Dallapé Orkesteri: Vol.6 / Levytyksiä vuosilta 1940-1942

Dallapé Orkesteri: Vol.6 / Levytyksiä vuosilta 1940-1942

Levyarviot - To 3.3.2011, klo 14.21 - Toimittaja: Pasi Hiihtola

Dallapé Orkesteri: Vol.6 / Levytyksiä vuosilta 1940-1942Dallapé Orkesteri: Vol.6 / Levytyksiä vuosilta 1940-1942

279
tykkää tästä

Dallapé orkesterin levytyksiä sisältävä CD sarja on edennyt jo kuudenteen osaansa. Tällä kerralla on vuorossa vuodet 1940 – 1942, siis ajanjakso jolloin Dallapén toiminta, sattuneesta syystä, oli hyvin vähäistä.

Välirauhan aikana, 13.maaliskuuta 1940 – 25.kesäkuuta 1941, orkesterin johtaja Helge Pahlman sai koottua Dallapén uudelleen. Osa soittajista oli armeijan palveluksessa, tai muissa tehtävissä, joten orkesteri toimi osin lainasoittajien voimalla, mutta musiikin tasosta Pahlman ei tinkinyt tippaakaan. Solistikaarti oli tuttu ja turvallinen: Georg Malmsten, Kauko Käyhkö, Eero Väre ja A. Aimo joka myös esiintyy nimellä A. Andersson, hänen oikea nimensähän oli Aimo Andersson.

Levyllä kuultavat sävellykset ja sanoitukset ovat suurimmaksi osaksi yhtyeen omien jäsenten tekemiä, poikkeuksina muun muassa Victor Youngin Sweet Sue ja Alice Babsin suurhitti Swing it, magistern joka Dallapén versiona on instrumentaali ja nimeltään Swing maisteri. Nämä kaksi sävellystä kuuluvatkin levyn harvoihin duuri-kappaleisiin. Mukana on myös mielenkiintoinen versio Oskar Merikannon Kesäillan valssista.

Levyn 24 kappaletta julkaistiin, solistien sopimuksista riippuen, eri levy-yhtiöiden toimesta. Tästä johtuen orkesterin nimi oli välillä esimerkiksi Odeon-orkesteri tai Columbia-orkesteri, mutta periaatteessa kyseessä on kuitenkin Dallapé.

Kun jatkosota alkoi kesällä 1941, loppui Dallapén toiminta koska miehiä tarvittiin rintamalla. Levytyksiä alettiin kuitenkin tehdä jo seuraavana vuonna, ja koska studioon kaivattiin ammattitaitoista orkesteria, kääntyivät kasteet Dallapén suuntaan. Osa soittajista saatiin rintamalta lomalle ja puuttuvat muusikot lainattiin muilta orkestereilta tilanteen mukaan. Näitä vuonna 1942 tehtyjä levytyksiä kuullaan myös tällä levyllä.  

Dallapé orkesteri oli aikansa super-orkesteri joka toimintansa aikana teki arviolta yli tuhat levytystä. Paljon on vielä arkistojen kätköissä niin sanottuina savi-kiekkoina odottamassa uutta julkaisuaan, mutta Artie Music levy-yhtiön toimesta Dallapén materiaalia vuosilta 1929–1942 on nyt kaikkien saatavissa pitkälti toistasataa levytystä.

Ja mainittakoon vielä että Dallapé orkesterin satu ei päättynyt toiseen maailmansotaan. Helge Pahlman kokosi orkesterin uudestaan heti sodan jälkeen ja toiminta on, muutamaa taukoa lukuun ottamatta, jatkunut meidän päiviimme asti. The show must go on.

Lisää artisteista:Dallape

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä