Jo Stance

Jo Stance

Levyarviot - Ti 23.11.2010, klo 13.01 - Toimittaja: Harri Tuominen

Jo Stance levynkansiJo Stance levynkansi

335
tykkää tästä

Soul-musiikki syntyi kun kirkkokuorossa kasvaneet gospel-laulajat vaihtoivat laulutekstien Jeesuksen beibiksi puoli vuosisataa sitten.

Suomeen soul-musiikki saapui ensimmäisen kerran kunnolla 1960-luvun lopulla. Valtaosa maamme rock-bändeistä veivasi silloin reilusti ison veden takaista soulia. Keihäänkärkenä toimi Kirka Babitsin. Vuonna 1969 soul-klassikkoja sisältävä Kirka keikalla -lp oli maan myydyin albumi melkein puoli vuotta.

1990-luvulla syntyi Suomi-souliksi kutsuttu siististi suomeksi laulettu pop-soul Aki Sirkesalon johdolla. Ja viitisen vuotta sitten käynnistyi kansainvälisestikin laadukas, perinteet tunteva, englanniksi laulettu mutta omilla eväillä tehty kotimainen soul-buumi johtotähtenään The Soul Investigators, Tuomo (Prättälä) ja Huba-yhtye.

Eikä tahti näytä laantuvan: aivan erinomainen on uusin kotimainen soul-albumi nimeltä Jo Stance. Se on laulaja Johanna Förstin ja jazz-rumpali-tuottaja Teppo Mäkysen yhteinen projekti.

Kummatkin ovat jo keitetty monissa liemissä: Försti on laulanut UMO:n, Sami Saaren, Niko Ahvosen, Heikki Silvennoisen, Tuomo
Prättälän, Quintessencen ja Huban kanssa. Tv-katsojille hän on tullut tutuksi ohjelmissa Tanssii tähtien kanssa ja Obladii. Mäkynen on primus motor Suomen kaikkien aikojen menestyneimmässä jazz-yhtyeessä The Five Corners Quintet.

Jazz-levymerkkinä kunnostautunut Ricky-Tick laajentaa tällä uutuudella skaalaansa soul-osastolle. Teppo Mäkysen kotistudiossa äänitetty levy henkii ajatonta sielukkuutta: alkuperäisen 1960-luvun soulin peruspalikat eli gospel, Motown, Stax ja funk ovat hallussa, mutta ne ovat vain lähtökohta persoonalliselle Jo Stance -soundille. Johanna Förstin voimallisen sävykäs laulu, kappaleiden luontevat melodiat ja analoginen autotalli-sointi antavat aivan mainiot soul-draaman eväät.

Parivaljakon muusikkoutta korostaa se, että he ovat soittaneet itse lähes kaikki intrumentit tällä levyllä kitaroista vibrafoniin. Tuhteja puhallinosuuksia tuuttaavat ykkösluokan apumiehet Timo Lassy ja Jukka Eskola. Tämä Jo Stance -projekti pitää tarkistaa livenä pikimmiten!

Lisää artisteista:Johanna Försti

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (2)

Kun näkisikin livenä täällä ensi vuoden kulttuuripääkaupungissa.

Turre To 25.11.2010, klo 17.43

Livenä vielä 10 kertaa parempi ;)

Ykkösfani To 25.11.2010, klo 15.35

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä