Ettekö te tiedä, kuka minä olen?

Ettekö te tiedä, kuka minä olen?

Iiro Irti! - Ti 28.12.2010, klo 13.53

509
tykkää tästä

BörjeBörje

No, ei se mitään, minä kerron: Olen Börje, Rantalan perheen talonvahti, laumasielu ja paras kaveri, siis perheenjäsen parasta sorttia. Rodultani olen bokseri, saksalaissyntyinen, rauhallinen ja ystävällinen Canis lupus familiaris eli perhekoira. Olen myös pianistivirtuoosi Iiro Rantalan neuvonantaja. Iirohan asuu meillä ja pyrkii yleensä pitämään jöötäkin, mutta – noin sivumennen sanoen – varmuuden vuoksi en kutsu Iiroa isännäksi, ettei riehakas titteli mene hänelle päähän. Kesällä on pidettävä pää kylmänä ja kesäkiertueella erityisesti. Tällainen tuttavallinen lajienvälinen sinuttelu kuuluu siis nimenomaan taktiikkaani neuvonantajana. Kesäkiertueella tarkoitan tietenkin uutta televisio-ohjelmaa Iiro irti, jota kuvataan ympäri Suomea.

Täytyy sanoa, että kun kuulin Iiron ohjelman nimen Iiro irti, tunsin melkoista vahingoniloa. Arvatkaapa, montako kertaa minulle on huudettu BÖRJE IRTI, kun olen ystävällisessä hengessä järjestellyt perheen kenkiä, lapasia ja kaukosäätimiä. Vahingonilosta huolimatta aion antaa Iirolle niin hyviä neuvoja, ettei hänelle soittohommissa huudeta IRTI. Muusikolle sellainen voi olla vähän noloa. Iiro irti -ohjelmassa Iiro pestautuu joka keikalla erilaiseen bändiin ja kokeilee, miten kunkin yhtyeen musiikkityyli häneltä luonnistuu. Minä sitten opastan, kuinka olla musiikkiuskottava. Vaikka olen ennen muuta jazz-eläin, olen varma, että jakelen vain ensiluokkaisia neuvoja, oli musiikin laji mikä hyvänsä. Tarkoitan – vuh – kuinka vaikeaa se musiikkitouhu nyt voi olla. Verrattuna esimerkiksi reviirimerkintöjen havainnointiin, rekisteröintiin ja arkistointiin? Niin just.

Iiro mököttää - Kuva: Iiro arvasi, että minulla oli hienompi huone.Iiro mököttää - Kuva: Iiro arvasi, että minulla oli hienompi huone.Ensimmäiselle keikalle lähdimme Huittisiin legendaarisen Eino Grönin kanssa. Olisihan minua ehkä jännittänyt, mutta onneksi olen näin vahvahermoinen tyyppi enkä vähästä hämmenny. Olin kuullut iskemämusiikista kaikenlaisia sekalaisia huhuja. Eniten mieltäni kiehtoi tango, koska sen kerrottiin olevan tulista tanssimusiikkia Etelä-Amerikasta – ja pakahduttavan haikeaa Suomesta. Mietin mielessäni, että ei kai se sentään voi kumpaakin olla. Sen verran muistelin telkkarista nähneeni, että tangoa sekä kävellään parittain tahdissa että soitetaan naama peruslukemilla. Ota tuosta nyt sitten selvä! Vaikka olenkin lähes joka alan ekspertti, laitoin toivoni siihen, että ehkä herra Grön saattaa tietää hiukan minua enemmän iskelmämusiikista yleensä ja tuosta mutkikkaasta tangosta erityisesti. Sen verran jo Iiroa kuitenkin valmensin ihan noin tassutuntumalta, että tangoa soitettaessa on oltava tyyni kuin kesäöinen järvenpinta ja että kaikenlainen jazzmainen ravistelu ja riuhtominen on tyylitöntä. Valssia soitettaessa voi vähän eteerisesti hymyillä ja humpatessa jopa riehakkaasti virnistellä. Hahmottelin Iirolle myös iskelmähabitusta. Ihan ensimmäiseksi houkuttelin Iiroa kampaamaan hiuksensa. Kauhea homma, urakka, työ ja tuska, sen minä vain sanon, enkä jännityksen vuoksi vielä kerro teille, miten kävi.
 
Myöntää täytyy kuitenkin, että kyllä minuakin vähän jännitti. Muun muassa se, olisiko siellä tarpeeksi monipuolista ja ravitsevaa ruokaa (makkaraa!)Keikan jälkeen väsytti. Musiikki käy työstä!Keikan jälkeen väsytti. Musiikki käy työstä! ja tutustuisinko ehkä nartt uusiin, mukaviin lajitovereihin. Tui tui typykät ja terveisiä vain sinne Huittisiin! (Iiro sanoo, että tämä ei ole minun henkilökohtainen senssipalstani, vaan pitää kuulemma keskittyä musiikkiin. Vuh.)

Voi että meillä oli hau-hau! Katsokaa vaikka itse keikkareissuamme televisiosta! Kun viritätte televisiovastaanottimenne YLE Teema -kanavalle 26.06. kello 21.00 ja 28.6. kello 23.00. saatatte nähdä uusintana vilauksen meikäläisestä. Olen se komea, lihaksikas kaveri, joka – no, kuvanihan on tuossa yllä, vuh.

Tulisen haikeisiin näkemisiin, hyvät ihmiset
toivoo teitä alati hellästi haukkuva
Börjenne

Lisää artisteista:Iiro Rantala

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Uusimmat

Iiro Irti!

Viime kesänä pianovirtuoosi Iiro Rantala huristeli keikkabussillaan ympäri Suomea  etsimässä mm. iskelmän, bluesin ja suomirockin ydintä. Mitä moninaisimmat musiikin lajit kutkuttavat kuitenkin edelleen Iiroa, joten on jälleen aika pestautua eri artistien keikoille, pakata soittokamat  bussiin ja suunnata  tien päälle.

Keikkamatka sujuu jouhevasti jutellen ja  jamitellen.  Musiikin moniottelija Iiro laittaa itsensä likoon löytääkseen vastauksia mielessä pyöriviin kysymyksiinsä. Matkalle musiikkityylien kirjoon mahtuu monenlaista.

Iiro irti sarjan uudet osat alkavat 31.7. YLE Teemalla klo. 21.00

Osa 1: Musiikin monitoimimies Iiro Rantala lähtee Leville. Lumi pöllyää ja pikkuhousut lentelevät kun kenraali Reetu eli junttidiscon kuningas Frederik opastaa Iiroa junttiuden ytimeen.
31.7.  klo.21 uusinta ti 2.8. klo 23.30 ja 8.1. 2012 klo. 20.00

Osa 2:  Iiro ja Vellu Maurola eli DJ Slow suuntaavat Lahteen erikoiselle keikalle. Miten taustamusiikki vaikuttaa ostoskäyttäytymiseen? Miten pärjää takahuoneessa esiintyvä taiteilija joka janoaa yleisön aplodeja?
7.8. klo. 21 uusinta ti 9.8. klo. 23.15

Osa 3:  Nyt on virsivallankumouksen aika. Laahaavuus loppukoon, ilo alkakoon. Iiro ja pastori Jaakko Heinimäki järjestävät Kallion kirkossa Iiron veisuukoulun. Löytyykö uusi rytmi tai edes yhteys yläkertaan?
14.8 klo. 21.00 uusinta ti 16.8. klo. 22.55

Osa 4: Iiro on aavistellut jo vuosia, että turkulaisilla on suuri salaisuus. Siitä on nyt lähdettävä ottamaan selvää. Oppaina tarkasti varjeltuun turkulaisuuteen toimii hurmaava salsabändi Grupo Kaney.
21.8 klo. 21.00 uusinta ti 23.8. klo. 23.05

Osa 5:  Voiko sipoolainen pianisti protestoida aukealla pohjalaisella maaperällä ilman seurauksia? Varsinkin kun mallia näyttää Paleface ja tiedossa on keikka Provinssirockin katu-uskottavan yleisön edessä. Mitenhän tässä käy?
28.8 klo 21.00 uusinta ma 29.8. klo. 20.15

Osa 6: 
Iiron keikkabussi suuntaa Rauma Rock'n Roll Cruisingiin. Sweet Jeena & Her Sweethearts näyttää mallia persoonallisesta rokkityylistä. Tällä keikalla flyygeliä taotaan niin että auton renkaat lentelevät.
4.9klo 21.00 uusinta 5.9. klo. 20.15

Osa 7: 
Iiro on Karita Mattilan uskollinen ihailija. Hän tapaa vihdoin säkenöivän sopraanon ja kesäpäivä saaristossa huipentuu vähän erilaiseen konserttiin merimaisemissa Kirjaisissa.
11.9. klo. 21.00 uusinta 12.9. klo 20.15

Osa 8: 
Iiro laittaa sielua peliin ja siirtyy soulin pariin. Mahtava Jo Stance hyppää mukaan keikkabussiin. Suuntana on Tampere. Miten sielukas pitää olla että voi soittaa soulia?
18.9 klo. 21.00 uusinta 19.9. klo. 20.15

Muualla Yle.fi:ssä