Mansikkapaikalla Eino Grön

Mansikkapaikalla Eino Grön

Mansikkapaikka - Ma 19.9.2011, klo 13.03

Mansikkapaikalla Eino GrönMansikkapaikalla Eino Grön

200
tykkää tästä

Reposaaressa 31.1.1939 syntynyt Eino Grön ei aio laittaa hanskoja naulaan ja lopettaa laulamista, kun kerran fysiikka ja ääni ovat kunnossa. Grön kokeekin itse saavansa iloa, kun voi tuottaa laulamisella iloa muille.

Vaikka laulajan ammatti olikin jo lapsuuden unelma, oli vähällä, ettei paini vienyt miestä. Onneksi Grön näki Olavi Virran livenä ja voitti Iskelmälaulun Suomen mestaruuden 1958, sillä nuo kaksi tapahtumaa sinetöivät Grönin tulevaisuuden ja yhteistyö Fazerin ja  Olavi Virran kanssa alkoi. Sitä ennen Grön oli napannut voiton Satakunnan laulukilpailussa vuonna 1955.

Rankka keikkaelämä ja levytyssessiot vaativat veronsa, ja Grönin alkoholinkäyttö huolestutti myös Olavi Virtaa. 25.8.1977 oli Grönin elämässä käänteen tekevä päivä: Grönin uusi, raitis elämä alkoi tuolloin. Raitistumisessa auttoivat myös hengellisten laulujen sanat, jotka olivat tutut jo Grönin lapsuudesta.

Grön on myös Yhdysvaltain kansalainen, ja Floridassa aika kuluu mm. golfin, rullaluistelun ja vesijumpan parissa. Esiintymisiäkään ei ole unohdettu. Grön kokee olevansa ihan suomalainen, ja yhdysvaltain passi on lähinnä helpottanut jokapäiväistä arkea.

Jussi-Pekka Rantasen kanssa Grön muistelee myös 60-lukua, joka oli tangon aikaa sekä matkaa Buenos Airesiin.

Mitkä ovat Grönin mielestä hänen pitkän uransa huippuhetkiä? Minkälainen oli sodanjälkeinen Reposaari? Miksi Grön oikeastaan halusi painijaksi?

Eino Grön esittää Maria Petrescun säestyksellä kappaleet Lintu ja Mustat enkelit. Ohjelmassa nähdään näytteet myös elokuvista Suuri Sävelparaati, Vatsa sisään ja rinta ulos sekä Toivelauluja.

Eino Grön on Mansikkapaikan vieraana torstaina 22.9. YLE TV 2:ssa kello 21.00. Uusinnat tiistaina kello 18.00 ja keskiviikkona kello 12.15. Jakson voi katsoa netissä viikon ajan ensilähetyksestä Yle Areenassa. Lisää videomateriaalia Eino Grönistä vuosien varrelta löytyy Ylen Elävästä Arkistosta.

Katso video, jossa Eino Grön laulaa kappaleen 'Muistatko syyskuun?'. Jussi-Pekka Rantanen säestää pianolla.

Areena-sisällön näkyminen vaatii Javascriptin päälläolon sekä Flash-liitännäisen

Areena linkki: http://areena.yle.fi/video/1316771339823

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (3)

Kiitos hienosta muistelosta. Oli mahtavaa nähdä Eikka hienossa kunnossa ja esiintyvän puheroolissa tuoden esiin uransa kohokohtia ilman pienintäkään ylilyöntiä ja leuhkimista. Ja kiitos haastattelijalle joka osasi ottaa mestarin oikealla tavalla arvostaen, kohteliaasti ilman myöskään toimittajien varsin yleistä itsensä korostamista.
Erittäin hieno esitys molemmilta, KIITOS!!!!lasista

Kerran porilainen aina porilainen To 22.9.2011, klo 22.53

Hieno yhteenveto Eino Grönin uran menneistä vuosikymmenistä. Kiitos lauluistasi, EG!

Pirjo To 22.9.2011, klo 21.30

Siinähän on pari poikaa Porista, J-P ja Eikka!

Liisa pieni Ke 21.9.2011, klo 10.43

Uusimmat

Mansikkapaikka

Muistatko niitä asioita, joita vieraamme ohjelmassa muistelevat? Jussi-Pekka Rantanen käy Mansikkapaikassa mielenkiintoisten henkilöiden kanssa läpi menneitä vuosia ja vuosikymmeniä. Ura, intohimot, harrastukset, perhe, kulttuuri, taide, historian tapahtumat jne. Kukin vieras muokkaa itse oman Mansikkapaikkansa – mukana myös päähenkilön valitsema musiikkiesitys.

Mansikkapaikka Facebookissa

Muualla Yle.fi:ssä