YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Lars Levi Laestadius
Edvin Laine
Lalli
Eino Leino
Juice Leskinen
Pentti Linkola
Väinö Linna
Fanni Luukkonen
Elias Lönnrot
Ehdokas Ehdokas

Aurora Karamzin
1808 - 1902
Helsingin Diakonissalaitoksen perustaja, sosiaalityön uranuurtaja
Ehdokas numero 31

Ehdokas 31

AURORA KARAMZIN

Keisarillinen hovineiti Aurora Karamzin oli Suomen suuriruhtinaskunnassa näkyvä yhteiskunnallinen vaikuttaja sekä sosiaalityön ja naiskasvatuksen uranuurtaja. Aikansa seurapiirikaunotar perusti Helsingin Diakonissalaitoksen ja oli avokätinen hyväntekijä.

Ylhäiset sukulaisuussuhteet ja keisarillisen perheen suosio tekivät Karamzinista vaikutusvaltaisen naisen, avioliitto "Venäjän Kroisoksen" Paul Demidovin kanssa lisäksi upporikkaan. Leskeksi 46-vuotiaana jääneestä perijättärestä tuli Helsingille taloudellisesti ja kulttuurisesti korvaamaton voimavara.

Helsingin Diakonissalaitos avattiin nälkävuosien keskellä 1867. Se antoi nuorille naisille mahdollisuuden koulutukseen ja työhön sairaiden sekä vähäosaisten hyväksi. Helsingin naisyhdistys ylläpiti Karamzinin kustannuksella myös "sopankeittolaitosta", naisten työtupia sekä lastenseimiä ja orpokotia kouluineen. Opiskelijoiden tukeminen sekä opiskelemaan pyrkivien naisten auttaminen olivat nekin lähellä Karamzinin sydäntä.

Pääkaupungin ”hyvä haltiatar” Karamzin testamenttasi vanhuusvuosien kotinsa, Hakasalmen huvilan Helsingin kaupungille. Hänen kestävimmäksi perinnökseen on osoittautunut kuitenkin konkreettinen sosiaali- ja kasvatustyö. Ylhäisen loiston keskellä elänyt ja laajasti matkustellut Karamzin koki ympärillään näkemänsä hädän ja puutteen henkilökohtaisena haasteena.

Syntyi 3.8.1808 Porissa
Kuoli 13.5.1902 Helsingissä


Lähteet:
Katri Lehto, Kansallisbiografia, SKS
Pirkko Leino-Kaukiainen, Kansallisgalleria, WSOY

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004