Amadeus: Amadeus

Amadeus: Amadeus

Levyarviot - Ke 3.3.2010, klo 17.01 - Toimittaja: Heikki Hilamaa

Amadeus: AmadeusAmadeus: AmadeusAmadeus Lundberg voitti tangokuninkuuden Seinäjoella kesällä 2009. Voittoa seurasi tiukka keikkaputki ja levytyssopimus. Puolivuotta myöhemmin ilmestyi ensilevy Amadeus.

2177
tykkää tästä

Amadeuksen yksi esikuvista on Olavi Virta. Hänen repertoaarista levylle ovat päätyneet hitit ”Meren kuisketta” ja ”Luonnonlapsi.” Amadeus on tangokuninkuutensa ansainnut, sillä sen verran luontevasti hän tulkitsee Virtaa.

Hortto Kaalon ohjelmistosta on lainattu vanha mustalaissävelmä ”Pyyhi tuuli kyyneleet.” Versio on tyylikäs kunnianosoitus Amadeuksen isälle Taisto Lundbergille, joka aikoinaan perusti yhtyeen. Jos suku on tärkeä, niin seuraavaksi ehdotan tehtävän hänen tätinsä Anneli Sarin ohjelmistoon kuuluneen ikivihreän ”Sait multa kukkaset toukokuun.”

Eppu Normaalin ”Joka päivä ja joka ikinen yö” on albumin ainoa rokkilaina. Ehkä sen takia sanat eivät oikein istu uskottavasti laulajan suuhun.

Amadeus esitti tangomarkkinoiden finaalin ensimmäisellä kierroksella Virran ”Romanescan” ja toisella kierroksella Lauri Tähkän ”Rakkaus ei oo pysyvää.” Kumpaakaan ei löydy tältä levyltä. Sitä vastoin kilpailun pakollinen tilaustango ”Onnemme kyyneleet” löytyy, keskinkertaisuudesta huolimatta.

Lainakappaleiden lisäksi albumi sisältää viisi Risto Asikaisen ja Ilkka Vainion tekemää alkuperäissävellystä. Näistä ”Anastacia” soi Euroviisukarsinnoissa. ”Eksyneen määränpää” ja ”Matador” ovat tällä kerralla parivaljakon onnistuneimmat palat.

Amadeus on parhaimmillaan ikivihreiden kanssa. Hyvät melodiat ja kohtalokkaat kertomukset sopivat hänelle hyvin. Ja aika on Amadeuksen puolella.

Lisää artisteista:Amadeus

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (516)

Minä KT 14.02 korjaan ed. tekstiini kohdassa 3., että sana ja ajatus pitäisi olla "yleisönpalveleminen" eikä "yleisönpalvominen". Amppuhan palvelee yleisöä ja taas yleisö palvoo häntä!

Anonyymi Su 23.5.2010, klo 13.50

Olen samaa mieltä kuin KT. Aurinkolasit sinällään ovat tosi cool. Tuli mieleeni tästä puheenaiheesta eräs juttu. Eräs ystäväni hankki aikanaan uudet polaroidit ja ylpeänä niitä esitteli. Kysyin, että miksi tuollaiset hankit?! Hän vastasi, että "nämä on hyvät: Minä nään tytöt, mutta tytöt ei minua, voin rauhassa valita". Tämä tarina on tosi. Ihan vaan huumorilla. T.Elisa

Anonyymi Su 23.5.2010, klo 13.46

En tiedä nostaisiko yksi hittibiisi Amppua paremmin pinnalle tai tietoisuuteen!? Sanoin jo aikaisemmin, että Ampussa ja esim. Arja Korisevassa on paljon samaa muutakin kun se fanien ankara halaaminen. ValtaKunnan PääHalaajan tittelihän vaihdettin Ampulle jo alkusyksystä, kuten muistanette, kun Arja oli pitänyt sitä manttelia jo 20 vuotta!

Kumpikaan ei tarvitse uranosteeseensa hittibiisiä, mikä tuntuisi hieman naiiviltakin. Molemmat ovat erittäin taitavia laulajia, ilmeikkäitä äänenkäyttäjiä ja erinomaisia esiintyjiä, jotka laulavat kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Musiikki ja persoona kantaa molempia, eikä hittibiisi -ajattelulla on merkitystä! Terv. KT

P.s. No okei, voihan siinä parin prosentin vara olla, että joku huomaa Ampun juuri hittibiisin takia...! Minä odotan Ampulle sävellettyjä uusia tangojakin, mitä luvattiin!

P.s.s. Ja Ampulle vielä!
1. Älä pidä niitä umpimustia aurinkolaseja kuin vain tehokeinoja joissakin musakappaleissa, koska katsekontakti yleisön kanssa on tärkeä. Minulle kuuntelijana tulisi tunne, että tulen petetyksi, jos laulajalla on koko illan silmät piilossa etenkin, kun musiikkityylisi eivät sitä "vaadi" koko ajan.
2. Sinua lähestyviin ja kurkottaviin käsiin ei tarvii tarttua koko ajan laulaessa, koska se häiritsee omaa keskittymistäsi. Esíintyessäsi Sinun ei tarvitse samalla tanssittaa porukkaa kädestä pitäen. Ja yleisölle toivon tavallisen fiksua käytöstä!!!
3. Ole vaan jämäkkä, ja tee rajat käyttäytymisessäsi yleisönpalvomisessa! Idolin ja fanien on syytä säilyttää tietty kunnioittava etäisyys fanituskuvioissa! Toivottavasti liian lähelle pyrkivä eli tunkeileva fanitus ei ole syynä mustien lasien taakse piiloutumiseen?! Ahdistava ajatuskin!!!

Anonyymi Su 23.5.2010, klo 13.02

Eipä tietysti voi yhden hitin varaan jäädä, sehän on ihan selvä. Elisa

Anonyymi Su 23.5.2010, klo 10.51

Ja entäs sitten kun yhtä hittiä rallateltu aikansa?? Käykö niinku se yksikin mieslaulaja jolla yksi hitti ja aina kun herra jossain musikkiohjelmassa niin se on ainoa jota laulaa kun muut tähdet siinä samassa ohjelmassa vetäisevät useita hittibiisejään, ja kun se herran hittibiisi jo kuuden vuoden takaa ainakin, ja sen jälkeen TYHJÄÄ. Siispä mielluummin kehittää uraansa muilla konsteilla kuin tavoittelee yhtä hittiä. R.X.

Anonyymi Su 23.5.2010, klo 10.00

Voisin hyvin kuvitella Ampun suuhun Juhan värkkäämiä laulunsanoja. Elisa

Anonyymi Su 23.5.2010, klo 09.58

Jos minä olisin Amadeus tilaisin joltain lauluntekijätaiturilta hittibiisin ja maksaisin siitä vaikkapa paljonkin, mutta ponnahtaisin kerralla listojen kärkeen ja ihmisten tajuntaan. Se maksaisi itsensä takas.

Juha Tapiokin teki omakustanteen MUTTA se oli myynnissä KAUPOISSA ja kaikkialla. Ja Juha ryöpsähti SUOMEN huipulle. Juha Tapo voisi olla yksi joka tekisi maksusta biisin joka vie hittitaivaalle!!!

Anonyymi Su 23.5.2010, klo 09.32

01:00 Onhan se varmaan niin että Ampun musa ei kolahda nuoriin. Ja kun musiikkia voi ladata monesta paikasta vähin kustannuksin ! Vanhemmat artistit myyvät,eihän monikaan vanhempi osaa näitä lataus hommia (en minäkään) joten ostan levyjä. Mutta Ampun omakustanne ? kallista ! minkä verran painetaan ? jos vaan keikoilla myydään suurin osa faneista jää ilman ! Onkohan hyvä ajatus ? Sittenhän sitä joutuu lataamaan??

Anonyymi Su 23.5.2010, klo 09.27

Anonyymi – La 22.5.2010, klo 23.25 Olet ihan oikeassa! Nykyään ladataan musiikkia todella paljon ja luulenpa, että etenkin nuoret. Muuten Ampun levy ei todellakaan taida olla halutuinta "nuorisomusaa", näin olen antanut itseni ymmärtää. Noin pääsääntöisesti. t.Elisa

Anonyymi Su 23.5.2010, klo 00.00

Jos Amppu olis ollut Idols kisassa suosio ois taattu.

Anonyymi La 22.5.2010, klo 23.34

Minä taas tykkään sellaisesta joka kolahtaa heti,uusia artisteja outoja kappaleita,vaikka radio niitä soittaa ei sytytä !

Anonyymi La 22.5.2010, klo 22.31

Musiikkia voi ladata monesta paikasta ihan laillisesti maksavat vähän ! näin suuri joukko tekee,tekisin varmaan itsekkin mutta se pitäis opetella !

Anonyymi La 22.5.2010, klo 22.25

Ystävät!
Ei millään pahalla,mutta miettittäisiinkö yhdessä,mistä voisi johtua,ettei levyjä menisi kaupaksi?

Mielestäni suurin syy on hyvän mainostamisen puute.Nykyään tulee niin suuret määrät uusia levyjä ja artistejakin,että mainostaminen on kaiken A ja O.

Toiseksi osa porukasta latailee laittomasti tubesta biisejä.Itse en kyllä laittaisi edes laulunsanoja tubeen ,sillä koen tekijän leivän syömiseksi.

Kolmanneksi, Amadeuksen biisit vaativat muutaman kuuntelukerran,ennenkuin niihin pääsee sisään.Tämä on mielestäni levyn suuri rikkaus.En pidä biiseistä,jotka tarttuvat heti korvaan,ne nimittäin kyllästyttävät myös helposti

ippai La 22.5.2010, klo 14.32

Matadorin sanoja ei ilmeisesti löydy netistä, en ainakaan löytänyt mistään. Youtubesta kuunnellessahan ne voi kirjoittaa ylös, jos ei muuten saa!

Anonyymi La 22.5.2010, klo 13.40

15:53 Osta levy !

Anonyymi La 22.5.2010, klo 09.25

Hei voisko joku laittaa Amadeuksen matador biisin sanat pliis!! mä haluun opetella sen..

Anonyymi Pe 21.5.2010, klo 14.53

Radiosta en ole montaakaan kertaa Amadeuksen biisejä kuullut, että kirjoittaja joka ihmettelee mistä moinen villitys, koska ei pitänyt kuulemma tyylistä. Amadeuksen levyllä on hyvin erilaisia lauluja mm. Seinäjoen tangomarkkinoilla esitettyjä, mutta eri ihmiset pitävät eri musiikista. Amadeuksella on niin erilainen ääni ja tyyli, että ei mene siihen samaan kategoriaan josta ei laulajia oikein pysty tunnistamaan. fani

Anonyymi Pe 21.5.2010, klo 14.48

Radiosta kuulin näitä Amadaus-biisejä. Eipä ollut tyyli mieleeni, todellakaan. Ihmetellä pitää, mistä moinen vouhotus hänen ympärillään mm.näillä foorumeilla oikein syntyy...

Anonyymi To 20.5.2010, klo 21.06

Ilmeisesti Amadeus on sellaisten ihmisten suosiossa jotka eivät osta levyjä,
uuden albumin kappaleet eivät ilmeisesti ole nuorison suosiossa. Nuoret ovat ryhmä jotka kuluttavat. Amadeuksella on ikänsä puolesta paljon vielä aikaa katsoa minkälaista musiikkia Hän haluaa tehdä kykyjä kyllä on vaikka mihin. Toivottavasti Hän jaksaa vielä tehdä klassista musiikkia. Sydämestäni toivon kaikkea hyvää Hänelle, kyllä se aurinko vielä paistaa.

Anonyymi To 20.5.2010, klo 14.45

Iltasanomissa oli otsikko, että Amadeus muuttaa pienempään asuntoon, että olisi rahat loppu. Toivoisin nyt, että Amadeus jaksaisi tehdä keikkoja ja mahdollisen levyn perustangoista ostaisin sellaisen heti mikäli tulee markkinoille, mutta tekeminen ei kai ole ilmaista, toivoisin Amadeukselle löytyvän rahoituksen.

Anonyymi Ke 19.5.2010, klo 18.10

Anonyymi – Ma 3.5.2010, klo 14.08 Eipä ole Juicen p***** kuulunut mistään tuutista pitkään aikaan. Mutta YouTubesta se löytyy...

Anonyymi Ma 10.5.2010, klo 21.46

Erilaiset ihmiset pitävät erimusiikista, jos toivotaan jonkun artistin kappaleita, olisi mukavaa jos ihmiset osaisivat vähän enempi käyttää asiallista ilmaisua, eikä rumia sanoja niitä voi hokea itsekseen.

Anonyymi Ma 3.5.2010, klo 13.52

Täällä ovat muutkin havainneet, ettei Amdeuksen musiikkia soiteta Ylen-kanavilla. Eräs kirjoittaja oli yrittänyt tiedustella syytä, mutta tuloksetta olen ajatellut samaa soitella Ylelle mistä on kysymys kun noita viestintä maksuja kuitenkin maksetaan, niin tasapuolisesti pitäisi soittaa suosittujen artistien kappaleita.

Anonyymi Ma 3.5.2010, klo 13.05

Luin Satakunnan kansasta, että Amadeus on mukana Remun keikalla en oikein saanut selvää tarkoittaako se vain tätä yhtä keikkaa, heräsi kysymys alkaako Amadeus laulaa rockkia.
Toivoisin hartaasti, että Hän ei jättäisi tangokansaa jotka varmasti olisivat kovin pahoillaan. On erittäin hyvä, että laulaja on monipuolinen ja laulaa kaikenlaista musiikkia se on vahvuus. Jatkossa toivoisin paljon tangoja ja kaikenlaista musikkia, tietenkin sellaista josta laulaja itse pitää.

Anonyymi Ma 3.5.2010, klo 12.50

Eikös Ampulta tule oma kustanne,jospa siinä olis jokaiselle jotakin !!

Anonyymi Su 2.5.2010, klo 22.42

Amadeukselle pitäisi sovittaa uusia kappaleita, jotka olisivat tangoja tai muita Hänelle sopivia ja levytttää uudelleen ikivihreitä.

Anonyymi Su 2.5.2010, klo 19.03

Lue-lehdessä oli Amadeuksen haastattelu, jossa Hän kertoi, että suunnitelmissa olisi konsertti-kiertue Anneli Sarin kanssa. Toivosin, että se toteutuisi ja Hän tulisi myös Poriin Promenadisaliin esiintymään, mikäli ei tämä toteudu niin jokin toinen Hänen esiitymisensä olis tosi ihanaa. fani

Anonyymi Su 2.5.2010, klo 18.50

Heipsistä! Olen samaa mieltä Ipan kanssa, että Amadeusta kyllä toivotaan paljonkin radioon. Melkein kaikki ohjelmat, mistä Hänen laulujaan olen kuullut, ovat olleet toivekonsertteja tms..Itsekin olen toivonut, tottakai. Kun olen aina paljon kuunnellut radiota, niin olen huomannut saman ongelman jo paljon ennen Ampun tuloa, että yhdet ja samat artistit saavat liikaa kuuluvuutta. Toivon mukaan saataisiin tasapuolisuutta asiaan. T.Elisa

Anonyymi Su 2.5.2010, klo 13.49

Kuuntelen Satakunnan radiota päivittäin, enkä ole moneen kuukauteen kuullut Amadeuksen lauluja soitettavan, että mielellään joskus voisi soittaa.

Anonyymi Su 2.5.2010, klo 13.26

Nytkin Mariska ykkänen listalla ? Ei mikään erikoinen,kuka ja mikä taho listan määrää ? Kari Tapion uusi levy noussut suoraan listalle kärkipäähän,vaikka julkaisu on ensi viikolla ? Eipä silti tykkään kyllä Karin musiikista !

Anonyymi Su 2.5.2010, klo 09.20

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä