Leirinuotiolla soi rautalanganomainen musiikki uudella tavalla

Leirinuotiolla soi rautalanganomainen musiikki uudella tavalla

Leirinuotiolla - Ma 29.11.2010, klo 18.24

Leirinuotiolla Esa PulliainenLeirinuotiolla Esa Pulliainen

Tälle sivulle liitetyn mediatiedoston esittäminen vaatii Adobe Flash Playerin.

382
tykkää tästä

Itsenäisyyspäivän Leirinuotiolla kokoontuvat sähkökitaran soittajat mielessään rautalanka ja surf sekä sen sukuinen instrumentaalimusiikki. Ohjelman primus motor on Esa Pulliainen, mies joka teki rautalangasta suomalaisen iskelmän perussoinnin Agentsissa.

Mikko Lankinen taas on vienyt Laika & The Cosmonautsin kitaristina surffia aallon verran eteenpäin soinnin emämaassa Yhdysvalloissakin yhtyeen kiertueilla.

Miikka Paatelaisen yhtyeitä ovat olleet mm. Pienet Miehet, Cool Sheiks ja Fat Bullets. Kitaristina hän on jo aiemminkin soittanut Leirinuotiolla -kokoonpanossa.

Haastattelussa kitaristi-trio pohtii rautalankaa, surfia ja suomalaisuutta.

Pulliainen toteaa, että rautalankamusiikki on puhtaasti suomalainen käsite, ulkomailla puhuttaisiin ehkä Guitar Oriented Instrumental Rockista. Rautalanka myötäilee suomalaista mielenmaisemaa, molli ja kaihomielin on melodioissa vahvasti läsnä, kiteyttää Pulliainen.

Lankisen mukaan suomalaisen rautalangan surumielisyydestä on suomalaisen soittajan vaikea irrottautua. ”Vaikka Laika & The Cosmonauts kuinka yritti tehdä kalifornialaista surfia, niin silti amerikkalaisen korvissa se kuulosti jotenkin oudolta ja slaavilaiselta.”

Surfin ja rautalangan merkittävin ero on tekijämiesten mukaan kaiku. Surfissa lotisee jousikaiku, rautalangassa taas käytetään brittityylistä nauhakaikua.

Miikka Paatelainen on astunut kitaramusiikin maailmaan Jimi Hedrixin rock’n roll –kitaran kautta. Rautalanka-Pulliaisen ja surf-Lankisen debatin Miikka summaa tavalla, johon kenelläkään ei liene vastaansanomista: ”Soundi on tärkeintä sekä surfissa, rautalangassa että kaikenlaisessa (instrumentaali)musiikissa. Oli se sitten Hurriganesia tai Shadowsia”

Kalevi Pollari haastattelee. 

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (5)

Soitto-osuus löytyy osoitteesta:

http://areena.yle.fi/audio/1508342

Ohjelma piti ladata omalle koneelle, voi sitten kuunnella sen paremmalla ajalla mp3-soittimesta.

Aki Ke 8.12.2010, klo 22.19

Hyvä haastattelu. Ymmärsin että piti sisältää soitantaakin,..

korsu La 4.12.2010, klo 15.16

Hyvä haastattelu. Opin monta uutta asiaa.

Kitaristi Ti 30.11.2010, klo 21.50

Tästähän oppi paljon uutta.

Kiitos!

Kitaristi Ti 30.11.2010, klo 18.54

Nerokasta!

R Ti 30.11.2010, klo 13.01

Uusimmat

Leirinuotiolla

YLE Radio Suomen Leirinuotiolle kokoontuu juhlapyhisin erilaisia artisteja näyttämään itsestään uusia puolia. Kyseessä on musiikkisessio, jossa yhdistellään tuoreella ja rennolla tavalla artisteja ja heidän musiikkiaan. Artistit esittävät itselleen uusia lauluja ja tulkitsevat toistensa kappaleita. House-bändinä on Janne Haaviston johtama kokoonpano, jossa soittavat Haaviston lisäksi Pekka Gröhn, Miikka Paatelainen, Esa Kotilainen, Abdissa Assefa alias Mamba.

Muualla Yle.fi:ssä