svenska.yle.fiSolarplexus
Solarplexus
Solarplexus
FST5 webbsidor A-Ö | FST5 Programguide | Information om FST5 | Digital-TV | Kontakta FST5 | YLE Programtablå
Gå till första sidan

Sök i Solarplexus
  FEROMONER 
Djuriskt beteende och feromoner hos människan | Djuriskt beteende och feromoner hos människan | Feromonkommers | Det vomeronasala luktorganet snappar upp feromoner | Intressanta länkar |
Djuriskt beteende och feromoner hos människan
I studion: docent, forskare Peter Eriksson och professor Kerstin Uvnäs-Moberg
Feromoner är luktämnen som djur reagerar på, och som man hittills inte har förknippat med människor. Men också vi känner dem, även om vi inte vet om att vi gör det. Ändå påverkar de oss. Vårt beteende, vår fysiologi.

Kerstin Uvnäs-MobergProfessor Kerstin Uvnäs-Moberg från Karolinska Institutet i Stockholm och Uppsala Universitet definierar feromonerna som substans, som en individ utsöndrar i luften och som går in genom näsan på någon annan individ och påverkar den här personens upplevelser och fysiologi.

Peter ErikssonDocent Peter Eriksson från Folkhälsoinstitutet konstaterar att vi människor också är djur, som avsöndrar och sänder feromoner precis som andra djurarter.
Systemet är i alla fall hos de flesta människor mindre utvecklat än hos andra djur.





Rädsla luktar

Feromoner är lika könshormonerna och påverkar vårt sexuella beteende, säger Kerstin U-M. Men det förefaller som om det också fanns en grupp substanser som påverkar basala funktioner, som gör oss rädda eller lugna, säger hon och påminner om det gamla talesättet att ”rädsla luktar”. Kemiskt behöver dessa ämnen inte se ut som könshormoner, säger hon.
Du kan gå in i ett rum som du uppfattar som lugnt, säger KUM. Då kan det vara information som kommer till dig via lukthormon, eller vad du vill, men det betyder inte att du är medveten om det.
PE: Man känner inte lukten, men man känner effekten - om man överhuvudtaget kan associera den, det gäller ju att föreställa sig något som kan påverka, men som man ändå inte kan känna, tillägger han..
Men i varje fall påverkas vårt beteende och vår fysiologi och kan skönjas t.ex. via sänkt eller höjt blodtryck.

Undersökning vid Folkhälsoinstitutet och Jyväskylä Universitet

Män kan snappa upp kvinnors ovulation, säger Peter Eriksson. Man har låtit testpersoner, en mängd män, snusa på T-skjortor, som kvinnor burit. T-skjortorna har alla sett likadana ut, använts av kvinnor, som inte fått tvätta sig med parfymerade tvålar, inte fått använda deodorant eller andra parfymerade preparat. Skjortorna har packats in i lufttäta plastpåsar. Det har visat sig att männen reagerade kraftigast på skjortor från ovulerande kvinnor.
Männen har fått fylla i formulär med frågor i anslutning till experimentet, som senare har upprepats med samma resultat.

Uppenbarligen kan också kvinnor snappa upp andra kvinnors ägglossning eftersom det har visat sig att kvinnor, som vistas långa tider i samma hushåll börjar ovulera samtidigt.
KUM konstaterar att det är både intressant och litet skrämmande. Då hon föreläst kring de här frågorna har responsen bland kvinnor i publiken varit:
-Men VEM är det som leder? Vem har makten? Vilken kvinna är starkast?

Oxytocinforskningen

KUM, (som närmast är känd för sin oxytocinforskning, lugn-och-rohormonet,) har konstaterat att oxytocin, som utsöndras via luften från en person, fångas upp omedvetet av andra personer, som befinner sig i samma utrymme. Dessa effekter har bl.a. kunnat konstateras i utrymmen där någon får massage.
Detsamma gäller förlossningsrum, där också andra än föderskan, får röda kinder och blodtrycksförändringar. (Just nu pågår en undersökning vid Karolinska Institutet, där man även mäter oxytocinhalten i blodet.)
PE refererar till undersökningar där man kunnat konstatera att män, vars fruar föder barn, får lägre halter av estradiol i blodet- (estradiolet är besläktat med oxytocinet). En del män går t.o.m. upp i vikt medan deras fruar är gravida, tillägger KUM.

Nya visioner

Feromonforskningen kan medföra nya möjligheter för läkemedels- och parfymindustrin, säger KUM och använder invektiven ”fantastiskt, intressant”.
Kanske man i framtiden kan ta in läkemedel via lukten , i stället för i pillerform. Då blir koncentrationen som behövs mycket lägre än de mängder som krävs för en tablett, som ska sväljas, lösas upp och gå ut i blodet.

(INSERT om feromoner på flaska; se separat artikel nedan)


Etiskt och moraliskt att påverka via osynliga partiklar??

PE: Jag tar det där som humbug! Om det skulle finnas feromoner på flaska så skulle det vara en mycket större grej än det är nu! Det finns tiotals liknande preparat på marknaden i USA! Det är nog säkert

KUM: Jag är inte säker på att det är bara bluff. De har ju t.ex. i Skåne sålt feromoner för djur, för hundar och katter, för att göra dem mindre aggressiva. Katter river inte längre på soffan, hundar kissar inte inne. Och det är sådana feromoner som modern avsöndrar från sitt bukparti medan hon ger sina ungar di. Det är feromoner som har väldigt långvariga effekter och verkligen skapat beteendeförändringar, (kanske en mekanism för kärleken?) Men feromoner för människor låter nog litet obehagligt om det är så att vi kan börja påverka varandra i smyg…

PE: Är det då moraliskt att en kvinna klär upp sig, besprutar sig med parfym, målar sig, gör sig attraktiv? Är det rätt att locka män till sig på det sättet? Hur många män har inte vaknat upp i fel säng följande morgon?

KUM: Allt som påverkar beteendet ska man vara medveten om. Makeup och parfym är ju lockbete som man känner till, som syns och doftar. Men osynliga, doftfria feromoner, som man sprutar på sig för att attrahera, känns skumt och obehagligt. Tänk dig att man häller ut feromoner i en buss t.ex. Hur påverkas folk därinne, hur påverkas chauffören….? Otäckt!

PE: Nåja, man får ju inte påverka med andra droger heller, så…Om det blir okontrollerat så bör man nog se upp!

(INSERT för och emot, se separat artikel nedan)

KUM: Ja, om han talar om att sälja feromoner på apotek så är han på rätt väg! För om feromoner är så effektiva att de sätter aktiva funktioner och försvaret ur spel, så vete sjuttsingen om det inte är just på apotek de ska säljas.

PE: Jo, och då vill man ju veta vilken styrka de har, hur okontrollerat eller kontrollerat det är. Allt beror ju på styrkan. Jag för min del tror inte att de kommer att ha så stora effekter. Dessutom funkar de ju bara om man inte är medveten om att den motsatta parten har använt dem.

redaktör: Melita Tulikoura

Till början av sidan
Djuriskt beteende och feromoner hos människan
9.2.2004

Vi människor avsöndrar och sänder omedvetet, precis som andra djurarter, feromoner, små doftfria luktpartiklar.
Djurens beteende påverkas av feromoner. Hur långt påverkas vi?
Är det feromonerna som styr oss då vi attraheras av varandra?
Är det feromoner som styr då kvinnor i grupp börjar ovulera och menstruera samtidigt?
Är det feromonerna i luften, som gör att vi känner obehag då vi går in i ett rum där stämningen förefaller tryckt?

Professor Kerstin Uvnäs-Moberg från Karolinska i Stockholm och docent Peter Eriksson från Folkhälsoinstitutet diskuterar feromonforskning, hormoner och beteende i solarplexusstudion.

Studiovärd: Melita Tulikoura

Till början av sidan
Håkan Svensson (Svenska YLE/Solarplexus)Feromonkommers
Intervju med Håkan Svensson på företaget Pherox, som säljer feromoner på flaska.
"Jag blev intresserad av det här för 5 år sedan då jag fick höra om den vetenskapliga forskningen som ligger bakom feromoner och en forskare som berättade om hur de verkar. Jag tänkte att det här är någonting jag kunde börja sälja. Jag sökte upp ett laboratorium som kan tillverka feromoner, en rätt så svår tillverkningsprocess.

Då jag funnit en tillverkare började jag sälja produkten via internet och butiker här i Sverige. Det gick bra. Kunderna var nöjda. Många köpte igen, andra var inte så nöjda, men många var det.
Idag är det en produkt som jag vill lansera i flera länder. Det vi säljer är feromoner för kvinnor och för män. Flaskan för män innehåller andostrenon och andostrenol och flaskan för kvinnor består av androstenol och kopuliner.

Effekten av feromoner på flaska är att man kan få en annan person att tända sexuellt. Jag kan få en kvinna att bli sexuellt tänd på mej, känna en åtrå. Det sker omedelbart när hon känner feromonlukten. Det är ingen lukt man känner medvetet utan det sker omedvetet. Det sker väldigt fort, direkt, sedan är det upp till mig att ta kontakt med henne och bygga vidare på den start som jag har fått med hjälp av feromonerna.

Nackdelar har jag svårt att se. Man kunde ju tycka att det är moraliskt fel att manipulera människors hjärnor. Men det gör man varje dag för det. Man har ju en egen lukt och feromoner naturligt. Jag tror att det är någonting som kan tyckas vara nytt och lite farligt men egentligen är det något helt naturligt och någonting vi redan har med oss hela tiden.

Fördelarna är ju förstås stora. Man blir mer sexuellt attraktiv och som man kan man utstråla mer manlighet, vilket är en stor fördel och hjälp för många . Det finns dom som tycker att det här borde säljas på apotek och vara receptbelagt, för att det givit dem en så stor hjälp."

redaktör: Kim Svennblad

Till början av sidan
Ivanka Savic-Berglund (Svenska YLE/Solarplexus)Det vomeronasala luktorganet snappar upp feromoner

Intervju med Ivanka Savic-Berglund, överläkare vid neurologiska kliniken, Huddinge Universitetssjukhus
Uppåt 90 % av människorna har ett vomeronasalt “organ”, som egentligen är en vomeronasal öppning, två parvisa öppningar i näsan. Hos människan idag är organet tillbakabildat. Hos många kan man inte se det då man tittar med ett scop i nässlemhinnan. Man kan identifiera det hos 20-50 % av människorna, men man tror alltså att det är många fler som har det.

Man har visat att det finns ett ämne som heter androstenon som produceras hos män i svett, urin, blod och sperma men också hos kvinnor, fast då i 10 ggr lägre koncentration.
Vi har använt ett ämne som är kristall och är derivat av detta androstenol, och låtit våra kvinnliga och manliga studeranden lukta på det här ämnet i petkameran. Vi har kunnat visa att det påverkar hjärnan. Det visade sig att då att när kvinnor luktade på det här manliga feromonämnet så aktiverades en enda region i hjärnan, den delen av hjärnan som styr frisättningen av våra könshormoner. I fortsättningsstudierna forskar vi i om det på verkar vårt könsbeteende.

redaktör: Kim Svennblad

Till början av sidan
Intressanta länkar
» vetenskaplig forskning kring feromoner (engelska)
» vetenskap
» The University of Chicago
» Biomedical Centre, Sweden: litteraturstudie
» Folkhälsoinstitutet KTL
» Pherox
» Pherox, fakta
» American Psychological Association
» Medical link
» Feromoner för husdjur (Vetcare Oy)
» Lunds Universitet: artikel om feromoner
» Mehiläiset ja feromonit



Till början av sidan