YLE

 

YLE A-Ö

Satusuomalainen
finalistiehdokkaat på svenska
etusivu
kaikki ehdokkaat palaute
äänestys toimituksen sivu
keskustelu kampanjakalenteri
Pirk Viivi ja Wagner Muumipeikko Uuno Turhapuro Rokka Väinämöinen Rölli Pikku Myy Satusuomalainen
Takaisin edelliselle sivulle

Satusuomalainen: Muumipeikko

”Kun päivä on jo valmiiksi pilalla, tartun Muumi-sarjakuvaan. Hetken kuluttua huomaankin, että tämä päivä on elämäni paras päivä”, kirjoittaa eräs Muumipeikon kannattajista. Perustelussa tiivistyy jotain olennaista - muumien maailma on lohdullinen paikka, jonne voi pelastautua arjen tylsyyttä tai sietämättömyyttä.

Muumipeikko on Tove Janssonin fantasiamaailman keskushahmo. Rakastettava, ujo, rohkea, positiivinen, melankolinen, hyvätapainen, joskus kiusallisenkin kiltti.
Ei ole ihme, että Muumipeikko seuralaisineen antaa ihmisille lohtua, sillä Jansson kirjoitti ensimmäisen muumisatunsa päästäkseen karkuun sodan aiheuttamaa ahdistusta. ”Puolustelin itseäni sillä, etten ottanut mukaan prinssejä, prinsessoja enkä pieniä lapsia, vaan valitsin sen sijaan pilapiirrosteni äkäisen tunnushahmon, ja nimitin sen Muumipeikoksi”, lausuu Jansson Muumit ja suuri tuhotulva – kirjan esipuheessaan.

Tuon ensimmäisen, Muumilaakson syntytarinan sisältävän pikkuruisen seikkailun jälkeen Muumipeikko on jatkanut elämäänsä romaaneissa, sarjakuvissa, elokuvissa, tv-sarjoissa, näytelmissä, lauluissa. Muumikirjoja on käännetty lähes 40 kielelle ja tv-sarjat levinneet yhtä laajalle. Sukupolvi toisensa jälkeen haluaa täyttää muumien tarinat omilla merkityksillään, sillä Tove Jansson uskalsi jättää tekstiinsä salattua, käsittämätöntä. ”Rakennuspalikat ovat hauskempi lahja kuin valmis talo”, on kirjailija itse todennut.

Ohjelmassa Muumipeikon lumoa ja luonnetta pohtivat mm. kirjailija Hannu Mäkelä, näyttelijät Birgitta Ulfsson ja Santeri Kinnunen, Toven Janssonin veljentytär Sophia Jansson sekä tuleva muumitohtori, tutkija Sirke Happonen. Heillä on kaikilla oma näkökulmansa. Esimerkiksi: Hannu Mäkelä alkoi itse piirtää Tove Janssonin innoittamana, ja myös kirjailijana hän tunnustaa Janssonin vaikutteet. Birgitta Ulfsson oli mukana maamme ensimmäisessä Muumi-näytelmässä vuonna 1958, ja muumit ovat kulkeneet hänen mukanaan siitä asti. Sophia Jansson taas kirjaimellisesti kasvoi Muumien keskellä.

Muumipeikko kestää aikaa ja siinä on taikaa. Muumipeikko löytyy – jos vain uskallamme sen nähdä – meistä jokaisesta.

Ohjelman on ohjannut Tuula Viitaniemi.

Esittelyohjelma 3.8. TV1 klo 20.00
Uusinta 8.8. TV1 klo 23.10

YLE ©2006