YLE Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Tietopalvelu Digitv.fi
Sininen Laulu - Suomen taiteen tarinoita
YLE Teema
Etusivu / Osa 2 - Omakuva joka täytyi piirtää 1920-1929 / Suomenruotsalaiset modernistit
Etusivu
Sarjan esittely
Sarjan osat
Teematarinat
Taiteilijat
Haastatellut
Ajan esineet
Pikkutarinat
Lisätiedot
Tekijät
Palaute

Edith Södergran, SLS
Suomenruotsalaiset modernistit

Suomenruotsalaiset modernistit: Hagar Olsson, Edith Södergran, Elmer Diktonius, Gunnar Björling, Rabbe Enckell ja Henry Parland.

Modernismin läpimurto kirjallisuudessa ja erityisesti runouden piirissä tapahtui Suomessa hämmästyttävän varhain. 1920-luvusta muodostui suomenruotsalaisen kirjallisuuden kultakausi, jolla oli kauaskantoisia vaikutuksia niin suomenkieliseen kuin ruotsinkieliseen kirjallisuuteen maassamme.

Suomenruotsalaisen modernismin edustajina pidetään Hagar Olssonia, Edith Södergrania, Elemer Diktoniusta, Gunnar Björlingiä ja Rabbe Enckelliä. Myöhemmin ryhmään liittyi myös Henry Parland. Modernistit eivät olleet kiinteä kirjallinen ryhmä, mutta heitä yhdistivät samankaltainen asema, taisteleva asenne ja yhteiset viholliset. Modernistien ilmaisu oli vierasta niin ruotsin- ja suomenkielisessä kirjallisuudessa, sillä useat kirjailijoista saivat vaikutteensa saksalaisesta ja venäläisestä kirjallisuudesta.

Edith Södergran: Framtidens skugga

Voimakas vaikutteiden virta

On pohdittu miten modernismi puhkesi kukkaan juuri suomenruotsalaisten kirjailijoiden piirissä. Yhtenä selityksenä on pidetty ensimmäisen maailmansodan aiheuttamaa maailmankuvan muutosta. Uuden maailmantilanteen kuvaamiseen tarvittiin uusi kieli ja ilmaisu. Toisaalta useilla suomenruotsalaisiin modernisteihin luetuista kirjailijoista oli tiiviit suhteet Pietariin ja emigranttipiirien kautta Eurooppaan. Keskeisiä olivat venäläisestä ja saksalaisesta kulttuurista ja kirjallisuudesta saadut virikkeet.

Edith Södergran runon kielen uudistajana

Modernistinen runous 1920-luvulla oli lyyristä ja yhteistä kaikille runoilijoille oli radikaali muodon uudistaminen. Edith Södergran uudisti esikoiskokoelmassaan runon kieltä ja ilmaisua, vaikka aiheet pysyivätkin perinteisinä. Södergranin saama vastaanotto oli murskaava. Raivolassa, rajan tuntumassa yksinäisyydessä asuneen runoilijan elämää leimasikin vieraus. Södergranin voima ja heikkous oli hänen ulkopuolisuutensa. Saksankielinen kirjallinen tausta mahdollisti uudenlaisen ilmaisun ja ruotsinkielen käyttämisen. Vain harvat ymmärsivät Södergranin runoutta.

Modernismin airut – Edith Södergran

Kun Södergranin kokoelma 1916 Dikter julkaistiin 1916, opiskeli Elmer Diktonius vielä musiikkia, Gunnar Björling filosofiaa ja Rabbe Enckell oli voimistelija. Kuutta vuotta myöhemmin kaikki nämä nimet liitettiin modernismiin. Elmer Diktoniuksen ensimmäinen teos oli vuonna 1921 ilmestynyt aforismikokoelma Min dikt, jossa Diktonius esittelee taiteen uudistamisen ohjelman. Diktoniuksen mukaan ensiarvoista on elämä - runo on vain väline. Diktoniuksen
ensimmäinen runokokoelma Hårda Sånger ilmestyi vuonna 1922.

Henry Parland ja Gunnar Björling

Svenska litteratursällskapet i Finland
Henry Parland
Henry Parland kommentoi runoissaan modernia maailmaa. Hän ei Tulenkantajien tapaan ihannoinut nykyaikaa, vaan koki sen väistämättömäksi. Radikaalein modernisteista oli kuitenkin Gunnar Björling. Hän julkaisi ensimmäisen kokoelmansa varsin myöhään, kirjoitettuaan sitä ennen jo viisitoista vuotta. Björling kulki tiensä symbolisen elegisestä Vilande Dag kokoelmasta aggressiivisen ekspressionismin kautta Kiri-ra-kokoelman absurdiin dadaismiin. Björlingin kirjoittamisen lähtökohdat olivat perinteessä ja toisaalta filosofiassa.

Rabbe Enckell ja Henry Parland

Rabbe Enckellin esikoiskokoelma Dikter ilmestyi vuonna 1923. Enckell oli kuitenkin huomattava teoreetikko ja kirjallisuusartikkelien kirjoittaja. Työllään hän lisäsi huomattavasti uuden runon ymmärtämistä ja antoi suuntaa runouden tulkitsemiselle.

Henry Parland oli runoilijana moderni ja urbaani. Parlandin ainoaksi jäänyt runokokoelma Idealrealisation ilmestyi vuonna 1929. Parlandin runoudesta on ollut mahdollista luoda laajempi kokonaiskuva vasta hyvin myöhään. Oscar Parlandin toimittama Henry Parlandin tuotanto ilmestyi vuosina 1964-1970.

Suomenruotsalaiseen kirjallisuuteen modernismista tuli runouden normi, jota vasta 1960-luvulla ryhdyttiin kyseenalaistamaan.

Julia Donner

» Alkuun

Sivun sisältö

» Voimakas vaikutteiden virta
» Edith Södergran runon kielen uudistajana
» Modernismin airut – Edith Södergran
» Henry Parland ja Gunnar Björling
» Rabbe Enckell ja Henry Parland






| Lähetä sivu tuttavallesi   | Tulosta tämä sivu

© 2003 YLE Teema