Sankaria metsästämässä

Sankaria metsästämässä

Iiro Irti! - Ti 4.1.2011, klo 09.12

Tassusankari BörjeTassusankari BörjeSankarikoiranne Iiro Rantalan neuvonantaja Börje tässä taasen, hei vaan. VUH. Nythän se Iiro päähänpiston saikin, ja siitä kerron teille seuraavaksi. Pahoittelen tavallista runsaampaa tuhahtelua, vuhahtelua ja vinguntaa.

459
tykkää tästä

Turisaksen sankaritTurisaksen sankaritEräänä päivänä reviirimerkintöjen havainnointi- ja arkistointimatkan aikaan päätin, että nyt riittää Iiron zääz-velttoilu sisällä. Komensin hänelle kävelysauvat käteen ja lähdimme yhdessä luonnonhelmaan. Ne korvahärvelit olisi pitänyt jättää kotiin! Kadun pitkään ja katkerasti, etten järsinyt niitä silloin, kun siihen oli tilaisuus. Katastrofin ainekset olivat ilmassa siinä samassa, kun Iiro tälläsi korvavermeet päähänsä. Kuulokkeissa soittavan orkesterin nimi oli Turisas ja melkoinen äläkkä sieltä pamahtikin ilmoille! Kyllä siinä talitintit kalpenivat ja oravat vetivät korvansa luimuun, kun Iiron mökäraattorista kuului ihmiskoiraan hurjaa karjuntaa. Vaikka olen ihmisten kotkotuksiin tottunut, hirvitti vähän minuakin. VIU!

Iirohan sai välittömästi huippuidean. VUH! Hänpä pestautuu tämän Turilas-hurjimusjoukon mukaan Ruisrockiin (VUH!) ottaakseen selvää, mistä tässä folk-, viikinki- ja taistelumetallimusiikissa (VUH!) on kyse – ja löytää kuin löytääkin sisäisen sankarinsa. Olettaen tietysti, että sellainen ylipäätään on tuossa meidän herttaisessa ja hempeässä perheeniskässämme ja jazz-pianistissamme.

Ohhoijaa ja oivoi, mitä siitäkin tulee, ajattelin mielessäni. Minähän olen tämän perheen sankari. Vai kenen luulette meillä vartioivan perheen turvallisuutta? Kuka tarkkailee alati, ettei naapurin kissa varasta nakkeja? Kuka katsoo, mitä sukupuolta kukakin vieras on ja onko hänellä taskussa makupaloja, jotka ehkä ilman huomautusta jäisivät jakamatta? Eikä ole ihan yksinkertaista matematiikkaa kuulkaa räknätä neljän perheenjäsenen lukumäärää – ja sitten on vielä se kissakin. Sankarin osa ei ole helppo. Rinta rottingilla on kuljettava ja tuima ilme pidettävä naamalla, vaikka nälkä kurnisi suolissa ja korvaa kutittaisi. Nukkuessakin on tämän tästä varmuuden vuoksi murahdettava.

Ihmisille nyt on kuitenkin turha puhua järkeä; omat virheensä niiden on ilmeisesti vaan annettava tehdä. Kun Iiro nyt väen vängällä halusi metallitaistelusankariksi, oli minun neuvottava, vaikka sitten hellä ja huolehtiva sydän verta vuotaen. Ei ole siis neuvonantajankaan osa helppo.

Otin selvää metallisankarimusiikista. Sain tietää, että metallisankarit tuunaavat itseään melkoisesti. Meikkiä laitetaan naamaan, tukkaa tällätään ja erilaisia nahka- ja turkisasuja mallaillaan ylle. Kotoisaan metallisankariharjoitteluun käytimme nokea saunanpesästä, löylykauhaa ja varaston kätköistä löytynyttä männävuotista karvalankamattoa. Iiron karjuntaa kannustin haukkumalla, niin paljon kuin rähisemistä inhoankin. Minähän en hauku juuri koskaan, hiukan silloin tällöin vain hellästi, vaan panostan enemmän arvokkaaseen totisuuteen ja – kun on aika kaivaa järeät aseet esille – yltiöpäiseen söpöilyyn.

Mathias NygårdMathias NygårdOmaksi hämmästyksekseni minä innostuin Turisaksesta hurjasti! On se huimaa menoa ja rokkenrollia, ja oi miten miehekäs olo tuli. Ihmekö tuo toisaalta, sellainen sankarikoira kuin minä urhealta sydämeltäni olen! Iirokin näytti pärjäävän sankarillisen hyvin, ja kun Turisaksen laulaja Mathias Nygård vielä lupasi neuvoa keikkabussissa lisää, uskalsin lähettää Iiron matkalle Suomen Turkuun, sankareiden syntysijoille.

Ajattelin nyt kertoa teille erään asian noin niin kuin selvennyksen vuoksi ja väärinkäsitysten välttämiseksi. Kuulin huhun, että metallimiehet syövät koiria ja että eräälläkin keikalla olisi mennyt välipalaksi monta minibokseria, eli noita mopseja. Ihan urbaanilegendojahan tuollaiset ovat, sanoohan sen kotieläimenkin järki. Eli jos luulette, että en uskaltanut lähteä keikalle mukaan, olette erehtyneet. Tulin siinä vain ajatelleeksi, että jonkunhan se on hoidettava sankarihommat kotonakin. Emäntä meillä tavallisesti minua tuuraa sankaritöissä, mutta ajattelin ihan hyvää hyvyyttäni, että nytpä juuri onkin paras aika hänelle pitää lomaa sankaroinnista. Ihan yleisen hyvän ja etenkin armaan emännän vuoksi minä uhrauduin. Kissakin on ollut viime aikoina tavallista riiviömpi ja vaatinut erityistarkkailua. Niinpä minä jäin kotisankariksi tällä kertaa. Korostan vielä, että minkäänlaisesta jänistyksestä ei ollut kyse.

Iiro ihailee Mathiaksen keikkamaskiaIiro ihailee Mathiaksen keikkamaskiaIiro palasi Ruisrockista ehjin nahoin, sen voinen kertoa Iiro irti -ohjelman loppuratkaisua pilaamatta. Oli kuulemma ollut kauhean kivaa ja Turisaksen metallimiehet olivat olleet kovin fiksuja ja mukavia. Keikkamatkan tapahtumia voi seurata YLE Teemalta uusintana 10.7. kello 21.00 ja 12.7. kello 23.25.

Sankarillisia pusuja
tahollenne lähettää
urhea ja uhrautuva
Börjenne

Lisää artisteista:Iiro Rantala

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (1)

Iiro on best. Kova on meininki koko ajan ja hauska mies. Siksi ohjelmaa on tosi kiva katsoa. Pusi pusi :)!

Anonyymi Pe 8.7.2011, klo 22.57

Uusimmat

Iiro Irti!

Viime kesänä pianovirtuoosi Iiro Rantala huristeli keikkabussillaan ympäri Suomea  etsimässä mm. iskelmän, bluesin ja suomirockin ydintä. Mitä moninaisimmat musiikin lajit kutkuttavat kuitenkin edelleen Iiroa, joten on jälleen aika pestautua eri artistien keikoille, pakata soittokamat  bussiin ja suunnata  tien päälle.

Keikkamatka sujuu jouhevasti jutellen ja  jamitellen.  Musiikin moniottelija Iiro laittaa itsensä likoon löytääkseen vastauksia mielessä pyöriviin kysymyksiinsä. Matkalle musiikkityylien kirjoon mahtuu monenlaista.

Iiro irti sarjan uudet osat alkavat 31.7. YLE Teemalla klo. 21.00

Osa 1: Musiikin monitoimimies Iiro Rantala lähtee Leville. Lumi pöllyää ja pikkuhousut lentelevät kun kenraali Reetu eli junttidiscon kuningas Frederik opastaa Iiroa junttiuden ytimeen.
31.7.  klo.21 uusinta ti 2.8. klo 23.30 ja 8.1. 2012 klo. 20.00

Osa 2:  Iiro ja Vellu Maurola eli DJ Slow suuntaavat Lahteen erikoiselle keikalle. Miten taustamusiikki vaikuttaa ostoskäyttäytymiseen? Miten pärjää takahuoneessa esiintyvä taiteilija joka janoaa yleisön aplodeja?
7.8. klo. 21 uusinta ti 9.8. klo. 23.15

Osa 3:  Nyt on virsivallankumouksen aika. Laahaavuus loppukoon, ilo alkakoon. Iiro ja pastori Jaakko Heinimäki järjestävät Kallion kirkossa Iiron veisuukoulun. Löytyykö uusi rytmi tai edes yhteys yläkertaan?
14.8 klo. 21.00 uusinta ti 16.8. klo. 22.55

Osa 4: Iiro on aavistellut jo vuosia, että turkulaisilla on suuri salaisuus. Siitä on nyt lähdettävä ottamaan selvää. Oppaina tarkasti varjeltuun turkulaisuuteen toimii hurmaava salsabändi Grupo Kaney.
21.8 klo. 21.00 uusinta ti 23.8. klo. 23.05

Osa 5:  Voiko sipoolainen pianisti protestoida aukealla pohjalaisella maaperällä ilman seurauksia? Varsinkin kun mallia näyttää Paleface ja tiedossa on keikka Provinssirockin katu-uskottavan yleisön edessä. Mitenhän tässä käy?
28.8 klo 21.00 uusinta ma 29.8. klo. 20.15

Osa 6: 
Iiron keikkabussi suuntaa Rauma Rock'n Roll Cruisingiin. Sweet Jeena & Her Sweethearts näyttää mallia persoonallisesta rokkityylistä. Tällä keikalla flyygeliä taotaan niin että auton renkaat lentelevät.
4.9klo 21.00 uusinta 5.9. klo. 20.15

Osa 7: 
Iiro on Karita Mattilan uskollinen ihailija. Hän tapaa vihdoin säkenöivän sopraanon ja kesäpäivä saaristossa huipentuu vähän erilaiseen konserttiin merimaisemissa Kirjaisissa.
11.9. klo. 21.00 uusinta 12.9. klo 20.15

Osa 8: 
Iiro laittaa sielua peliin ja siirtyy soulin pariin. Mahtava Jo Stance hyppää mukaan keikkabussiin. Suuntana on Tampere. Miten sielukas pitää olla että voi soittaa soulia?
18.9 klo. 21.00 uusinta 19.9. klo. 20.15

Muualla Yle.fi:ssä