YLE

 

YLE A-Ö

Satusuomalainen
finalistiehdokkaat på svenska
etusivu
kaikki ehdokkaat palaute
äänestys toimituksen sivu
keskustelu kampanjakalenteri
Pirk Viivi ja Wagner Muumipeikko Uuno Turhapuro Rokka Väinämöinen Rölli Pikku Myy Satusuomalainen
Takaisin edelliselle sivulle

Satusuomalainen: Väinämöinen

Epäjumala, sotasankari, tietäjä, laulaja, parantaja ja kansan johtaja – sitä kaikkea on Väinämöinen. Ja vielä lisäksi suomalalaisen identiteetin peruskivi.

Kaikki ovat kuulleet Väinämöisestä, mutta harva muistaa mikä hän oikein olikaan miehiään. Hän oli epäjumala, sotasankari, tietäjä, laulaja, parantaja ja kansan johtaja, joka seikkailee paitsi Kalevala -eepoksessa, myös lukemattomissa vanhemmissa runoissa, kaikkialla Suomessa. Sitä paitsi hänellä on tietäjäveljiä kaikissa kulttuureissa ympäri maailmaa.

Väinämöisen tarina ei sijoitu mihinkään aikaan eikä paikkaan. Vanhojen runojen myyttinen historia kertoo maailman järjestyksestä ja ihmisen osasta siinä. Väinämöinen luotiin kollektiivisesti muinaisessa Suomessa, ja sitä kautta hän rakentaa kulttuurista yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Väinämöinen -ohjelma selvittää kuka on Väinämöinen ja miten hän on kulkeutunut suomalaisen kulttuurin etunenässä vuosisadasta toiseen. Professorit Anna-Leena Siikala ja Seppo Knuuttila valottavat Väinämöistä kansantieteen ja Kalevalaisen perinteen kautta, sarjakuvapiirtäjä Petri Hiltunen piirtää selvän kuvan tuimasta toisinajattelijasta, ja runonlaulaja Taito Hoffren tulkitsee Arhippa Perttusen Väinämöis-säkeitä.

Ohjelmassa esiintyvät 50-luvun elokuvan ja 80-luvun tv-draaman Rauta-ajan Väinö sekä tuore Oulun kaupunginteatterin Väinämöinen. Ne kaikki piirtävät kovasti toisistaan poikkeavat kuvat Väinämöisestä. Se on oikein, sillä Väinämöinen kantaa sisällään suomalaisuuden kaikki puolet.
Muistakaa myös, että Väinämöinen lupaa palata kun häntä tarvitaan.

Ohjelman on ohjannut Tina Cavén.

Esittelyohjelma 29.6. TV1 klo 20.00.
Uusinta tiistaina 4.7. TV1 klo 23.10

YLE ©2006