Finalistit ovat: Kuopion Nuorisokuoro ja Philomela

Finalistit ovat: Kuopion Nuorisokuoro ja Philomela

Suomen Paras Kuoro - La 24.10.2009, klo 21.01

882
tykkää tästä

Suomen parhaiden kuorojen semifinaalilähetys kunnioitti musiikkikilpailuiden todellista klassikkoa, Euroviisuja! 

Leikin käydessä kohti loppuaan, kuoroilla on ollut viikko aikaa sovittaa saamansa kappale ja harjoitella se esityskuntoon suoraan TV-lähetykseen. Melkoinen tehtävä saadaan onnistumaan, kun asialla ovat Suomen parhaimmat kuorot! 

Tehtäväkappaleiden kierroksen aloitti Philomela Helsingistä. Philomelan naiset olivat saanut sovitettavakseen Marionin vuoden 1962 euroviisuissa esittämän "Tipi-tiin".  

Philomelan sovittaja Tuuli Puhakka oli saanut mahtumaan huikeaan sovitukseen koko Suomen euroviisuhistorian: kevyestä lirkuttelusta päädyttiin armottomaan hevirock-revittelyyn. Tuomarit oli saatu yllätettyä positiivisesti heti ensimmäiseksi. 

Seuraavaksi esiintynyt mieskuoro Äänipäät onnistui jälleen keräämään melko lailla huomiota asuvalinnallaan. Munkinkaavuista, kravateista ja T-paidoista huolimatta Äänipäät olivat ennen kaikkea taitava ja yhteinäinen kuoro.  

Äänipäät versioivat Riki Sorsan vuonna 1981 Euroviisuissa esittämä "Reggae OK". Äänipäät aloittivat gregoriaanisella munkkikuorolaululla ja päätyi letkeisiin reggae-tunnelmiin. "Kukaan muu ei tähän olisi kyennyt kuin te", Tomi Metsäkedon sanoin. 

Aino-kuoro Turusta puolestaan oli saanut esitettäväkseen kappaleen "Katson sineen taivaan". Seppo Murto kehui esitystä yhtenäiseksi ja taidokkaaksi. Aino-kuoro pysyi perinteisessä ja se todella toimi. Tomi Metsäketo sanoi laulun koskettaneen koko sielua. 

Euroviisukierroksen päätti  Kuopion Nuorisokuoro. He olivat saaneet esitettäväkseen kappaleen "Hengaillaan", Kirkan esittämä euroviisu vuodelta 1984. "Tulen vain niin hyvälle tuulelle, kun katsoin teitä", Tomi Metsäkedon sanoin. 

Potpurikierros teki kunniaa Leevi & The Leavings -yhtyeelle. Erityishuomiot keräsivät Kuopion Nuorisokuoro ja Philomela tarkalla ja taidokkaalla suorituksella. "Toki täytyy sanoa, että jokainen kuoro petrasi huikeasti", Seppo Murto muisti lisätä. Ja totta se oli. 

Illan kruunasi tähtiartisti Virve "Vicky" Rosti, joiden kanssa kuorot pääsivät irroittelemaan euroviisuhitin "Sata salamaa". Jokainen kuoro todella nautti ja niin teki tähtiartisti. Tällaista on musiikin ilo parhaimmillaan! 

Todellinen trilleri päättyi Kuopion Nuorisokuoron ja Philomelan juhliin. Tuhannesti onnea neljän parhaan joukkoon selvinneille Äänipäille ja Aino-kuorolle! 

Seuraavan kerran Pasilasta kajahtaa Pyhäinpäivänä 31.10. Silloin selviää Suomen paras kuoro 2009!

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (40)

Mielestäni Philomelan lauluista löytyy koko tunnekirjo, eli iloisiakin kappaleita porukalla on ohjelmistossaan. Tämän ohjelman arvonnat vaan heittivät heille lähes pelkästään dramaattisia tai haikeita kappaleita. Tipitii oli ainut poikkeus, ja siinä ilo vietiinkin sitten joidenkin mielestä liian pitkälle, kun heittivät sirkutuksen heviksi. Olen pahoillani Philomelan naisten puolesta, että heitä moititaan ylimielisiksi. Minusta he ovat vain kokeneita esiintyjiä, jotka ovat sinut itsensä kanssa. Siinä ei tarvita mitään ylimääräisiä kotkotuksia tai hetkutuksia. Nuorisokuorolle reippaat koreografiat sopivat tosi hyvin, mutta olisi ihan kornia katsoa kun aikuiset naiset keikistelisivät teinityyliin. Tsemppiä molemmille kuoroille seuraaviin koitoksiin. Philomelaa näköjään kuullaankin jo 5.11. Helsingissä 25-vuotiskonsertissaan.

Tunteellinen Philomela-fani Su 1.11.2009, klo 18.41

philomela on liian ammattilainen tähän kisaan. muut olivat minusta vähemmän ammattilaisia, enemmän innostuneita omasta harrastuksestaan ja laulamisen ilo pursusi heistä.philomela on ylipmielinen ja heidän lauluistaan puuttuu laulamisen ilo.

on aivan turhaa spekuloida kumpi kuoro voittaa. kansahan sen ratkaisee tänään. jonnekkihan aino kuoron ja äänipäiden kannattajien äänet jakautuvat. itse olisin toivonut äänipäiden ja kuopion nuorisokuoron laulavan finaalissa. olisi tullut tiukempi taisto.

eräs vaan La 31.10.2009, klo 09.31

"Meidän äiti tekee tekee parempaa ruokaa, kuin teidän äiti.
-Eipäs, kun meidän äiti tekee parempaa...!!"

Joillakin on tainnut mennät asiat hieman sekaisin, kun pitää jaksaa jauhaa samoista asioista ja puskea se oma mielipide aina läpi. Kaikki semifinaalissa esiintyneet kuorot olivat mainioita ja jokainen on varmasi saanut oman osansa meriitistä mitä ohjelma tuo tullessaan. Nauttikaamme siis ohjelmasta.

Me ollaan yleisö, me ollaan tulevaisuus! To 29.10.2009, klo 22.42

Kun näitä kommentteja lukee, vähän ihmetyttää, miten jotkut ottavat ohjelman niin kauhean tosissaan. Oli kyse sitten kuorolaisista tai yleisöstä. Eikö tämän tarkoitus ole vain tuoda erilaisia kuoroja kansan tietoisuuteen ja yleensäkin nostaa kuorolaulun profiilia ja pitää hauskaa? Pitääkö tällainenkin kilpailu muuttaa vakavamieliseksi hampaat irvessä -taisteluksi. Sellainen ei näy ainakaan tv-ruudussa, mutta näistä kommenteista tulee monista lähinnä omituisen negatiivinen fiilis. Ja formaatti on nyt tämä - joku muu ohjelma tai kilpailu on sitten toisenlainen. Nautitaan!

Anonyymi To 29.10.2009, klo 08.40

Olisi ollut reilumpi kilpailun kannalta,jos alusta alkaen olisi käytetty joko pelkkää tuomari-,tai yleisöäänestystä.Nyt finaaliin pääsi toinen kuoro alusta alkaen tuomari-,ja toinen yleisöäänillä.
Näin ollen voi ennustaa,että finaalin yleisöäänestyksen voittaa Kuopio.

Kuoripoika To 29.10.2009, klo 00.34

Vaikea on kyllä sanoa että kumpi kuoro oikeasti on se parempi. Kuopio vaiko Philomela? Molemmat kuorot ovat aivan mahtavia ja on myös vaikea lähteä vertaamaan kuoroja keskenään koska ne ovat tyylilajiltaan täysin erilaisia. Kumpi tahansa voittaakin kisan, on kakkonenkin selvä voittaja. On ehdottomasti päivän selvää että jos nyt tähän ohjelmaan osallistuneille kuoroille täytyy jakaa suomen paras kuoro titteli, joka ei oikeastaan välttämättä pitäisi paikkansa, menisi se molemmille kuoroille:

Kuopion nuorisokuoro on suomen paras nuorisokuoro
Philomela on suomen paras Naiskuoro.

Aivan mahtava formaatti. Kiitos Ylelle tämän formaatin toimittamisesta
PS. Yle, vaihtakaa ohjelman nimi ensi kautta varten (jos tulee) nimi todenmukaisemmaksi.

Anonyymi Ke 28.10.2009, klo 21.05

Ja taas joku jaksaa provosoida.. :D

Anonyymi Ke 28.10.2009, klo 16.31

Juu, varmasti monessa jaksossa tuomaristo on joutunut jättämään suosikkinsa valitsematta jatkoon, kun yleisö on sen jo valinnut. Mutta eihän se toisaalta haittaa, koska sitten tuomaristo on saanut kuitenkin nostaa sen mielestään toiseksi parhaankin jatkoon.
Tuskin kukaan kilpailijoista tai yleisöstä kuvittelee että tässä todellakin valitaan Suomenmaalle ykköskuoroa. Niin, no jotkut yleisöstä: Ne jotka täällä asiasta nurisevat.
Mutta tämän - kuoroille raskaan ja vaativan - kisan voittaja finaalissa kyllä valitaan.

Anonyymi Ke 28.10.2009, klo 11.46

Kiinnitin huomion siihen,että Kuopion nuorisokuoro pääsi jatkoon joka kerta yleisöäänillä aina finaaliin saakka.Sen sijaan Philomela eteni finaaliin joka kerta tuomariäänillä.Olisi ollut reilumpaa,jos olisi käytetty pelkästään joko tuomariääniä tai yleisöäänestystä.Nyt moni kuoro,joka olisi ansainnut paikan finaalissa,putosi jatkossa.Jos tämä
trendi jatkuu,niin voi ennustaa,että yleisö äänestää Kuopion voittajaksi.
Eri asia on se,onko kilpailun voittaja Suomen paras kuoro.

Kuoripoika Ti 27.10.2009, klo 23.50

Olen samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa. Ja varsinkin siitä, että ohjelman nimi on tosiaan harhaanjohtava. Jos ja kun toinen kausi tulee, voisi nimen muuttaa. Tämä formaatti on monissa muissa maissa pyörinyt menestyksekkäästi eikä koskaan haeta nimen mukaan kyseisen maan parasta kuoroa. Tämä on turhan mahtipontinen, närää aiheuttava nimi, eikä siksikään sovi hyväntuuliselle kuoroviihdeohjelmalle.
Tuskin paljoa suunnittelutyötä vaatii uuden logon teko... Tunnusbiisissähän ei nimeä mainita, eli siitäkään ei olisi huolta. Ohjelman katsojat varmasti muistavat tämän kauden ja ovat kyllä seuraamassa toistakin kautta, vaikka nimi olisi joku toinen.
Nimestähän voisi järjestää vaikka kilpailun, ellei muuten tarpeeksi vaihtoehtoja synny :)

Kuorot viihteellä Ti 27.10.2009, klo 08.44

Onhan noita lauluteknisiä kuorokisoja paljonkin. Esim. Tampereen sävelessä pääsee yleisökin vapaasti sisään, kun maksaa :) Siellä kuunnellaan puhtaus, äänenmuodostus, alut ja loput jne. Mutta ne ovat aivan toinen juttu kuin tällainen televisiolle tehty viihdeformaatti. Kaiken ei tarvitse olla viihdettä, mutta se on tämän ohjelman juju ollut. Nimi vain nyt sattuu olemaan harhaanjohtava.

Se ettei mukaan ole lähtenyt läheskään kaikkia kuoroja, voi nimenomaan johtua tuosta ohjelman viihteellisyydestä, ja ehkä arkuudesta lähteä koko kansan nähtäväksi. Tai ehkä siitä ettei ole kunnolla tiennyt millainen ohjelmasta tulee. Joitain ehtoja ja estojakin ohjelmaan mukaan tulossa oli, en nyt muista mitä.

Eipä siis olla turhan kireitä katsomossa, vaan nautitaan nyt vielä niin kauan kuin tästä voi. Mukavaa viihdettä! Uutuudenviehätyshän on jo mennyt, ja voi olla ettei toista kautta edes tule.

Anonyymi Ma 26.10.2009, klo 21.42

Ei taida olla Suomen parhaat kuorot tässä kisassa mukana! Vaikka tämä on toki parempi ohjelmakokonaisuus kuin kuorosota, niin kuitenkin kyseenalainen. Tuomarit ovat valinneet joukosta parhaan kuoron ja yleisö sitten huonoimman eli kuoron, jonka osaaminen ei olisi edellyttänyt jatkopaikkaa. Siten on monta parempaa kuoroa jäänyt kyydistä pois. Suurimmalla osalla kisassa olevista kuoroista äänenmuodostus ei ole kohdallaan, mistä seuraa tehotonta laulamista. Mm. sopraanot roikkuvat alavireisesti ja ääntä lähtee vähänlaisesti ja kireästi. Suomessa on kuoroja, jotka ovat pärjänneet kansainvälisissä kilpailuissa ja ne kuorot eivät ole tässä kilpailussa. Kuoromusiikin viihteellistäminen on toki hyväkin asia, mutta vähän heppoiseksi huutamiseksi menee ja sovitukset ovat olleet mitä ihmeellisempiä. Heiluminen ja huitominen näkyy heti soinnin puhtaudessa ja täsmällisyydessä. Jos on tarkoitus vain viihdyttää, niin tämä toimii. Voisiko esim. yle teemalla järjestää ihan oikea kuorokilpailu, johon voisi kutsua kuoroja muistakin maista ja jossa jatkoon pääsisi tuomareiden pisteillä ja siten oikean osaamisen perusteella?

Aliisa Ma 26.10.2009, klo 20.43

Anonyymille: Katsoin tuon mainitsemasi pätkän, eikä ainakaan minulla tullut mieleen minkäänlainen ylimielisyys. Luulen Philomelan naisten vain yllättyneen kommentista. Eikä pieni pään pyöritys merkitse, ettei voisi ottaa kritiikkiä vastaan aidosti.
Aika pikkumaista ylipäätään tämä kommentointi ja haukkuminen täällä forumissa. Tulee ihan paha mieli varmasti joka osapuolelle. Suomessa on satoja hyviä kuoroja ja kaikki omanlaisiaan. :)

Tsemppiä nuoret ja naiset!!!

Anonyymi Ma 26.10.2009, klo 20.26

"Sukulaiselle". Katsopa Ylen Areenasta viime lauantain ohjelma uudestaan ja erityisesti se kohta kun Laura Voutilainen antaa Philomelalle kritiikkiä artistin yli laulamisesta. Siellä kuorolaiset aukovat hämmästyksestä suutaan, pudistelevat päätään yms. elehdintää samaan aikaan kun tuomari kertoo arviotaan. Jos tuollainen käytös suorassa lähetyksessä ei ole ylimielisyyttä niin mikä sitten?

En hetkeäkään epäile etteivätkö Philomelan naiset ole sympaattisia ja mukavia ihmisiä, enkä todellakaan kadehdi heidän urakkaansa, mutta silloin kun kuunnellaan kritiikkiä niin se pitäisi kyetä kuuntelemaan nöyränä. Mahdollinen kritiikin ruotiminen tulee tapahtua vasta myöhemmin oman joukon kesken. Tuollainen päiden pudistelu suorassa ohjelmassa sai aikaan sen, että en enää äänestä Philomelaa. He ovat teknisesti ja taiteellisesti erittäin taitavia, mutta jos ei kyetä kuuntelemaan kritiikkiä (asiallistakaan) ilman vastaurputusta, niin sitten ei voi mitään jos suuri yleisö pitää ylimielisenä.

Anonyymi Ma 26.10.2009, klo 18.45

Finaali olisi ollut jännempi, jos vastakkain olisivat Kuopio ja Äänipäät tai Philomela ja Aino. Nyt jännitystä ei ole, mutta todennäköisesti tulossa on taas laadukasta musiikkia vierailevaa esiintyjää myöten.

Tsemppiä vielä viimeisiin treeneihin molemmille finalisteille!

Ahoryyni Ma 26.10.2009, klo 14.04

Äänipäillä on kyllä kiistatta laaja ja innokas fanijoukko joka varmasti myös kasvoi ohjelman myötä. Todennäköisesti kuitenkin Kuopio keräsi hiukan enemmän katsojia ruudun ääreen, kun otetaan huomioon yleisöäänien jakauma finaalissa ja pieni notkahdus ohjelman katsojaluvuissa Äänipäiden välierässä :)

Enkä siis ole Kuopion kannattaja vaan pahamaineisen Helsingin asukas, joka ihmettelee kovasti kuinka fanaattisia kannattajia joillakin kuoroilla oikein on...

Anonyymix Ma 26.10.2009, klo 12.38

Anonyymi 26.11. klo 11.12.: Aika hauska ajatus, että ilmakitara olisi sellainen uusi ja omaperäinen juttu, joka tietoisesti lainattaisiin joltain muulta ryhmältä äänien toivossa :D

Sohvaperuna Satakunnasta Ma 26.10.2009, klo 12.31

"Äänipäät oli varmasti syynä siihen, miksi niin moni kuorohommista tietämätön seurasi ohjelmaa. Tuotantoyhtiö oli varmasti tyytyväinen."

Samaa mieltä, Äänipäiden takia sitä ohjelmaa tuli seurattua.

Anonyymi Ma 26.10.2009, klo 12.22

Tämä Helsinki vastaan muu Suomi on täysin lähtöjään ohjelman ensimmäisestä jaksosta. Harmi, että se on koko ohjelman ajan kostautunut pääkaupunkiseudun kuoroille, vaikka eivät lainkaan ole vaikuttaneet asiaan.
Kiva, reipas, kuorolaulua nostava formaatti. Hyvä juontaja ja bändi. Viikon valmistautumisajat kuorojen tehtäviin antaa ainakin tosikuvan kuoron oppimiskyvystä. Ei mikään "piis ov keik"...

Juusto Ma 26.10.2009, klo 11.53

Äänipäät oli varmasti syynä siihen, miksi niin moni kuorohommista tietämätön seurasi ohjelmaa. Tuotantoyhtiö oli varmasti tyytyväinen.

Anonyymi Ma 26.10.2009, klo 11.22

Philomelalla ei siis riitä omaa kekseliäisyyttä, kun pitää ottaa pudonneen kuoron esittämän idea (ilmakitarat) käyttöön puhelinäänten toivossa. En pitäisi tätä hehkutettavana ja mahtavana asiana. Päinvastoin.

Anonyymi Ma 26.10.2009, klo 10.12

Onhan Suomessa paljon muitakin loistavia kuoroja kuin nämä kaksi! Jotkut kuorot vaan rullaan eteenpäin suhteilla ja ystävyyssuhteilla kisaformaatissa...you know!

Anonyymi Ma 26.10.2009, klo 08.19

Luulisin, että kaikki sai alkunsa ensimmäisestä ohjelman esittelyjaksosta... Terveisiä vain ohjaalle...

Anonyymi Ma 26.10.2009, klo 07.52

Samaa mieltä "sukulaisen" kanssa - Philomela on petrannut viihteellisyyttään kuin lehmä juoksuaan ohjelmasarjan edetessä. Ovat oivaltaneet että kuoroviihteen pitää olla nimenomaan viihdettä, ja mukauttaneet esiintymistään sen mukaan. Ottivat jopa ilmakitarat käyttöön Viihdepiikkareiden pudottua leikistä ;) Tipitii-sovitus meni ehkä hieman överiksi mutta kyllä pitääkin uskaltaa, siitä pointsit heille! Erittäin osaava kuoro, joka on näyttänyt kykenevänsä myös muuntautumaan.

Kuopijon nuoret ovat ihania raikkaudessaan ja lyhyestä elämänkokemuksestaan huolimatta oivallisia musiikintekijöitä! Tsemppiä heillekin. Odotan ensi lauantailta erittäin hyvää lähetystä. Kiva kun on kaksi niin erilaista kuoroa esiintymässä.

Anonyymi Su 25.10.2009, klo 21.25

Nyt täytyy kyllä jo sekaantua keskusteluun ja kysyä ystävällisesti nimimerkiltä Anonyymi (Su 25.10.2009, klo 16:33), että miten Philomela on mielestäsi esittänyt ylimielistä asennettaan alkukarsinnoista lähtien? He ovat ihan tavallisia laulua rakastavia naisia jotka yrittävät sukkuloida lastensa, miestensä, koiriensa, päivätöidensä ja kuoroharrastuksensa välillä. Lisäksi viihdemusiikki on heille aivan uusi alue ja ovat ihan nöyrin asentein formaatin vaatimaa tyyliä opettelemassa, joten mielestäni tuo oli aika kohtuuton kommentti näille sympaattisille naisille.

Sukulainen Su 25.10.2009, klo 21.01

No,no , ei ole kirkossa kuulutettu ,että Kuopio voittaa se nähdään ensi lauantaina . Niin hartaasti kuin sitä toivonkin ja varmasti äänestän Kuopion nuoria. Eikä kannata olla kateellinen jos vaikka joku laittaa useammankin äänen ja vielä firman kännykällä , tietyt firmat ponsoroi tavalla tai toisella ja tällä tavoin tukevat kuorolaulu harrastusta . Todella hienoa !! Katsoin myös jonkun Australialaisen kuoroversion ja oli menoa ynnä meininkiä ,mutta eihän se formaatti tarvii olla täysin kopioitu ,siis hienoa että kansa saa osallistua äänestämiseen .Kuopiolaisilla ei myöskään ole ollut yhtään solistia , eikä syy varmaankaan ole se ,ettei olisi taitavia ja osaavia solisteja ,vaan aivan joku muu? Saa nähdä onko sama jatkumo finaalissakin . Mukava on ollut katsella ja kuunnella kaikkia kuoroja .Pitää vaan muistaa ettei voittajia ole kuin yksi ja ettei HOPEA OLE HÄPEÄ ! olipa se kumpi kuoro hyvänsä .

ei kuopiolainen Su 25.10.2009, klo 20.09

Ei mutta, eihän se nyt vielä voi olla varmaa kumpi voittaa! Philomelan fanit puhelimet laulamaan ja tulee tasaväkisempi ja jännempi kisa! Jos ne jotka äänesti muita kuoroja äänestää philomelaa niin kyllähän se aika tasoihin menee : )

äänestäkää Su 25.10.2009, klo 19.45

Philomela on taitava kuoro mutta tipitii mulle paikoin särähti korvaan ja kuulosti sekametelisopalta, muuten sovitus oli persoonalinen. Tsemppiä finaaliin kummallekin kuorolle!

Anonyymi Su 25.10.2009, klo 19.14

Ihmettelen suuresti kommentteja Kuopion kuoron sovituksen heikkoudesta. Mielestäni sovitukset ovat olleet kuoron näköisiä ja kuuloisia : iloisia, raikkaita ja mukaansatempaavia. Monissa biiseissä on nostettu tempoa reilulla kädellä ja se on tuonut piristettä kappaleisiin, esim. alkuerän Maailman laidalla.
Olisi ollut kivaa nähdä Kuopion lisäksi Äänipäät finaalissa, olisi saatu aikaiseksi kunnon "taistelu" äänestäjien välille mutta Philomela on kyllä hyvä kuoro.
Kiitos kaikille mukana olleille kuoroille, on ollut ilo seurata eläytymistänne lauantai iltaisin ja tsemppiä finaaliin valmistautujille!

etelästä Su 25.10.2009, klo 15.54

yhdyn täysin siihen että asiantuntevan tuomariston olisi pitänyt valita jatkoonpääsijät, tasapuolisuuden vuoksi.

Anonyymi Su 25.10.2009, klo 15.34

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä