymys kuuluu: Mitä sAMAnkaltaisuutta on Ampussa ja minussa, siis itse kussakin sääd...eikun FaniKunnan jäsenessä, teissä kaikissa?

Itse vastaan: Suurensuuri rakkaus musiikkin (Ampulla hiukan paremmat musiikilliset taidot), sauvakävely (Amppu juosten, minä kävellen) ja muu kunnon hoitaminen (Ampulla vaan paremmat haba-na-naat, kuten näimme aamu-TV:ssä). Niin, ja Amppu-varmikkeet, minä kutoen ja Amppu pitäen;)Sunnuntaipäivän ratoksi KT

Anonyymi Su 10.10.2010, klo 10.33

Minusta on erittäin hyvä, että ylläpito ilmoittaa asiattomien viestejen poistosta. Tiedetään missä mennään ja tänne on hyvä tulla kirjoittamaan. Voidaan sanoa, että jää vähemmän ihmettelyä monesta asiasta. Kiitos.

Anonyymi Su 10.10.2010, klo 09.55

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä