Tapani Kansan Joulukonsertti 5.12.2010, Someron kirkko

Tapani Kansan Joulukonsertti 5.12.2010, Someron kirkko

Kotikriitikko arvioi - Ke 8.12.2010, klo 17.23

Tapani KansaTapani Kansa

Tällä kertaa Kotikriitikon matkassa päästään nauttimaan hämäläisestä konserttielämyksestä. ”Jo ensimmäisen laulun aikana tuli selväksi, että Tapanin ääni on upeassa kunnossa. Se soi, ei vuoda eikä ole huudettu käheäksi. Tekstien nyanssoiminen ja fraseeraaminen on Tapanilla huippuluokkaa.”

488
tykkää tästä

On lunta tulvillaan, raikas talvisää... saattoi lauleskella kävellessään kohti upeaa Someron kirkkoa, jossa pian alkaisi Tapani Kansan ja pianisti Pertti Rasilaisen joulukonsertti.

Kirkko oli yhtä hieno sisältä, kuin ulkoakin ja kauniisti loistavat kyntteliköt kirkon alttarilla loivat jouluista tunnelmaa. Väkeä oli kirkkoon saapunut kiitettävän runsaasti ja tunnelma oli odottava, kunnes pari minuuttia yli ohjelmaan merkityn alkamisajan tyylikkäät herrasmiehet, Tapani Kansa ja Pertti Rasilainen astelivat alttarille, Tapsa mikrofonin ja Pertti pianon ääreen. Itseäni tässä vaiheessa vähän hämmästytti yleisö, joka ei hoksannut ablodeerata esiintyjiä tervetulleeksi.

Tapani aloitti konsertin tervehtimällä yleisöä ja kehumalla Someron kirkon kauneutta. Sen jälkeen hän pyysi, että jokainen sulkisi kännykkänsä konsertin ajaksi tai laittaisi sen äänettömälle, jos ei vielä ollut niin tehnyt. Sitä seurasi lyhyt juonto konsertin aloitussävelmästä, joka oli "Arkihuolesi kaikki heitä".  

Jo ensimmäisen laulun aikana tuli selväksi, että Tapanin ääni on upeassa kunnossa. Se soi, ei vuoda eikä ole huudettu käheäksi. Tekstien nyanssoiminen ja fraseeraaminen on Tapanilla huippuluokkaa. Vahvasti, mutta samalla herkästi hän osaa käyttää tuota kallisarvoista instrumenttiaan, jonka sointia ja hehkua vuodet eivät tunnu verottaneen tippaakaan.  Tapanin esiintyminen oli ilmeikästä, muttei liian teatraalista vaan lauluihin luontevasti istuvaa.

Pidin siitä, että Tapani kertoi muutamalla sanalla lähes jokaisesta esittämästään kuudestatoista joululaulusta laulun syntyhistoriasta ja laulun tekijöistä. Se oli paitsi mielenkiintoista, niin myös loi osaltaan lämminhenkistä tunnelmaa, kun verrattaan siihen, että artisti ei laulujensa lomassa puhua pukahtaisi yleisölle mitään, vaan laulaisi vaan laulut yhtäputkea kovalla kiireellä.

 Joissakin kirkkokonserteissa on sellainen käytäntö, että yleisö antaa ablodit vasta konsertin lopuksi, mutta tässä konsertissa yleisö taputti joka laulun päätteeksi ja ihan hyvin se toimi niinkin.

 "Kun joulu on" -laulun alussa Tapani kehotti yleisöä laulamaan mukana, jos haluaa ja kyllä siellä osa kuulijoista lauluun yhtyikin. Koskettava ja herkänkaunis" Varpunen jouluaamuna" toi monelle varmasti kyyneleet silmänurkkaan... myös allekirjoittaneelle.  Konsertin puolivälissä seurasi Pertti Rasilaisen pianosoolo, jossa hän soitti Jutta Jelyksen säveltämän teoksen. Rasilaisen virtuositeettimainen sooloesitys sai ansaitusti myös hyvät ablodit.

 Konsertti eteni hyvällä rytmillä. "Mökit nukkuu lumiset" -laulusta Tapani esitti ylevänkomean tulkintansa ja sitä seurasi kaunis, joskin vähän oudompi, Tapsan itsensä suomentama "Koen uudelleen entisen joulun". Seuraavana vuorossa oli Tapanin itse säveltämä ja sanoittama reipashenkinen "Välitunti joulurauhaa". Yksi illan odotetuimpia lauluja oli varmasti "Sylvian joululaulu" eikä varmaan kenenkään tarvinnut siihen pettyä. Tätä laulua tuskin kukaan laulaa Tapani Kansaa sykähdyttävämmin.  Kuunnellessani sitä tunsin kylmien väreiden kulkevan läpi kropan.

Viimeistä edellinen laulu oli "Sydämeeni joulun teen". Niin hyvin kuin Tapani sen lauloikin, niin se ei silti päihittänyt Vesa-Matti Loirin syvästi tajuntaan iskostunutta ja koskettavan herkkävireistä tulkintaa. Tuo laulu yksinkertaisesti on ylittämätön juuri Vesku Loirin versiona. Se laulu vaan on kuin hänen äänelleen tehty.

 Kaiken komeuden kruunasi Adolphe Adamin Oi Jouluyö, jonka Tapsa kertoi olleen hänen joulukonserteissaan aina se päätöskappale. Uljaan ja juhlavan lopetuksen konsertti tuon laulun myötä saikin ja sen jälkeen yleisö suorastaan "räjähti" hurjiin seisaaltaan osoitettuihin suosionosoituksiin.

Yhteenvetona konsertista toteaisin sen olleen ensiluokkaisen laadukas ja elämyksellinen joulutunnelman luoja, jossa kunnioitettiin vanhoja perinteisiä joululauluja, eikä niitä pilattu sovittamalla lauluja iskelmällisiksi eikä turhalla tingeltangelilla ( eli ei ollut taustalla mitään rumpujen pauketta tms.  sotkemassa vaan taitava pianosäestys riitti) .  Jouluisen juhlallista tunnelmaa lisäsi vielä se, että kirkosta poistuessa kirkonkellot kumisivat jyhkeästi. Erityiskiitos järjestäjille tuosta hyvästä ideasta.
 

"Konserttikävijä Hämeestä"

Lisää artisteista:Tapani Kansa
Asiasanat: Kotikriitikko

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (22)

Kyllä olisi vihdoin ja viimein pitkästä aikaa aika kuulla ja nähdä Tapanin joulukonsertti televisiotaltiointina. Tänävuonna Tapsalla kirkossa joulukonsertteja. Joku niistä kun saataisiin telkkariinkin taltioitua niin olisi monien toiveiden täyttymys ja varmasti vaikuttava musiikkielämys se.

musadiggari Ti 13.9.2011, klo 10.11

TV2:n/ Ylen väki ! Voitteko luvata, että Tapani Kansan joulukonsertista saamme tänäjouluna nauttia joko TV-taltiointina tai radiosta live-konserttina ?

Anonyymi Ke 7.9.2011, klo 15.35

vielä....Ensi vuonna myös Arja Korisevan Joulukonsertti TV:hen ,sillä Tapsa ja Arja pitkän linjan artisteja ja hyviä sellaisia !

Anonyymi Pe 24.12.2010, klo 21.16

Olispa konsertti saatu edes radioon ! Mutta ens vuonna sitten,todellakin Tapsaa on aivan liian vähän tv:ssä nähty !

Anonyymi Pe 24.12.2010, klo 20.52

No ens jouluna sitten ainakin voisi Yle taltioida ja esittää Tapsan joulukonsertin tai/ja minkätahansa muunkin Tapani Kansan ensi vuonna olevan konsertin. Tapsaa näkee ja kuulee ihan liian vähän telkkarissa. Hän on kuitenkin maamme eliittiä laulajana.

Tuo Sylvian joululaulu Tapsan esityksenä on täydellinen ! <3

musafani Ke 22.12.2010, klo 20.49

Voi, voi, -asiallisia toiveita. Nyt en valitettavasti pysty niitä toteuttamaan. Todettava on, että ei taida Sylvian joululaululle parempaa tulkkia löytyä kuin Tapsa. http://www.youtube.com/watch?v=MMX1BmML5PQ&feature=related

Airi S.

airi_yle Ke 15.12.2010, klo 10.44

Yle vois nauhoittaa noita kirkkokonsertteja ja lähettää ne tv:ssä tai Satumaassa,eihän kaikilla ole mahdollisuus päästä live esiintymisiin !

Anonyymi Ti 14.12.2010, klo 20.52

Olisi kyllä mageeta jos televisiosta tulisi Tapani Kansan joulukonsertti... ja nimenomaan kirkosta taltioitu. Siinä olisi varmasti tunnelmaa. Tyytyisin toki siihenkin jos saisitte Tapsan suostuteltua laulamaan meille Satumaalaisille edes yhden joululaulun ( esim. Sylvian joululaulu) joka olisi täältä kuultavissa ja nähtävissä.

Mirva Ti 14.12.2010, klo 12.09

JOO! Tapsaa kehiin !

Make Ma 13.12.2010, klo 13.25

Kyllä vaan. Kannatetaan aivan ehdotusta ehdottomasti! Olisi suurenmoista päästä kuulemaan/näkemään täältä Ylen Satumaan sivuilta tai televisiosta Tapani Kansan jouluista kirkkokonserttia. Edes muutama laulu olisi ihanaa sieltä konsertista kuulla.

( Sillanpään, Korisevan Arjan ja Katri-Helenan joululauluja olisi kiva kuulal myös, kuten Kari Tapionkin )

joulunlapsi Ma 13.12.2010, klo 12.08

K.Tapion konsertistahan on taltiointi,eiköhän se tule Jouluna TV:stä jään odottamaan !

Anonyymi Ma 13.12.2010, klo 11.39

Olis mahtavaa jos saatais tänne Satumaahan Tapanin,Katri Helenan,Jarin ja Arjan kirkkokonsertteja,ei kaikki välttämättä pääse heitä livenä kuuntelemaan ! Ehdottomasti myös K.Tapion !

Anonyymi Ma 13.12.2010, klo 11.17

Saataispa tänne Satumaahankin Tapani laulamaan joku joululaulu. Ihana joulutunnelma tulisi siitä <3

safira Su 12.12.2010, klo 23.06

Jeps. Tapani on loistava laulaja ja on kyllä kehut ja kiitokset ansainnut. Olin toissapäivänä hänen joulukonsertissaan Karhulassa ja se oli ELÄMYS isolla E:llä.
Sitäpaitsi parempi antaa niitä kehuja nyt eikä vasta sitten joskus kun laulajaa/ihmistä ei enää ole, kuten suomessa valitettavan usein on tapana tehdä.

Anonyymi Su 12.12.2010, klo 11.53

Jos laulaja ja esitys on hyvä tottakai kehuja satelee ja sitähän T.Kansa on !

Anonyymi Su 12.12.2010, klo 10.38

Tapanin äänessä on sekä miehekästä jylyä että tosi kaunista herkkää sointia. Tykkään paljon.

S.H Su 12.12.2010, klo 10.24

Diibadaaba-arvostelu, ylenpalttista ylistystä.

Huhhuijaa! Su 12.12.2010, klo 00.12

Olen samaa mieltä, kuin nim.merk."entinen joulu". Tapanin tulkinta Sydämeeni joulun teen- laulusta oli lempeämpi, pehmeämpi ja kauniimpi, kuin vesa-Matti Loirin versio siitä. Pidin todella paljon tuosta Tapanin versiosta, vaikka toki Loiri versiokin on loistava.

Kokonaisuudessaan konsertti oli vaikuttava. Tapanin äänen sointia ja sävykkyyttä ei voi kuin ihailla. Yleisön spotaanit ablodit seisten osoittivat ,että konsertti oli onnistunut elämys.

Someron sälli La 11.12.2010, klo 11.46

Koen uudelleen entisen joulun.Näillä sanoilla saattaa myös kuvata Tapani Kansan konserttia.Pääpiirteissään olen artikkelin kirjoittajan kanssa samaa mieltä. Sydämeeni joulun teen - laulun kohdalla olen kuitenkin eri mieltä.
Vesa-Matti Loirin laulamana olen aina pitänyt tuosta laulusta, mutta Tapani Kansan versio ei minusta jäänyt yhtään jälkeen Loirin esityksestä.
Tapani Kansan laulamana se oli kaunis ja hienovireinen.Pidin siitä kovasti.

Entinen joulu Pe 10.12.2010, klo 15.54

Tapsa on kyllä parhainmistoa alallaan. Olin Kiikoissa hänen joulukonsertissaan n.viikko sitten. Mahtava ääni ja osaa laulaa kauniisti tunnelmaa luoden.

S.L To 9.12.2010, klo 14.15

Tapsa on IHANA laulaja ! <3

mimmu To 9.12.2010, klo 13.53

Tapani on karismaattinen , vahva tulkitsija jonka upea ääni sopii hyvin joululauluihinkin.

Anonyymi To 9.12.2010, klo 13.21

Uusimmat

Kotikriitikko arvioi

Ryhdy sinäkin Satumaan Kotikriitikoksi!

Ylen Satumaa toivottaa Kotikriitikot tervetulleiksi mukaan tekemään Suomen parasta ja monipuolisinta kevyen musiikin nettipalvelua. Kaikki halukkaat voivat liittyä mukaan Satumaan Kotikriitikoiden joukkoon lähettämällä 1000-2000 merkin mittaisen arvion kokemastaan konsertista tai keikasta osoitteeseen satumaa.toimitus@yle.fi. Otamme mielellämme vastaan myös kuvia keikalta.

Kotikriitikon arviossa on mainittava kenen artistin esiintymisestä on kysymys, missä se oli ja milloin. Hyvä arvio on myös monipuolinen: siinä puntaroidaan esiintymisen sekä hyviä että huonoja puolia. Huomiota voi kiinnittää myös esiintymispaikkaan, tunnelmaan, järjestelyihin, yms. Kritiikin tulisi kuitenkin olla sävyltään rakentavaa.

Arvion yhteyteen pitää liittää myös omat oikeat yhteystiedot. Mikäli kirjoittaja haluaa julkisuudessa esiintyä nimimerkillä, siitä on erikseen mainittava. Satumaan toimitus julkaisee tekstejä oman harkintansa mukaan ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Julkaistujen kirjoitusten tekijät palkitaan.

Muualla Yle.fi:ssä