Freeman: 4

Freeman: 4

Levyarviot - Ke 12.10.2011, klo 11.46 - Toimittaja: Harri Tuominen

Freeman: 4Freeman: 4

209
tykkää tästä

Juuri 60 vuotta täyttäneen Freemanin come back on hurmaava. Neljännesvuosisadan tauon jälkeen Freeman on juuri julkaissut neljännen, erittäin onnistuneen sooloalbumin otsikolla "4".

Harva saa levylleen näin kovatasoisen avustajakaartin sekä nuoresta että vanhemmasta musiikkiväestä. Freemanin suuhun sopivia, välillä kimuranttejakin tekstejä ovat tehneet Olavi Uusivirta, Ismo Alanko, Paula Vesala, Mariska, Asa, Jarkko Martikainen ja Hector.

Huippuluokan soittajina on jazz-miehiä Teppo Mäkysestä Tuomo Prättälään ja rock-osaamista tarjoavat Zarkus Poussa ja Lauri Porra - ja jopa Popedan kitaristi Costello Hautamäki.

Onnistumisen rakennusaineet ovat Uusi Fantasia -musiikkiryhmän oivasti tanssittava tuotanto- ja sovitusnäkemys, joka päivittää Freeman-soundia hellällä kädellä nykypäivään ja Freemanin vuosien varrella tekemät haikean tarttuvat sävellykset.

Laulajana Freeman ei ole varsinainen sankaritenori, mutta tässä yhteydessä miehen persoonallinen ja välittömästi tunnistettava lauluääni osuu maaliin.

Freemanin tyyli oli valmis heti kättelyssä eli 35 vuotta sitten. Kaikki muistavat Suomi-pop-ykkösen, jossa lauletaan "ajetaan me tandemilla, melutaan ja syljeskellään... perkeleet kun puissa soi".

Tällä debyyttisinglellään Leo "Freeman" Friman pomppasi kerralla esille. Ilkikurisen tekstin teki lankomies Heikki "Hector" Harma.

"Ajetaan tandemilla" on Freemanin tunnetuin kappale, mutta miehen vuonna 1976 ilmestyneeltä ensialbumilta löytyy myös kaksi muuta pop-klassikoksi muodostunutta laulua, "Kaksi lensi yli käenpesän" ja "Osuuskaupan Jane".

"Tandem"-singlen b-puolella alunperin julkaistu "Mystilliset kyyneleet" kuullaan tällä albumilla seestyneenä uusintaversiona.

1980-luvulla Freemanin sooloura oli jo hiipumassa. Mutta vuonna 1991 Vicky Rostin kanssa perustettu Menneisyyden vangit -yhtye on pitänyt veteraanit tien päällä jo 20 vuotta.

Freemanin uusi tuleminen on pitkälti sattuman kauppaa. Viime vuonna elektronista musiikkia soittavan Uusi Fantasia -yhtyeen ja tuotantoryhmän jäsen Street Cobra innostui Freemanin laulutyylistä. Nämä studiotekniikan tuntevat konesoundimiehet kasasivat Freemanin kanssa kappaleen "Liian myöhään". Nuorisoradio YleX alkoi soittaa sitä, yleisö innostui ja kysyntä alkoi kasvaa.

Nyt voi kysyä, voiko Freemanin uutuusalbumi upota sekä nuorisoon että vanhaan kannattajakuntaan. Alkaako veteraanitähtien astuminen nuorison eteen olla jo trendi?

Onko Freeman tämän levyn ansiosta Vesa-Matti Loirin, Katri Helenan, Paula Koivuniemen ja Kaija Koon jälkeen seuraava solisti, jonka kanssa kaikki ikäryhmät haluavat laulaa mukana?

Lisää artisteista:Freeman

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (4)

En ole löytänyt mielibiisiäni tuolta levyltä, mutta kunnioitan soolouran jatkoa.

Atro Niiniluoto Ma 17.10.2011, klo 11.36

http://www.youtube.com/watch?v=92c_YOjdprs& 1:05-1:08 Freemannin kunniaksi. =)

Anonyymi La 15.10.2011, klo 11.28

4 levyä 60 vuodessa... Hmm jaa hmm jaa hm jaa jaa!!! Hyvä!

Örtsy Pe 14.10.2011, klo 22.39

Onnea matkaan Freemanille uuden paluun myötä! Toivottavasti keikkailee pk-seudulla.

Sami Pe 14.10.2011, klo 20.55

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä