Marja Tyrni: Tortturalli

Marja Tyrni: Tortturalli

Levyarviot - Ke 2.6.2010, klo 14.44 - Toimittaja: Heikki Hilamaa

Marja TyrniMarja Tyrni

562
tykkää tästä

Tv-viihde on tuottanut pitkän listan huumorihahmoja, jotka ovat päätyneet levyttämään. Osa on painunut unholaan, kun taas parhaat muistetaan pitkään – halusi tai ei. Vuosienkin jälkeen mielessä kummittelevat esimerkiksi Jean-Pierre Kuselan ”Naurava kulkuri”, Akin ja Turon ”Mahtisonni” tai Matti Näsän ”Jumankauta juu nääs päivää.” He nauttivat aitoa suosiota, sillä kansan syvät rivit nauroivat itsensä tärviölle hahmojen touhutessa omiaan. Levy syntyi oheistuotteeksi ja sen tehtävä oli viihdyttää viikonlopun yli – ja siinä kaikki.

Marja Tyrni on kuitenkin toista tasoa. Tyrnimarjan improvisointi viihdytti suorassa tv-lähetyksessä, mutta ei enää ruudun ulkopuolella. Mainoksissa hahmo herättää jo tahatonta myötähäpeää. Aidosta kansansuosiostakaan ei ole vielä takeita.

Aku Hirviniemi ei saa Tyrniä toimimaan myöskään äänilevyllä, koska hän ei ole ehtinyt syventää hahmoaan. Naiseksi pukeutunut mies, joka puhuu pikkutuhmia ja vatkaa torttua keittiössä, ei ihan riitä.

Kusela oli eltaantunut kapakkaviihdyttäjä, Aki ja Turo toivat esiin teini-iän järjettömyyden ja Näsä oli amispohjainen Havukka-ahon ajattelija. Heillä oli konteksti oikeaan elämään kestävä. Yhteistä oli myös luomisen riemu. Kummelit oli varsinainen aivoriihi, Aki ja Turo saivat apua samanhenkiseltä Hepamamas –yhtyeeltä ja Loirilla oli Puppensa.

Hirviniemi näyttää jääneen yksin. Levyn takapiru Gin and Juize (eli Vellu Maurola ja Samuli Laiho) ei ole onnistunut ruokkimaan näyttelijän luovuutta. Samaa vitsiä jankkaava Tyrni tarvitsisi hengenheimolaisia ympärilleen. Tällaisessa projektissa ideoita pitää tuottaa tarvetta enemmän. Nyt on toisinpäin.

Voiko Tortturallia suositella mökkireissulle?

Kannattaa tehdä yksinkertainen testi: toista hitaasti sata kertaa ”torttu kostuu Pallivahassa.” Jos tämän jälkeen yhä kieriskelet lattialla vatsa turtana osta levy, mutta minä aion hankkia Jope Ruonansuun uusimman ja nauraa räkättää niin, että housut tippuu nilkkoihin.

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (8)

Mun mielestä Marja Tyrni on just hauska :)

Anonyymi Pe 23.7.2010, klo 18.07

No joo, näitä tekohauskoja alapääjuttuja tulee ja menee silloin tällöin. Mitä näistä lopulta jää elämään? Eipä paljonkaan.
Toivoisi levyarvioihin myös erilaista musiikkia ja levyjä. Ei pelkkiä päiväperho"hittejä". Myös ns. maailmanmusaa ja erilaisia kotimaisia kokeiluja, uudenlaisia solisteja ja muusikkoja mainstreamin reunamilta.
Esimerkiksi cd "Asfaltista aurinkoon" olisi mukava nähdä framilla ja esittelyssä. Sen tarinat ovat erilaisia ja vaihtelevia.
Ja kovin paljon on muitakin uutuuslevyjä kuin näitä siellämissäaitaonmatatalin -ralleja.

PR

Anonyymi Su 13.6.2010, klo 06.11

No, minun mielestäni asia on näin, että jos Marja Tyrniä kuuntelee vain välilä, se saattaa yhä mennä läpi. Jos sitä yrittää ahtaa täyteen liikaa, niin se on menoa se. Vaikka minullehan oikeastaan riittää sekin, että Hirviniemi on muutenkin niin suloinen<3

Anonyymi Ma 7.6.2010, klo 00.39

Mielestäni Marja tyrni on ihan hauska mutta kyllä se ''Imekää parsaa'' - tyyppi oli parempi.

Anonyymi Pe 4.6.2010, klo 20.37

kansaa saa mitä haliuaa ja ansaitsee... onko kansan taso todella näin alhaalla-
Pikkukalle vitsi ym.torttu "vitsit"; yäk.

Anonyymi Pe 4.6.2010, klo 10.20

Todella huono ja rasittava "koomikko", subin mainostauolla kun tuo pärähtää ruutuun niin tekisi mieli hukuttaa "#!"#!# torttuihinsa, kimittävä mielikuvitukseton hahmo, ei toimi.

Ohjelmassakin moni oikeasti parempi hahmo kuten tämä kuunmiehistä höpöttävä ukko jäi kakkoseksi tälle hirviölle. Ei huumori ole sitä että hokee pikkukallevitsiä 2000x hassulla äänellä, se on sitä että osaa improvisoida tilanteen mukaan ja luoda kertomusta hahmon aikajanalle menneisyydestä tulevaisuuteen.

PYH KOKO EUKOLLE

Anonyymi Pe 4.6.2010, klo 09.47

Ei mennyt mielestäni voitto oikeaan paikkaan aikanaan sketsi kisassa. Parsa-poika oli paras. Kuka jaksaa AINA nauraa 2-mielisyyksille? -Ei kukaan!

Anonyymi To 3.6.2010, klo 19.51

- ALKEELLISTA VIIHDETTÄ, EN VOI KÄSITTÄÄ MIKÄ SIINÄ ON HAUSKAA, ETTÄ MIES NAISEN VAATTEISSAA HÖPÖTTÄÄ JOSTAIN TORTUN VÄÄNTÄMISESTÄ, yöööök

Anonyymi To 3.6.2010, klo 07.49

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä