Suvi Karjula: Sydänten tango

Suvi Karjula: Sydänten tango

Levyarviot - Ti 11.1.2011, klo 15.47 - Toimittaja: Kalevi Pollari

Suvi Karjula: Sydänten tangoSuvi Karjula: Sydänten tango

334
tykkää tästä

Käyttöiskelmästä alettiin muistaakseni puhua ensi kertaa joskus 70-luvulla. Niihin aikoihin kun tuli Lappeenrannan nyt kuopattu humppafestivaali ja siellä humppakilpailu, jonne niitä käyttöhumppia alettiin kohta suoltaa. Ettei suinkaan Heikki Hietamies, mukava mies muuten kaikin puolin, silloin keksinyt koko kohtalokasta sanayhdistelmää? Käyttöiskelmä.

Vaan kun se iskelmän yhtälö lähti klassikkoaikoina ihan toisesta päästä. Ensin tuli kappale, jolle sitten löydettiin käyttöä radiossa, baareissa, tanssilavoilla ja ihmisten mielissä silloin, kun omakin elämä etsii avaajaa umpisolmuihinsa.

Entisessä iskelmämaailmassa lauluille löytyi myös oikeanlajinen tulkitsija, josta kukaan ei esimerkiksi vielä päässyt ajattelemaan, että sehän on se tangokuningatar siltä tai tältä vuodelta, - siis miltäs vuodelta se nyt olikaan?

Nykyään on kymmenittäin erilaisia laulukilpailuja, artistin etsintäkisoja, karaokevisailuja, kesäisiä musiikkitapahtumia sun muita. Artistin kypsyminen on vaikeaa, koska lahjakkuuksillakin on houkutus lähteä mukaan tähän pikavoittorulettiin. Helppoa kertajulkisuutta on tarjolla, mutta pöly häipyy horisonttiin sillä hetkellä, kun sirkus jättää kaupungin. Pätee ikävä kyllä nykyään myös suurimpaan vuotuiseen pölyttäjään, euroviisuihin. Mikäs se viimeisin viisuklassikko olikaan? - Ja seuraavana vuonna koneisto tarvitsee taas uudet nimet syötäväkseen.

Kypsä ja luonteva tulkitsija

Suvi Karjula on 23-vuotias, se ei ole paljon, mutta jossain ihmeen aikakuplassa hän ehti kypsyä luontevaksi laulujen tulkitsijaksi. Sitä paitsi, Suvi Karjulan ääni toimii sekä matalammalta että korkeammalta. Kuunnelkaapa vaikkapa raidat 5 ja 6 peräkkäin niin kuin ne levyllä ovat. Pikku Juttu kulkee ylempää mainiosti svengaten. Moderni tangoelma Hyväntoivonniemi taas lähtee selvästi alempaa rekisteristä, mutta molemmat soivat silti ehdottoman omalla äänellä.

Edu Kettusen tapa tehdä laulu on usein jatkuva tilanteellinen vertauskuvakimppu, ja se pätee myös Pikku juttuun. Suvin rento luenta toimii niin, ettei toistolta tunnu tämä ja sen seitsemän muutakaan määritelmää: Rakkaus on pikku juttu/tuttu onnenhetki vain/ kun yksin kaupungilla kuljen/ läpi kylmän maanantain. Rakkaus on panttilaina/ kympin riipuksesta sain/ ja kilon verran kirsikoita/ sulle ostarilta hain.

Suvi lunastaa ”kuningattaruutensa”

Kikka Laitisen tekstittämä nimikappale Sydänten Tango nostaa pikkuhiljaa panoksiaan ja loppua kohden albumin kokonaisuus muutenkin kasvaa. Joihinkin sanoituksiin on jäänyt makaamaan turhan piiiiitkiä vokaaleita pikkumiinoiksi, mutta eivät ne levyä pilaa. Tommi Kalenius on tehnyt lauluista neljä. Iällä ei ole hänkään pilattu ja tulosten pohjalta tämäkin nimi on painettava mieleen.

Myös Suvin ”kuningattaruus” tulee lunastettua, tavalla tai varsinkin toisella. Petri Ikkelän bandoneon luo useimmille raidoille vähintäänkin tangotunnelman, vaikkei poljento olisikaan iskuiltaan enää Kärkeä eikä Monosta.

Ison iskelmän tinkimätöntä tunnekuljetusta

Suvi Karjulassa on niin paljon ainesta, että tarvitaan enää hitti tai pari, jotka voivat nostaa hänet kansakunnan kestomuistiin. Sehän se vaikein askel musiikissa aina on. Nyt on kuultavana tasavahva albumi, jolta lähimmäs Ison Iskelmän tinkimätöntä tunnekuljetusta pääsee ikuisesta rakkaudesta alunperin kertova italolaina Jos Tahdot sekä uhon kääntöpuolelta sitä seuraava Rikki Menneet. Kutsutaan tätä vaikka draamaksi ja sitä lisää, jos niitä isoja iskelmiä vielä yleensä aiotaan tehdä.

Tunteet kun eivät ole kertakäyttötavaraa, ja siksi alussa hahmottelemani käyttöiskelmän lähtöasetelma pitäisi unohtaa kättelyssä.

Lisää artisteista:Suvi Karjula

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (10)

Suvi Karjulan ilmaisukyky on uskomaton. Häneltä taittuvat kaikki musiinkin lajit jazzista, soulista, countrysta oopperan kautta kailotusheviin. Iskelmä-genre näyttää vaan kapoisen viipaleen hänen osaamisestaan. Toivottavasti jatkossa hän saa laulettavakseen yhä monipuolisempia biisejä, joilla hän voi näyttää olevansa Suomen naislaulajien kirkas ykkönen. Tämä levy on omassa lajissaan huippu, Suvin uralla se on vain alkusoittoa, kirjaimellisesti.

Anonyymi To 20.1.2011, klo 13.33

Odotin tätä kovasti, enkä todellakaan pettynyt. Levy soi päivittäin ja erityisesti tässä kosintaa odotellessa "Hyväntoivonniemi". Siinäpä häätango meille. Ihana levy ja ihana tyttö. Ensi kesänä kierretään lavoja ja kuunnellaan Suvia livenä. Onnea, menestystä ja kiitos tähänastisesta!

Ti 18.1.2011, klo 17.45

En ole ollenkaan suomalaisen iskelmän ystävä - kaikkea muuta - mutta tämän levyn ostin mielenkiinnosta laulajaan ja hänen aikaisemman taustansa perusteella, ja levy on hämmästyttävän hieno. Kappaleiden tunnelma vaihtelee upeasti biisistä toiseen, ja laulajahan sen tekee. Ei toki ole tuotannossakaan moittimista, hienoja sovituksia ja soitantaa.

Toivottavasti Suvi alkaisi tehdä myös itse biisejä, sanottavaa hänellä taatusti on.

Anonyymi La 15.1.2011, klo 09.07

Me äänestetään tätä naista. Ihan sama missä esiintyy.

Anonyymi Pe 14.1.2011, klo 20.10

Tanssittavaa musiikkia kaikkineen. Uutta sellaista. Meillä tykätään. Hesarin marraskuisessa levyarviossa positiivinen palaute: Tangomarkkinoilla kakkoseksi jääneen Suvi Karjulan, 23, ensilevy päihittää kirkkaasti voittaja Marko Maunukselan albumin.

Rockia aiemmin laulanut Karjula pääsee levyllä näyttämään monipuolisuutensa ja eläytymiskykynsä. Haikea, liki kansanlaulunomainen Rikki menneet on levyn ilmeisin iskelmähitti, Pikku juttu savuisen himmeällä soundilla toteutettu raukea feelgood-retroilu ja Suunnaton ikävä näyttää hauraamman puolen.

Tuotannosta Jyri Sariolan ja Olli Halosen kanssa vastannut Petri Ikkelä on sovittanut laulut mehevin sävyin ja tangot argentiinalaismaustein. Raikas yllätys, kaikkineen.

Anonyymi To 13.1.2011, klo 21.45

Tämä tumma tyttö oli jo tangomarkkinoilla ylivoimasesti paras laulaja. Nätti ääni. Tuomareilla uskallus taisi loppua, kun oman maakunnan miehet oli vastassa. Karjula on laulukuningatar.

Anonyymi To 13.1.2011, klo 21.33

Hyvä on levy. Eilen soittelin sen vielä pariin kertaan himmeissä valoissa ja aina vain parani. Tänään ja huomenna käynee samoin :)

Suvi tangoilemaan kesän tanssilavoille!

Anonyymi To 13.1.2011, klo 18.17

Suv i ja levy ovat yllättäneet minut todella. Onnea ja menestystä! Toivottavasti tavataan keikoilla.

Anonyymi Ke 12.1.2011, klo 10.55

Hieno levy,hieno artisti,onnea jatkoon Suvi !

Anonyymi Ti 11.1.2011, klo 21.41

Suville, ja muillekkin tekijöille onnittelut hienosta levystä! Tästä on hyvä jatkaa.

Suvi on jo nyt kuin vanha tekijä tanssipaikoilla ja konserteissa. Tanssiohjelmisto on laadukas, vaikka hän on vasta uran alussa. Tunnetta, voimaa ja taitoa riittää vaikka muille jakaa!

Anonyymi Ti 11.1.2011, klo 20.33

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä