Jukka Takalo: Vastarannan laulut

Jukka Takalo: Vastarannan laulut

Levyarviot - Ke 9.2.2011, klo 14.38 - Toimittaja: Pekka Laine

Jukka Takalo: Vastarannan laulutJukka Takalo: Vastarannan laulut

265
tykkää tästä

Aknestik-yhtyeen laulajana itsensä kotimaisen rockin aikakirjoihin taiteillut Jukka Takalo on sikäli perinteikäs suomirockin tekijä, että hänen laulunsa soivat vahvasti sanat edellä. Takalon melodioissa on toki kitarapopin luontevaa heleyttä ja tarttuvuutta, mutta tarinat erottavat miehen tekemiset helposta peruspoppiksesta.

Vastarannan laulut – albumilla Takalon tekstimaailma vangitsee kuulijan heti alkulämmittelyn jälkeisellä Jeesukseksi ristille –kappaleella. Nistille-ristille-riimittely voisi olla jonkun toisen käsissä kliseistä puurtamista, mutta pohjoispohjalaista maisemaa ja tematiikkaa hienosti myötäilevissä säkeissä on mukana pilkettä ja moniulotteisuutta.

Vaikka Jukka Takalo on lauluntekijänä kulkenut pitkän tien Aknestikin alkuvuosista, on miehen säkeissä kuultavissa edelleen samoja voimanlähteitä kuin nuoruuden ralleissa. Suomirokkia-hitin aikoihin Takalon kappaleissa soi keskitien suomalaisen rock-tuotannon henki, mutta nyt tekemisessä on luomumeininkiä ja vahvemmin ”paikallista” sävyä.

Varsinkin etelän vetelän korvissa Takalon lauluissa on hirtehistä ja lakonista huumoria, joka linkittyy tiettyyn maisemaan ja topakkaan mentaliteettiin. Juuri kun jonkun tekstin sanomallisuus meinää läikähtää yli, tekee Takalo korjausliikkeen ja pelastaa sopan liialta paatokselta. Vastarannan lauluissa on sydäntä, itseironiaa ja yllätyksellisyyttä sopivassa suhteessa.

Lisää artisteista:Jukka Takalo

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (1)

Ossaa se kyllä pelata salibandyäki että silleen. Ja se kävi pitämässä hyvän puheenki tossa Haukiputaan yläkoulussa joulun aikaan...

Anonyymi Pe 11.2.2011, klo 16.12

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä