Neil Young: Le Noise

Neil Young: Le Noise

Levyarviot - Ma 3.1.2011, klo 13.33 - Toimittaja: Harri Tuominen

Neil Young: Le NoiseNeil Young: Le Noise

279
tykkää tästä

Kohta puoli vuosisataa kestäneen uransa aikana Neil Young on ollut psykedeelinen country-rokkari, ärjy kitaran ruhjoja, herkkä balladilaulaja, protestilaulaja, kokeileva syntikka-poppari, big band -bluesmies, punaniska-patriootti, elokuvaohjaaja ja USA:n levymyyntilistan ykkönen.  

Silti 65-vuotias Neil Young osaa yllättää edelleen. Miehen tuorein "Le Noise" -albumi on uran ensimmäinen sähkökitara-soololevy. Kaiutettu laulu ja säröinen kitara ovat tämän lähes livenä äänitetyn levyn ainoat äänilähteet. Tuloksena on sekä kauniin intiimi että alkukantaisesti päälle käyvä, lopulta ylevöittävä ukkosmysky.

Massiivinen kitarasaundi on tämän levyn avain. Neil Young käyttää 1950-luvun Gretsch Falcon -stereokitaraa, jonka bassokielien ääni tulee ulos yhdestä vahvistimesta ja korkeat kielet toisesta. Näin tuottaja Daniel Lanois pääsee muovaamaan kitaravallista jylhän, lähes luonnonvoimat haastavan, luita natisuttavan ujelluksen.

Albumi äänitettiin Lanois'in Kalifornian kotikartanossa täyden kuun aikaan. Paikalla oli vain neljä miestä: Youngin ja Lanois'in lisäksi äänittäjä ja esitysten kuvaaja, kaikki muuten alunperin kanadalaisia. Levyn nimi "Le Noise" kuvaa toisaalta sen äänekkyyttä, toisaalta se on Youngin humoristinen väännös tuottajan sukunimestä.

Laulut ovat välittömästi tunnistettavaa, vahvaa Neil Young -tasoa. Muistuimia löytyy koko uran ajalta. Välillä mieleen tulee, että mies alkaa jo kasata testamenttiaan. Teksteissä kun väikkyvät nuoruusvuodet Kanadassa, teinirakkaudet, elinaikaiset ystävyydet ja niiden menettäminen, hiusten harmaantuminen ja ajan väheneminen.

Suora omaelämäkerrallinen kappale on "The Hitchhiker". Nuoren miehen tie vie Torontosta Kaliforniaan, supertähteys yllättää, paineita lievitetään huumausaineilla ja lopussa selviytyjä kiittää lapsiaan ja uskollista vaimoa.

Levyn kaksi akustista esitystä antavat lepotaukoa sähkökitaramyrskyn keskellä. "Peaceful Valley Boulevard" on villistä lännestä alkava traaginen USA-eepos. "Love And War" seuraa miten nuoret miehet lähtevät maailman taistelukentille rukoillen Allahia tai Herraa.

Neil Youngin "Le Noise" -albumi on vakuuttava lisä eläkeikäisen kataloogiin, paras uusi levy vuosikausiin. Ja miehen työtahti on edelleen kova: omaa uraa taltioiva iso historiallinen boksi, Archives Vol. 2 valmistunee ensi vuonna, Crosby, Stills, Nash & Young'in vuoden 1974 kiertueesta ollaan valmistelemassa niinikään levyboksia ja 1960-luvun lopun Buffalo Springfield -yhtye koottiin vastikään hyväntekeväisyyskonserttia varten.

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä