Mansikkapaikalla Outi Heiskanen

Mansikkapaikalla Outi Heiskanen

Mansikkapaikka - Ti 27.9.2011, klo 09.00

Mansikkapaikalla Outi HeiskanenMansikkapaikalla Outi Heiskanen

196
tykkää tästä

Syyskuun 26. päivä 74 vuotta täyttänyt taidegraafikko, akateemikko Outi Heiskanen nauttii vanhenemisesta ja sen tuomasta sisäisestä vapaudesta. Ulkoinen merkki ikinuorella taiteilijalla tässä ajasta elämisessä on oikeassa käsivarressa oleva tatuointi.

Jussi-Pekka Rantanen johdattelee persoonallisen Heiskasen tämän lapsuudenkodin kautta taiteilijan sielunmaisemiin, jotka usein on nähty myös persoonallisina performansseina. Heiskanen kieltää tuoneensa performanssin Suomeen, sillä omien sanojensa mukaan hänen äitinsä oli elävä performanssi.

Heiskasen taiteen eläimet tulevat nekin jo lapsuudesta, sillä tyttö sai olla mukana eläinlääkäri-isänsä työmatkoilla, ja parhaaksi kasvattajakseen hän mainitsee Raiku-koiran.

Parhaaksi opettajakseen Heiskanen nostaa Pentti Kaskipuron, joka opettamisen sijaan valvoi, että kaikki tekivät omia juttujaan. Kaskipuro juurrutti nuoreen opiskelijaan perinteisen grafiikan, jota Heiskanen kertoo rikkoneensa omalla tavallaan useamman kerran.

Taiteen ja perhe-elämän yhdistäminen on vienyt Heiskasen pariin otteeseen sairaalaan ja vaikka hän itse pyysi hullun papereita, ei hoitava lääkäri niitä hänelle koskaan myöntänyt.

Heiskanen kertoo myös, miten hänen kuvansa ja performanssinsa syntyvät sekä Korttitalo ja Pilvilinna-teosten pitkästä syntyhistoriasta. Pilvilinna pääsi 1990 jopa uutisiin, kun kirjaimellisesti taivaalle kohonneen pilvimuodostelman epäiltiin sisältävän ydinsaastetta.

Mitä perhe Heiskaselle merkitsee? Miksi Intian-kokemukset ovat niin vahvat? Miten hengellisyys on läsnä Heiskasen elämässä?

Laika-kappaleet esittää Heiskasen lapsenlapsi Siiri Nordin yhdessä Boris Nordinin kanssa.

Outi Heiskanen on Mansikkapaikan vieraana torstaina 29.9. YLE TV 2:ssa kello 21.00. Uusinnat tiistaina kello 18.00 ja keskiviikkona kello 12.15. Jakson voi katsoa netissä viikon ajan ensilähetyksestä Yle Areenassa.

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Uusimmat

Mansikkapaikka

Muistatko niitä asioita, joita vieraamme ohjelmassa muistelevat? Jussi-Pekka Rantanen käy Mansikkapaikassa mielenkiintoisten henkilöiden kanssa läpi menneitä vuosia ja vuosikymmeniä. Ura, intohimot, harrastukset, perhe, kulttuuri, taide, historian tapahtumat jne. Kukin vieras muokkaa itse oman Mansikkapaikkansa – mukana myös päähenkilön valitsema musiikkiesitys.

Mansikkapaikka Facebookissa

Muualla Yle.fi:ssä