Leavings-Orkesteri: Arpapeliä

Leavings-Orkesteri: Arpapeliä

Levyarviot - Ke 27.4.2011, klo 11.53 - Toimittaja: J-P Sillanpää

Leavings-Orkesteri: ArpapeliäLeavings-Orkesteri: Arpapeliä

336
tykkää tästä

Kun Gösta Sundqvist menehtyi äkillisesti vuonna 2003, oli jokseenkin itsestään selvää, että hänen johtamansa Leevi And The Leavings -yhteen taru ja tie päättyi myös. Tätä mieltä olivat myös Niklas Nylund, Juha Karastie ja Risto Paananen, eli Leavingsin muut muusikot. Kahdeksan vuotta myöhemmin herrat kuitenkin päättivät palata, ja vielä Leavings-Orkesterin nimellä.

Ratkaisu on varsin uskalias. Se suorastaan pakottaa vertaamaan yhtyeen uusia aikaansaannoksia Göstan aikaisiin mestariteoksiin. Jo nyt on selvää, että useat Leevi And The Leavings hitit jäivät yhteiseksi omaisuudeksi meille kaikille suomalaisen musiikin ystäville. Niistä on tullut tärkeä osa populaarikulttuuriamme. Tältä vertailulta olisimme ehkä välttyneet, jos Leavings-herrat olisivat päättäneet toisin ja jatkaneet taivaltaan toisella nimellä puhtaalta pöydältä. Mutta ratkaisu on tehty ja ”Näillä mennään”, sanoi lätkävalmentaja.

Toukokuun lopulla ilmestyvällä ”Arpapeliä”-albumilla Leavings-Orkesteri kuulostaa osin samalta kuin silloin ennenkin. Mandoliini, akustinen kitara ja tinapilli soivat edelleen luoden ominaista akustista Leavings-sointia. Niiden vastakohtina usein kuultujen syntetisaattorien piuhat on sen sijaan jätetty kytkemättä. Aika ajoin kappaleissa voi myös kuulla viitteitä Gösta Sundqvistin tavasta kuljettaa melodiaa polveilevan kauniisti.

Se suurin ero entiseen on laulujen teksteissä. Yhtyeen itsensä kynäilemien laulujen maisemat piirtyvät hyvin eri tavalla kuin mestari Sundqvistin teoksissa. Uudet Leavings-laulut ovat tarinoiltaan hyvin tavallisen kuuloisia pop-ralleja. Poissa ovat ne oman elämänsä antisankarit, joista Leevi And The Leavings lauloi tavalla, joka toi kuuntelijan silmiin vuoroin ilon ja surun kyyneleet. Toki on sanottava, ettei vanhaan ole myöskään tältä osin edes pyritty.

Tämän levyn arvosteleminen olisi hyvin erilaista, jos Leavings-Orkesteri olisi päättänyt toteuttaa paluunsa toisin, eri nimellä siis. Mutta he päättivät näin, eli näillä mennään.

Lisää artisteista:Leavings-Orkesteri

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (6)

Kriitikko olisi voinut mielestäni keskittyä musiikkiin musiikkina ja yrittää unohtaa hetkeksi tuon nimiongelman!! Ok..osa nimestä jäi, mut onko se musa hyvää vai ei.. Se nimi tuskin tuo musiikin sisältöön mitään ihmesävyjä oli se nimi sitten leavings tai nahkarimmeri..

Anonyymi Ma 9.5.2011, klo 08.20

Arvosteltiinko tässä nyt yhtyeen nimeä vai levyä?

Anonyymi Ke 4.5.2011, klo 17.36

Kyllä nämä miehet osaavat asiansa ! ja ovat aina osanneet. Mielestäni tottakai paluu on hyvä asia, vaikka Göstä on jo poissa.''Leevi'' on otettu bändin nimestä pois joka ikään kuin tarkoitti Göstää ja nykyinen bändin nimi kertoo ihmisille selvästi ketkä soittajat ovat kyseessä. Joten HOMMA ON HANSKASSA :D

Jute To 28.4.2011, klo 23.45

Olis kiva tietää mitä mieltä JP on Doorsin jatkamisesta keulakuvan poistuttua. .. tai Queenin... Tai yleensä siitä et jos joku bändi hajoaa/laulaja vaihtuu yms... Saako mitään jatkaa? Vai onko se sit siinä?

Anonyymi To 28.4.2011, klo 22.03

"Näillä mennään"-toistui kahdesti. Ja samaa mieltä kuin edellinen kommentti, koko arvostelu pyöri lähinnä sen vertailun ympärillä, että onko tämä samaa kuin ennen.... Muistan yläasteikäisten kirjoittaneen yhtä jumittuneita arvosteluja :P

Anonyymi To 28.4.2011, klo 12.46

Ei yhtyeen nimen pitäisi saada vaikuttaa levyarvosteluun. Eikös levyarvostelussa arvostella itse levyä ja sen kappaleita, eikä yhtyeen nimeä taikka menneisyyttä?

Anonyymi To 28.4.2011, klo 11.24

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä