Ismo Alanko Teholla: Onnellisuus

Ismo Alanko Teholla: Onnellisuus

Levyarviot - Ti 16.2.2010, klo 15.59 - Toimittaja: Tero Liete

609
tykkää tästä

Ismo Alanko Teholla: OnnellisuusIsmo Alanko Teholla: OnnellisuusTodellisen musiikillisen lahjakkuuden tunnistaa pitkästä, harkitusta urasta. Onnistumisten taso voi vaihdella, mutta näillä alangoilla, karjalaisilla, röyhkillä ja nurmioilla rima ylittyy poikkeuksetta vapisematta. Uusia suuntia etsitään ennakkoluulottomasti, kokeilut ovat kunniassaan ja mitä siitä, vaikka välillä haksahdetaankin vähän harhaan. Olennaista on näkemys sekä tietoisuus omista kyvyistä ja vahvuuksista.

Onnellisuus

Suomalaisista kevyen musiikin ikoneista  Ismo Alanko on tällainen tinkimätön oman tien tallaaja tyypillisimmillään. Hän tietää rajansa ja siksi niitä mielellään koetteleekin. Viimeisin kokeilustudio on ollut  dynaaminen duo multi-instrumentalisti Samuli ”Teho” Majamäen kanssa. Kaksi miestä kuulosti isohkolta orkesterilta ensin PMMP:n takapiruna tunnetun Jori Sjöroosin tuottamalla Blanco Spirituals –albumilla vuonna 2008, popmaisemmin soivalla Onnellisuus-levyllä tuottajana toimii Riku Mattila. Ensimmäinen Teholla-levy oli konemusiikkitaustaisine tuottajineen mielenkiintoinen kokeilu, mutta nyt on palattu vanhan yhteistyökumppani Mattilan myötä tutummille ja turvallisemmille vesille. Onnellisuus on vapautunut, positiivinen sekametelisoppa, jolla pääosassa – kuten kautta koko Ismon tuotannon  – ovat  kappaleet. Kuultavaksi ryöpsähtää miltei kaikki kolmikymmenvuotisella muusikonuralla opittu. Purkasta jytään, herkästä rakkauslaulusta (Hengitän) reikäpäiseen rypistykseen (Friikkaan) ja takaisin edetään modernia sointia kaihtamatta, mutta sitä korostamatta. Onpa mukana pitkästä aika potentiaalinen radiohittikin (Sun pitää olla viileä). Ilahduttavasti Ismo paljastaa kappaleen nimen kirjoitusasussa olevansa kieltämme vaalivia vanhan liiton miehiä. Nuorisokielellä kappaleen nimi olisi luonnollisesti Sun pitää olla viilee.

Oivat kumppanit

Hassisen Koneen ja Sielun Veljien kiihkeiden bändikausien jälkeen Ismo Alanko on tehnyt tusinan verran soololevyjä, vaikka jakaakin kunnian kernaasti soittokumppaneilleen julkaisemalla levynsä yhtyeille kreditoituna (Ismo Alanko Säätiö, Ismo Alanko Teholla). Alangon lahjakkuus jalostuukin neroudeksi, kun sanomisen pakko purkautuu sopivien yhteistyökumppanien avulla ja ollaan aloittamassa jotain uutta. Hassisen Kone ei olisi noussut salamannopeasti suursuosikiksi ilman kolmea muuta reipasta ja lahjakasta laulajaveikkoa. Sielun Veljien vimma ei olisi välittynyt ilman nappiin osunutta bändikemiaa. Säätiö oli parhaimmillaan ensimmäisillä levyillään. Kun Suomi putos puusta oli ”Sielun Veljien kahleista” vapautuneen artistin täsmäisku  lama-Suomeen muun muassa Riku Mattilan avulla syntyneine äänimaisemineen.

Kaksi suuta ja kahdeksan raajaa

Kahden miehen käytössä olevat tehokeinot (!) ovat rajoitetut, mutta oivaltavalla tavalla Ismo ja Teho pystyvät kääntämään kahdeksan raajan ja kahden suun rajallisuuden voitokseen etenkin livetilanteessa. Onnellisuus-levyltä keikkojen transsihakuinen maanisuus ei luonnollisesti voi välittyä ja levy jää muutamasta klassikolta haiskahtavasta kappaleesta huolimatta ”vain” taas yhdeksi hyväksi Ismo Alanko –levyksi. On hauska ajatusleikkiä, mitenköhän suu ja kynä pantaisiin, jos kysymyksessä olisi tuntemattoman artistin esikoislevy?

Lisää artisteista:Ismo Alanko

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (2)

Keisarin uudet vaatteet. Se vähä, mitä olen levyltä kuullut on ihan sitä samaa kuin Suomi putos puusta aikanaan. Mutta eihän sitä voi sanoa, että Alanko on taas julkaissut täyttä potaskaa. Hyvänä puolena Suomi putos puusta -projektiin verrattuna on se, että tähän ei (kai) ole käytetty minun maksamiani veromarkkoja/-euroja.
Mutta ihan totta: eikö kriitikkokin voisi sanoa suoraan, mitä ajattelee? Ettei tartte käyttää kiertoilmaisuja, kuten arvostelun viimeisessä lauseessa.

Anonyymi Su 21.3.2010, klo 18.39

".. mitenkäs suu pantaisiin.." - niinpä.

Anonyymi Ti 16.2.2010, klo 19.25

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä