YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Albert Edelfelt
Adolf Ehrnrooth
Eero Erkko
Ella Eronen
Ehdokas Ehdokas

Kaj Franck
1911 - 1989
Keramiikka- ja lasimuotoilun huippunimi
Ehdokas numero 17

Ehdokas 17

KAJ FRANCK

Muotoilija Kaj Franck oli kansainvälisesti palkittu keramiikka- ja lasimuotoilun modernisti, sosiaalisen suunnittelun edelläkävijä ja alan arvostettu opettaja. Aikansa esteettisiä ihanteita geometrisilla, pelkistetyillä ja helposti pinottavilla muodoillaan uhmannut Franck tiivisti suunnittelufilosofiansa kysymykseen "Eikö kauniin perimmäinen merkitys ole välttämätön, toimiva, perusteltu, oikea?".

Klassikoksi noussut Kilta-astiasto oli mestarin moderni versio ylenkatsotusta ”massatavarasta”. Kilta ei jäljitellyt posliiniserviisien suurta tyyliä, vaan oli aidosti edullinen, kansanomainen ja vuosikymmenien käyttöön suunniteltu. Ulkomailla Kilta saavutti nopeasti menestystä, mutta pulasta toipuva Suomi piti ensin vakuuttaa siitä, ettei Kilta-sarjan askeettisuus ollut köyhyyttä. Vasta jälleenrakennusaika juurrutti funktionalismin ihanteet Suomeen, kun parisataatuhatta uutta kotia piti varustaa arkipäivän käyttöesineillä.

Franck kirjoitti materiaalien "uudelleenkäytettävyydestä" jo vuonna 1967, parisenkymmentä vuotta ennen kuin kierrätyksestä tuli arkikieltä Suomessa. Hän oli ensimmäisiä kertakäyttöideologian puolestapuhujia, mutta myös ensimmäisiä, jotka hylkäsivät aatteen, kun kävi ilmi, että paperiset esineet saattoivat olla paitsi kalliita, myös rasitteeksi luonnolle.

Franck toimi Arabian posliinitehtaan tuotannon uudistajana ja Nuutajärven lasitehtaan taiteellisena johtajana. Demokraattisen ja ekologisen muotoiluajattelunsa takia Franckia on luonnehdittu suomalaisen muotoilun omaksitunnoksi.

Syntyi 9.11.1911 Helsingissä
Kuoli 26.9.1989 Helsingissä


Lähteet:
Harri Kalha, Kansallisbiografia, SKS
Leena Maunula, Kansallisgalleria, WSOY

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004