Kauko Käyhkön syntymästä 95 vuotta

Kauko Käyhkön syntymästä 95 vuotta

Ajankohtaista - Ti 5.4.2011, klo 06.17 - Toimittaja: Kalevi Pollari, Airi Saastamoinen

Kauko KäyhköKauko Käyhkö

241
tykkää tästä

Kauko Käyhkö syntyi Pietarissa 5.huhtikuuta 1916. Jo 13-vuotiaana sävelsi ja sanoitti ensimmäiset kappaleensa. Kaukon soitinvalikoimaan kuuluivat mm. rummut, banjo ja kitara. Nuoruuden orkesterit Jazz Hawaii, Fenix ja Amarillo kertovat pelkkinä niminäkin aikansa kuvaa.

Vuonna 1937 parikymppinen Käyhkö nousi suomalaisen musiikkielämän eturiviin. Hän soitti kitaraa Dallapé –orkesterissa ja Dallapén kanssa muhkea basso teki myös ensilevytyksensä.

Sodan jälkeen Käyhkö konsertoi hyvällä menestyksellä myös klassisen musiikin esittäjänä. Ratkaisevan suunnan Käyhkön laulajan uralle antoi yhteistyö Reino Helismaan ja Toivo Kärjen kanssa. Korkeakulttuuripiireissä halveksittu rillumarei vei Kauko Käyhkön oopperalavoilta. Nimenomaan Käyhkön tulkitsemana tunnetaan rillumarei-ilmiön tunnuskappale Rovaniemen markkinoilla.

Kauko Käyhkö levytti uransa aikana solistina pitkälti neljättä sataa kappaletta. Näiden lisäksi tulevat Dallapén ja Kipparikvartetin kanssa tehdyt levytykset. Käyhkö sävellyksiä on levytetty yli sata.

Kauko Käyhkö oli myös näyttelijä, hän esiintyi teatterissa, elokuvissa ja kuunnelmissa. 1960-luvulla hän toimi televisiossa tuottajana, ohjaajana ja juontajana.

Suomalaisen populaarimusiikin historian tuntijan Tero Halvorsenin mukaan Kauko Käyhkön renessanssipersoona, valoisan rehevä ja lämmin hahmo etsii vertaistaan suomalaisen viihteen historiassa.

Lisää artisteista:Kauko Käyhkö

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (1)

Kauko Käyhkö oli näitä viihdemaailmamme helmiä,joita ei ehkä osattu silloin täysin arvostaa. Onneksi jää elämään jälkipolville äänitteissä ja elokuvissa.

Anonyymi Pe 17.6.2011, klo 14.28

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä