YLE

 

YLE A-Ö

Satusuomalainen
finalistiehdokkaat på svenska
etusivu
kaikki ehdokkaat palaute
äänestys toimituksen sivu
keskustelu kampanjakalenteri
Satusuomalainen
Takaisin edelliselle sivulle

01.03.2006
Pikku Myy puree Uunoa nilkasta

Satusuomalaisen äänestys on lähtenyt käyntiin vilkkaasti. Ensimmäisten päivien kärkiviisikossa pikku Myy kohtaa Uunon, isoperäiset Muumipeikko ja Rölli taivaltavat rintarinnan ja kapteeni Pirk yrittää itsekkääseen tapaansa vallata kärkisijaa. Kilpailu on äärimmäisen tasaväkinen: viisi parasta ovat saaneet yhteensä alle 30 prosenttia äänistä. Äänestystilanne onkin niin tiukka, että koko top viitonen voi muuttua päivässä.

Ehdokaslistan ulkopuolelta eniten ääniä ovat saaneet Pelle Hermanni ja Kyllikki Mäntylän luoma Opri.

Paras kaveri jäi listalta pois

Loistavaa, että katsojat ovat käyneet ehdokaslistan kimppuun tarmokkaasti! Jo ensimmäisenä äänestyspäivänä on kaivattu Noita Nokinenää, Hanna Harvahammasta ja Vilma Väkäleukaa sekä Ransua, Pelikaanimiestä ja Herra Hakkaraista.

Kari Suomalaisen Römpän ukon ja Elma Kutiaisen puuttuminen ihmetytti erästä katsojaa, eikä syyttä. Ovatpa huomiota saaneet hekin: Elovena-tyttö, Suomineito, Joose Keppilä, Kullervo ja Toivo Kesseli.

Naurattajien sarjaa listalla edustavat Hansu ja Pirre sekä Pulkkinen. Tässäkin sarjassa tulijoita oli enemmän kuin paikkoja. Katsojat ovat kyselleet Reinikaisen, Rampen, Naukkiksen ja Sulo Vilénin perään. Eikä sitä Viljookaan ole näkynyt, saati sitten hänen kyselijäänsä.

Fiktio ja fakta eivät ole aina eroteltavissa. Eräs katsoja tiedusteli, miksi Antero Rokka on listalla. Rokan taustalla on todellinen ihminen Viljam Pylkäs. Tässä tapauksessa rajanveto on kuitenkin selvä, sanoihan Linna itsekin yhdistelleensä ja muokanneensa tosielämän henkilöitä romaaniinsa sopiviksi.

Aa-puu-va kaivataan siis tässäkin kansallisessa projektissa, Satusuomalaisen etsinnässä. Kyse on paljon suuremmasta kuin yhden voittajan löytämisestä. Fiktio selittää, auttaa, kannattelee ja kyseenalaistaa maailmaa ja meitä.

YLE ©2006