Paradise Oskar: Sunday Songs

Paradise Oskar: Sunday Songs

Levyarviot - Ke 18.5.2011, klo 14.57 - Toimittaja: Pasi Hiihtola

Paradise Oskar: Sunday SongsParadise Oskar: Sunday Songs

279
tykkää tästä

Parikymppinen Axel Ehnström nappasi itselleen Paradise Oskar -taiteilijanimen Astrid Lindgrenin rakastetusta lastenkirjasta Rasmus ja kulkuri. Siinä orpo Rasmus tapaa Paratiisi-Oskarin, laulavan ja harmonikkaa soittavan kulkurin, ja heistä tulee hyvät kaverit.

Paradise Oskarin levy Sunday Songs on sympaattinen kokoelma maanläheisiä lauluja, joista kaikille lienee tuttu ainakin levyn avaava Da Da Dam, joka oli Suomen edustuskappale vuoden 2011 Eurovision laulukilpailussa. Laulu ei ehkä menestynyt odotetulla tavalla, mutta se ei vähennä sen eikä koko CD:n arvoa.

Levy on tehty ilmeisesti melko tiukalla aikataululla heti Suomen viisukarsinnan jälkeen. Tämä kuuluu muutaman kappaleen kohdalla hienoisena keskeneräisyytenä, mutta toisaalta useimmat laulut sisältävät yllättäviä ja mielenkiintoisia käänteitä, jotka pitävät kuuntelijan otteessaan.

Paradise Oskar laulaa varpusen lohduttavasta laulusta (Sarah the sparrow) hieman samaan sävyyn kuin Paul McCartney aikanaan lauloi mustarastaasta. Hän laulaa Jimmyn haaveista tulla jalkapallosankariksi (Jimmy’s Song), pinnallisuudesta (Just Leave) ja ikuisesta sunnuntaista (Sunday Everyday), ja kun hän laulaa maailman pelastamisesta (Da Da Dam), olen jo valmis lähtemään mukaan reissuun.

Termi ”laulaja-lauluntekijä”(singer-songwriter) tarkoittaa artistia, joka itse sekä kirjoittaa että laulaa omia laulujaan ja vielä säestää itseään jollain soittimella. Paul Simon, John Denver, Cat Stevens ja Don McLean tulevat ensimmäisinä mieleen, kun Paradise Oskarin levy soi… Melodista, mietiskelevää, hieman naivia, mutta sydämellistä musiikkia on levy pullollaan.

Miehen esikuvat,  Jimmy Webb ja Brian Wilson, ovat amerikkalaisen populaarimusiikin aatelistoa, ja levyn päättävässä The Invisible Ones -laulussa näiden kahden vaikutteet tulevat hienosti esille. Laittaisin listaan vielä The Beatlesin ja varsinkin heidän tuottajansa Georg Martinin, jonka sovitukset ilmeisesti myös ovat inspiroineet tämän levyn sovittajaa. Levyn on tuottanut Leri Leskinen, joka on täydellisesti ymmärtänyt laulujen potentiaalin ja hienovaraisten sovitusten kautta saanut niistä esille oleellisen.

Sunday Songs on kestoltaan vain puolen tunnin mittainen, mutta se riittää ainakin minulle näin ensi alkuun.  Sen mittaisiahan ne Beatlesinkin alkupään levyt olivat. 

Lisää artisteista:Paradise Oskar

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (4)

Aivan loistava debyytti! Jatka poika valitsemallasi tiellä ja hyvää tulee. Maailmassa ei todellakaan ole liikaa aitoa, hyväntuulista ja positiivista musiikkia. Eniten arvostan laulaja-lauluntekijöitä-muusikoita. Toisten lauluja ja soitantoja on helppo mennä studioon vetämään ja kuoria kermat päältä. Go Oskar go...

Anonyymi Su 22.5.2011, klo 23.29

onnea uudelle levylle....varmaan ihana.

keijukainen.... Pe 20.5.2011, klo 20.53

Jimmy's song, dear mother, da da dam ja sunday everyday , IHANIA BIISEJÄ , mun mielestä kun kuuntelee niin jokainen paranee aina kuuntelukerralla, tossa on ainakin mun lempparit !(: Axel on lahjakaaaaas o: <3

! Pe 20.5.2011, klo 17.27

Onnea vaan,toivon levylle menestystä !

Anonyymi To 19.5.2011, klo 14.26

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä