Tomi Metsäketo ja Laura Voutilainen: Kuului laulu enkelten, Mikkelin Tuomiokirkko 11.12.2010

Tomi Metsäketo ja Laura Voutilainen: Kuului laulu enkelten, Mikkelin Tuomiokirkko 11.12.2010

Kotikriitikko arvioi - Ke 22.12.2010, klo 13.19

Tomi Metsäketo ja Laura Voutilainen: Kuului laulu enkelten, Mikkelin Tuomiokirkko 11.12.2010Tomi Metsäketo ja Laura Voutilainen: Kuului laulu enkelten, Mikkelin Tuomiokirkko 11.12.2010

"Tällaiset konsertit tuovat kirkkoihin iloa ja riemua - vaihtelua, jota olen sinne kaivannut." - Kotikriitikko Petri Tuunainen oli Lauran ja Tomin konsertista niin otettu, että kitkerämmälle kritiikille ei jäänyt sanan sijaa.

321
tykkää tästä

Urkujen sointi alkaa juhlavana kun illan artistit Tomi Metsäketo ja Laura Voutilainen astelevat kirkon keskikäytävää lyhdyt kädessään. Samalla he avaavat konsertin sen nimikkokappaleella ”Kuului laulu enkelten”. Äänet sointuvat yhteen kirkkaan puhtaasti heidän tulkitessaan riemulaulun taivaisen; ”Gloria in excelsis Deo! 

Silmäys konsertissa kuultavien laulujen ohjelmistoon lupaa illalta suuria. Ja odotukset täyttyvät. Illan mittaan kuullaan hyvällä maulla koostettu kokonaisuus niin vaativia numeroita kuin Suomessa vietetystä lapsuudesta tuttuja hartaampia joululauluja. Tutuimmasta päästä mainittakoon ”En etsi valtaa loistoa”, ”Nyt syttyy valot tuhannet” ja ”Heinillä härkien kaukalon.” Kun Tomi Metsäketo esittää soolonumeronaan ”Sylvian joululaulun”, se sykähdyttää syvältä. Laulun aikana huomaan edessä olevalla penkkirivillä istuvan vanhemman miehen kyynelehtivän. Muistelisiko edesmennyttä läheistään tai lapsuuttaan…? Tuttujen laulujen lomasta nousee uutena tuttavuutena muun muassa Tomi Metsäkedon uusi, norjalaista alkuperää oleva ”Ihme.” Illan tähdet osaavat ottaa yleisön myös välipuheissaan – huumorinkukkaa unohtamatta. 

Laura Voutilainen on vahvimmillaan soolonumerossaan ”O' Holy Night". Hänen väkevä amerikkalaishenkinen tulkintansa saa osakseen illan äänekkäimmät aplodit ja vihellykset. Tomi Metsäketo kokee vastaavan tähtihetkensä esittämällä versionsa ”Lumiukko” –lasten elokuvan rakastetusta teemasävelmästä ”Walking in the air.” Laulu tulee niin lähelle, että tuskin uskaltaa hengittää. Yhdessä Tomi ja Laura ovat parhaimmillaan esittäessään "Ave Marian", latinaksi. Illan päätteeksi yleisö haluaa kuulla vielä yhden laulun lisää – ja näillä suosionosoituksilla olisi anteeksiantamatonta jättää sellainen esittämättä. Päätösnumero on henkeäsalpaavan voimallinen duetto "The Prayer", joka on tuttu Celine Dionin ja Andrea Bocellin ohjelmistosta. 

Tomi Metsäketo ja Laura Voutilainen eivät olleet kiertueella ensimmäistä kertaa yhdessä. Allekirjoittanut on nähnyt heidät yhdessä jo kahdesti aikaisemmin niin kirkossa kuin konserttilavallakin. Ei voi kuin todeta kummankin kehittyneen valtavasti laulajina sekä tehneen paljon työtä asian eteen.  On suurenmoista, että maastamme löytyy tämäntasoisia laulajia. Kansainvälistä tasoa olevaan konserttiin mahtui sellaista laulun voimaa, jota olen tottunut kuulemaan naapurimaamme supertähden Carola Häggkvistin gospel-konserteissa. Juha Heikkilän johtaman orkesterin sovitukset olivat myös täyteläisen onnistuneita. Akustiikka oli kohdallaan ja Mikkelin valoisa Tuomiokirkko antoi tilaisuudelle mitä juhlavimmat puitteet.

Tällaiset konsertit tuovat kirkkoihin iloa ja riemua - vaihtelua, jota olen sinne kaivannut.

 

Petri Tuunainen, Laukaa

Katso kuvat Mikkelin konsertista!

Asiasanat: Kotikriitikko

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (4)

Voisitko Tomi tulla ensi jouluna myös Lappiin saakka!?

Anonyymi Ke 5.1.2011, klo 18.14

Täytyy vielä mainita se toinen uudempi, todella kaunis joululaulu "Orpojen joulu", joka kuulostaa ko. levyllä upealta cantis-jampan kanssa esitettynä. Harjoittelupätkä löytyy youtubesta! Terv. KT

http://www.youtube.com/watch?v=xCAesyQqHnU

Anonyymi Su 26.12.2010, klo 01.24

Paikan päällä olleena voi kertoa, että konsertti oli koostettu hyvin. Siinä oli sopivassa suhteessa eri rytmisiä lauluja, suomalaisia ja ulkolaisia joululauluja ja muita lauluja, vanhoja ja uusia sekä kaksi aivan uutta. Jonkinlaista äänentoisto-ongelmaa oli ja äänet kuulostivat kovilta ja häipyivät välillä. Tomi olisi voinut laulaa joitain lauluja ilman mikkiä, kuten joskus kirkkokonserteissa onkin tehnyt ja ääni on silti kuulunut tarpeeksi hyvin. Nyt mikin kanssa ja liian suurella äänellä laulettuna, suorastaan huudettuna ja liikaa työnnettynä, ääni oli rikkoa kuulijan pään ja ääni kuulosti ajoittain pahaltakin. Tämä oli jostain syystä jäänyt kokonaan huomaamatta ns. kotikriitikolta. Toivottavasti ensi vuonna kuullaan äänentoisto-ongelmaton ja tarvittaessa mikitönkin konsertti, koska olen taas paikalla nauttimassa! Terv. KT

Anonyymi Su 26.12.2010, klo 01.18

Hyvä Tommi ja Laura :))

Anonyymi To 23.12.2010, klo 23.17

Uusimmat

Kotikriitikko arvioi

Ryhdy sinäkin Satumaan Kotikriitikoksi!

Ylen Satumaa toivottaa Kotikriitikot tervetulleiksi mukaan tekemään Suomen parasta ja monipuolisinta kevyen musiikin nettipalvelua. Kaikki halukkaat voivat liittyä mukaan Satumaan Kotikriitikoiden joukkoon lähettämällä 1000-2000 merkin mittaisen arvion kokemastaan konsertista tai keikasta osoitteeseen satumaa.toimitus@yle.fi. Otamme mielellämme vastaan myös kuvia keikalta.

Kotikriitikon arviossa on mainittava kenen artistin esiintymisestä on kysymys, missä se oli ja milloin. Hyvä arvio on myös monipuolinen: siinä puntaroidaan esiintymisen sekä hyviä että huonoja puolia. Huomiota voi kiinnittää myös esiintymispaikkaan, tunnelmaan, järjestelyihin, yms. Kritiikin tulisi kuitenkin olla sävyltään rakentavaa.

Arvion yhteyteen pitää liittää myös omat oikeat yhteystiedot. Mikäli kirjoittaja haluaa julkisuudessa esiintyä nimimerkillä, siitä on erikseen mainittava. Satumaan toimitus julkaisee tekstejä oman harkintansa mukaan ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Julkaistujen kirjoitusten tekijät palkitaan.

Muualla Yle.fi:ssä