YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

C.G.E. Mannerheim
Karita Mattila
Ehdokas Ehdokas

Katri Helena Kalaoja
s. 1945
Iskelmätaivaan sinivalkoinen kiintotähti
Ehdokas numero 29

Ehdokas 29

KATRI HELENA KALAOJA

Katri Helena on 40-vuotisen laulajanuransa aikana viihdyttänyt niin levyillä, tanssilavoilla kuin konserttisaleissakin. Kansan rakastama laulaja on pysynyt sinivalkoiselle soinnilleen uskollisena – kuitenkin vuosikymmenten varrella uudistuen. Satoja lauluja ja kymmeniä levyjä äänittänyt tähti rikkoi miljoonan myydyn äänitteen rajan jo vuonna 1994.

Laulaja teki ensilevynsä Poikien kuvat 17-vuotiaana vuonna 1963. Se oli alkusoittoa seuraavan vuoden suurhitille Puhelinlangat laulaa. 1970-luku toi menestyskappaleet Syysunelma, Katson sineen taivaan ja Katson autiota hiekkarantaa ja avasi konserttisalit tanssilavojen suosikille. 1980-luvun tiiviit levytysvuodet vaihtuivat hiljaiseloon puolison kuoleman myötä. Anna mulle tähtitaivas nosti Katri Helenan taas levylistojen kärkeen 1992. Uusi vuosituhat alkoi näyttävästi Leidit lavalla –kiertueella yhdessä Paula Koivuniemen, Marion Rungin ja Lea Lavenin kanssa.

”Koko kansan Katri” on tehnyt kaikista suomalaisista naislaulajista pisimmän yhtäjaksoisen uran. Oman sävynsä karismaattisen kansansuosikin vuoropuheluun yleisönsä kanssa ovat tuoneet yksityiselämän valot ja varjot, joita tähti on kuvannut julkisuudessakin avoimesti.

Syntyi 1945 Tohmajärvellä


Lähteet:
Ilpo Hakasalo, Kansallisgalleria, WSOY
Katri Helenan www-sivut

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004