Sata-Häme soi Ikaalisissa

Sata-Häme soi Ikaalisissa

Sata-Häme Soi - Ke 23.6.2010, klo 13.14 - Toimittaja: HeliR

Sata-Häme soiSata-Häme soi

Ikaalisissa kesän juhlimista jatketaan sujuvasti heti juhannuksen jälkeen harmonikkamusiikin voimalla. Sata-Häme soi -festivaali on jo perinteeksi muodostunut kansainvälinen tapahtuma, joka kerää harmonikkataitureita yhteen ympäri maailman. Tapahtuma alkaa tiistaina 29.6. ja kestää sunnuntaihin 4.7. asti.

399
tykkää tästä

Harmonikasta irtoaa ilmoille monenlaista säveltä. Festivaaleilla kuullaan ainakin klassista, jazz-, kirkko-, pelimanni-, tanssi- ja maailmanmusiikkia. Esiintyjiä ja kilpailijoita on 14 maasta, joten luvassa on varsin värikäs festivaali. Tapahtuman suomalaisia huippunimiä ovat muun muassa Merja Larivaara, Marita Taavitsainen ja Jorma Kääriäinen. Ulkomailta saapuvat musisoimaan esimerkiksi ranskalainen harmonikan huippunimi Richard Galliano Tangaria-kvartettinsa kanssa ja brasilialainen menestysmuusikko Renato Borghetti kvartetteineen.

Brasilialainen harmonikkataituri Renato BorghettiBrasilialainen harmonikkataituri Renato BorghettiKansainvälistä tunnelmaa lisää myös merkittävä Primus Ikaalinen -kilpailu, johon osallistuu Suomen mestarin lisäksi seitsemän ulkomaista soittotaituria. Primus Ikaalinen näkyy television lisäksi maailmanlaajuisesti internetissä. Lisäksi festivaaleilla käydään kilpailuja kotimaisella tasolla pelimanni-, etno- ja viihdemusiikin alalla. Tutut Kultainen ja Hopeinen harmonikka -kilpailut ovat ohjelmassa tänäkin vuonna ja nähdään suorana lähetyksenä televisiosta sekä internetissä.

Pitkästä perinteestään huolimatta Sata-Häme soi pyrkii myös uudistumaan.

– Festivaalia suunnitellessamme olemme pitäneet mielessämme kahdenlaista ajatusta: toisaalta varjellaan perinteitä ja tarjotaan tuttua ja turvallista, toisaalta uudistutaan ja annetaan ennen kokemattomia elämyksiä, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Kimmo Mattila.

– Vuosittain on tietysti uusia huippuesiintyjiä sekä uudenlaisia konsertteja, mutta myös perinteisiä asioita voidaan tehdä toisin. Toisaalta esimerkiksi pelimannitraditio on vahva, onhan Sata-Häme soi harmonikkaharrastajien yhteinen kokoontumis- ja esiintymisfoorumi. Spontaaneja esityksiä nähdään tänäkin vuonna, lupaa Mattila.

Festivaalin monipuolisuudesta Mattila antaa esimerkiksi televisioitavan Valkea Ruusu -konsertin, jossa Riku Niemi Orchestran solisteina nähdään Annika Eklund, Mikael Konttinen ja Jorma Kääriäinen.

– Riku Niemi Orchestran ja televisioinnin myötä Valkean Ruusu on puhjennut kukkaan, ja konsertti onkin hyvä esimerkki siitä, miten perinteen uudistaminen virkistää perinteikästä tapahtumaa, kuvailee Mattila.

YLE TV2 lähettää suorina lähetyksinä Hopeinen ja Kultainen harmonikka -kilpailun keskiviikkona 30.6. kello 21.00–23.00 ja Primus Ikaalinen -kilpailun torstaina 1.7. kello 19.15–21.00. Kilpailut on katsottavissa lähetysaikana myös YLE Areena -internetsivulla.

Valkea Ruusu -konserttitaltiointi nähdään YLE TV2:ssa Estradilla-ohjelmasarjassa lauantaina 25.9. kello 19.10–20.20.

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Uusimmat

Sata-Häme Soi

Sata-Häme soi

Kansainvälinen musiikkifestivaali Sata-Häme Soi järjestetään Ikaalisissa 39. kerran kesällä 2011. Juhannuksen jälkeisen viikon ajaksi idyllinen Ikaalisten pikkukaupunki muuttuu musiikin metropoliksi, jossa tunnelmat vaihtuvat jazzklubin hämystä argentiinalaisen tangon tuliseen sykkeeseen ja pariisilaiskahviloiden musettemusiikin soljuvista soinnuista balkanilaisen mustalaismusiikin tummiin sävyihin.

Sata-Häme Soi –juhlien sydän on festivaalialue, jossa soitto soi aamusta yömyöhään. Festivaalialueen kahdelle esiintymislavalle nousevat niin harrastajat kuin ammattilaiset, nuoret kuin varttuneemmatkin soittajat. Lehmusten suojassa tanssilattialla pyörähdellään niin perinteisen tanssimusiikin kuin iskelmän tahtiin.

Kultaisen Harmonikan suorassa televisiolähetyksessä nuoret taitavat muusikot kisaavat Suomen edustajan paikasta kansainväliseen Primus Ikaalinen –kilpailuun. Maailman parhaat nuoret harmonikansoittajat pistävät Primuksessa bändin kanssa parastaan ja hämmästyttävät niin huikeilla taidoillaan kuin ilmaisuvoimaisilla tulkinnoillaan, musiikkigenrejen eri laitoja kaadellessaan. Kultaisen Harmonikan ja Primus Ikaalinen –kilpailujen asiantuntijatuomaristo on kansainvälinen.

10-vuotiaiden ja sitä nuorempien lasten upeita sooloja kuullaan Hopeisen Harmonikan suorassa televisiofinaalissa. Lasten kilpailun voittajan ratkaisee tv-yleisö suosikkiaan äänestämällä.

Kultainen Harmonikka on viihdeharmonikansoiton Suomen mestaruuskilpailu, joka on järjestetty joka vuosi vuodesta 1983 lähtien. Alusta alkaen mestaruus on ratkottu suorassa TV-lähetyksessä Sata-Häme Soi –festivaalilta. Kultaiseen Harmonikkaan voivat 2011 osallistua 1975–1995 syntyneet soittajat. Osallistumista varten tehdään video tai dvd, jossa on kaksi vapaavalintaista kappaletta. Se postitetaan Sata-Häme Soi –juhlille viimeistään 20.1.2011. Alkukarsinnan perusteella semifinaaliin Harmonikkaristeilylle kutsutaan 12–15 soittajaa. Hopeiseen Harmonikkaan voivat osallistua 2001 syntyneet ja nuoremmat lapset. Myös lasten kilpailussa suoritetaan alkukarsinta ja soitetaan semifinaali laivalla.

Sata-Häme Soi –festivaalin televisioitaviin konsertteihin kuuluu myös Valkea Ruusu –viihdekonsertti, jossa esiintyy ainutlaatuinen, railakas Riku Niemi Orchestra solisteineen.

 

Sata-Häme Soi Ikaalisissa 28.6.–3.7.2011

Kultainen ja Hopeinen Harmonikka 29.6.2011

Kansainvälinen Primus Ikaalinen 30.6.2011

Sata-Häme Soi -sivusto

Muualla Yle.fi:ssä