John Hammond - mies tähtien takana

John Hammond - mies tähtien takana

Sadan vuoden syke - To 9.9.2010, klo 07.58

380
tykkää tästä

John Hammond on hyvin todennäköisesti eniten populaarimusiikin historiaan vaikuttanut henkilö, joka ei ole taiteilija. Miljonäärisuvun mustana lampaana Hammond ei halunnut huippuyliopiston jälkeen astella vanhempiensa osoittamaa tietä, vaan lähti seuraamaan suurta rakkauttaan, musiikkia. Hän teki elämäntyönsä kykyjen etsijänä, tuottajana ja erityisesti mustien aseman puolesta taistelleena musiikkiteollisuuden taustahahmona. Yksinomaan.

Kun amerikkalainen tuottaja, kykyjenetsijä, lehtimies ja musiikkikriitikko John Hammond kuoli kesäkuussa 1987 76-vuotiaana, ei suomalainen media tapausta juurikaan noteerannut. Se on tavallaan ymmärrettävää, sillä hänen nimensä ei ole kovin tuttu edes kaikille musiikinharrastajille. Hammond? Kuka ihmeen Hammond? Sekö joka keksi ne sähköurut? John Hammondin elämäntyö on koskettanut jokaista meistä – ja koskettaa edelleenkin. Jokainen meistä on taatusti kuullut ainakin joskus niitä artisteja, joiden menestyksen takana Hammond on tavalla tai toisella ollut: Benny Goodman, Count Basie, Billie Holiday, Aretha Franklin, Bob Dylan, Leonard Cohen, Bruce Springsteen, Stevie Ray Vaughan… Kaikkia näitä ja lukemattomia muita laulajia ja muusikoita John Hammond auttoi heidän urallaan alkuun ja monet olivat vieläpä hänen löytämiään. Hammondin varsinainen missio oli kuitenkin yhteiskunnallinen. Hän kävi leppymätöntä taistelua rotusyrjintää vastaan ja aseekseen hän valitsi musiikin. Hän halusi esitellä mustia artisteja valkoiselle yleisölle äänilevyjä tuottamalla ja konsertteja järjestämällä, ja uskoi vaikuttavansa tällä tavoin asenteisiin paljon tehokkaammin kuin millään poliittisella tai uskonnollisella saarnaamisella. Hammondin mukaan musiikin tulee ajaa sosiaalista muutosta eli hän oli pitkälti samoilla linjoilla kuin maineikas jazzkriitikko Nat Hentoff, jonka mielestä aidon yhteiskunnallisen liikkeen tunnistaa hyvistä lauluista. Vaikka monet John Hammondin suojateista olivat niin lahjakkaita, että he olisivat päässeet todennäköisesti pinnalle ilman häntäkin, olisi musiikin historia tänä päivänä aika erilainen ilman Hammondin panosta. Mustan musiikin lanseeraaminen osaksi valkoisen yleisön kulttuuria oli teko jonka edelleenkin kaikkialle säteilevää vaikutusta on mahdotonta yliarvioida. Hammondilla oli selvästi kyky aistia – ennen monia muita alan miehiä – mihin suuntaan musiikki kulloinkin oli menossa.

John Hammond kuuluu kiistatta 1900-luvun populaarimusiikin merkittävimpiin taustavaikuttajiin, siis ei-soittaviin, -laulaviin tai säveltäviin henkilöihin. Asian tekee vieläkin mielenkiintoisemmaksi se, että radikaali, yhteiskuntakriittinen ja mustien oikeuksia ajava Hammond syntyi yläluokkaiseen, omien sanojensa mukaan ultrakonservatiiviseen perheeseen, jolla oli niin valtavasti rahaa, ettei hänen tarvinnut tehdä päivääkään töitä.

Toimittaja Jake Nyman.

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä