Vicky: Apinoiden planeetta

Vicky: Apinoiden planeetta

Levylöytö - Su 16.10.2011, klo 05.00 - Toimittaja: Petri Home

Vicky_1234Tulta - Kuva: Vicky Rostin 1-2-3-4-Tulta! -levyn kansiVicky_1234Tulta - Kuva: Vicky Rostin 1-2-3-4-Tulta! -levyn kansi

172
tykkää tästä

Musiikilla on outo voima kuljettaa meidät ajassa takaisin hetkeen, jossa tietty sävelmä on saanut voimallisia merkityksiä. Eräs tällainen aikamatka käynnistyy aina, kun kuulen Vicky Rostin kappaleen Apinoiden planeetta.

Kun biisi lähtee soimaan, huomaan välittömästi siirtyväni aikatunneliin... ja matkaavani kaverin isän auton kyydissä jääkiekkotreeneihin joskus 1970-luvulla. Takapenkin voimasoitossa on Vicky Rostin kuuma uutuusjulkaisu: 1-2-3-4-Tulta! (Finndisc, 1976) – tietenkin C-kasetilta. Aivan erityisen tiiviissä kuuntelussa on albumin päättävä käännöskappale Apinoiden planeetta.

Miksi juuri tämä biisi? Vicky ei ollut erityisesti ajan hermolla: Apinoiden planeetta -leffat olivat tulleet jo hyvän aikaa sitten, ja alkuperäinen Shabam-yhtyeen On the Planet of The Apes -biisikin oli julkaistu jo pari vuotta aiemmin. Apinakuume roihusi kuitenkin edelleen, sillä Apinoiden planeetta -TV-sarja oli tuttu myös Suomessa, ja siihen pohjautuvaa sarjakuvalehteäkin oli tullut ahmittua innokkaasti. 

Kappale on mojova yhdistelmä viidakkopurkkaa ja jytää höystettynä Vickyn intensiivisellä tulkinnalla, jota Jukka Virtasen kynäilemät, sopivalla tavalla hassahtaneet sanat täydentävät omituisella kierteellä:
 
"Kansa Apinoiden planeetan säntää,
kummaa katsomaan, kuulla siellä saa
se ei meille edes heiluta häntää,
sopeutumaton, aggressiivinen kai on..."

Vuosien varrella olen kohdannut kummeksuvia, huvittuneita ja epäuskoisia katseita ottaessani kanssa puheeksi Vickyn klassikkovedon. Tässä kaikilta epäilijöiltä kerralla suut suppuun: kuunnelkaa ja ihastukaa! Ja jos kappale on tuttu – kerro oma tarinasi siitä.

Levylöytö-palsta jatkaa ilmestymistään Satumaa-sivustolla. Uusia nostoja Äänilevystön kokoelmista on luvassa joka toinen viikko. Pysykää kanavalla.

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Uusimmat

Levylöytö

Lähde löytöretkelle poplevyjen aarreaittaan! Ylen Äänilevystön tiimi sukeltaa Levylöytö-palstalle kiinnostavia, hauskoja, outoja ja hienoja pophelmiä omista kokoelmistaan.
Hyppää Levylöydön matkaan – nämä levyt kannattaa tsekata!

Levylöytö

Muualla Yle.fi:ssä