Yona uskaltaa olla alasti oma itsensä

Yona uskaltaa olla alasti oma itsensä

Ajankohtaista - Ke 9.3.2011, klo 15.04

Areena-sisällön näkyminen vaatii Javascriptin päälläolon sekä Flash-liitännäisen

Areena linkki: http://areena.yle.fi/video/1299659056407

315
tykkää tästä

Vuoden tulokas-Emman voittaneen Yonan mielestä tärkeintä musiikin tekemisessä on omalla äänellään laulaminen. ”Se tarkoittaa sitä, että ilmaisee tinkimättömästi itseään eikä tee tuotetta. Sitä ihmiset haluavat kuulla, että joku uskaltaa olla tavallaan alasti oma itsensä.”

Yona on Emma-palkinnostaan ilahtunut, vaikkei hän itseään varsinaisesti tulokkaana enää pidäkään. Kiitos-puheessaan hän muisti niitä lapsia ja nuoria, jotka ovat juuri kirjoittaneet ensimmäiset kappaleensa. He ovat Yonan mukaan niitä aitoja tulokkaita.

Yona itse aloitti laulujen tekemisen hyvin varhain. ”Meillä oli piano kotona ja semmoinen ilmapiiri, että saa toteuttaa itseään, niin kyllähän mä paljon lauleskelin ja tein kaikkea luovaa. Mulla on semmoinen kasettitaltiointi, jossa mä oon kolmen tai neljän vanha, että silloin mä oon ainakin jo sävellellyt jotain kappaleita.”

Yona uskoo, että kaikissa lapsissa on luovuutta, luovuus vaan usein tapetaan jo varhain. ”Ehkä koulussa sanotaan, että et osaa tai oot huonompi kuin toinen ja sitten se vaan jää, mikä on surullista. Mä uskon, että kaikki ovat lahjakkaita jossakin luovassa.”

Vaietut aiheet laulaen esille

Yonan ensimäinen albumi Pilvet liikkuu, minä en ilmestyi vuosi sitten. Uusi levy Vaikenen laulaen julkaistaan toukokuussa. Albumin nimi viittaa Yonan mukaan siihen, että joistakin asioista ei voi puhua, mutta laulun kautta ne voi tuoda esille.

Yonan kaikki laulut ovat jollain lailla hänelle itselleen henkilökohtaisia, vaikka ne eivät suoranaisesti kertoisikaan hänen omasta elämästään. Biisien tekotapa vaihtelee. Monet kappaleet Yona kirjoittaa yksin. ”Välillä biisit tulevat taivaan lahjoina, ne vaan putoo mun päälle, että yhtäkkiä ne vaan on siinä. Mä istun alas ja kirjoitan biisin alusta loppuun ja se on just silleen ikuisesti. Joskus on vain yksi idea tai kimmoke ja sitten sitä aletaan yhdessä esimerkiksi Kalevin (Louhivuori) kanssa tekemään eteenpäin.”

Yona oli Aamu-tv:n vieraana 9.3.2011.

Lisää artisteista:Yona

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä