YLE

 

YLE A-Ö

Satusuomalainen
finalistiehdokkaat på svenska
etusivu
kaikki ehdokkaat palaute
äänestys toimituksen sivu
keskustelu kampanjakalenteri
Pirk Viivi ja Wagner Muumipeikko Uuno Turhapuro Rokka Väinämöinen Rölli Pikku Myy Satusuomalainen
Takaisin edelliselle sivulle

Uuno on kuningas

Uuno Turhapuro syntyi keskelle kovinta kekkosen Suomea, vuonna 1971. Ensiesiintyminen tapahtui televisiossa, foorumi oli Spede Show. Pian Spede Pasanen ja Vesa-Matti Loiri päättivät kirjoittaa Uunolle elokuvaroolin – pääroolin. Päärooleja Uunolle onkin sitten vuoden 1973 jälkeen siunaantunut 19, viimeisin vuonna 2004.

Uuno = Vesku, Vesa-Matti Loiri. Taisteluparina Uunolla on ollut jo 35 vuoden ajan Elisabet, Marjatta Raita. Loiri ja Raita vakuuttavat, että taisteluista huolimatta todellinen rakkaus on se, joka Uunoa ja Elisabetiä pitää yhdessä. Uuno on nautiskelija par excellence. Hänen rakkaimpiin harrastuksiinsa lukeutuu kulinarismi, herkuista maistuvimmat lienevät hanhenmaksapallerot kaviaarihipulla höystettynä. Uunon rakkaimpiin ystäviin lukeutuvat puolestaan autokorjaamolla työskentelevät Härski Hartikainen ja insinööri Sörsselssön.

Viha ja rakkaus ovat toisiaan liki Uunon elämässä. Appiukko Tuuralle Uunon urbaanit seikkailut ovat hetkittäin hieman liikaa, anoppi taas rakastaa Uunoa. Ja niin tekee vuorineuvos Tuuran sihteeri Unelma Säleikkökin. Uunossa kun on tuota luontaista charmia.

Lahjojaan suorastaan ryöstöviljellen Uuno on luovinut vuosikymmenet muuttuvassa maailmassa. Pohtiessaan Uunon työmoraalia ja erikoistaitoja, toteaa historioitsija Jukka Relander, että ne ovat hyvinkin lähellä tämän päivän työmarkkinoilla toivottavia ominaisuuksia. Eipä siis ihme, että Uunolla on ollut kolmisenkymmentä eri ammattia aina poliisikoirasta(!) kasvitieteen professoriin ja huippuviulistista linnunpelättimeen.

Uuno fan clubien jäsen Tomi Torri toteaa, että Uuno on suosittu, koska Uuno-elokuvissa ei mässäillä seksillä, viinalla eikä väkivallalla. Ohjaaja Ere Kokkosen mielestä meissä kaikissa on pala Uunoa. Mediatutkija Jukka Sihvonen asettaa kysymyksen onko Uuno sittenkään fiktiota?

Kaiken kiteyttää hienosti poliitikko Paavo Väyrynen: "Uuno on kuningas".

YLE ©2006