YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Sari Baldauf
Ehdokas Ehdokas

Eino Leino
1878 - 1926
Boheeminero; runoilija, kirjailija ja lehtimies
Ehdokas numero 47

Ehdokas 47

EINO LEINO

Runoilija, kirjailija, pakinoitsija ja lehtimies Eino Leino oli uudistaja ja tabujen rikkoja monella alalla. Leino käytti ensimmäisenä suomen kieltä sujuvasti taiteellisiin tarkoituksiin. Hän osallistui kirjallisilla kentillä myös taisteluun venäläistä sortovaltaa vastaan.

Kirjailijana Leino oli kansallisen uusromantiikan ensimmäinen ja merkittävin muotoilija. Suomalaisen lyriikan klassikko Helkavirsiä (1903) on häikäisevä kudelma suomalaisesta kansanrunoudesta ja uusimmista eurooppalaisista kirjallisista virikkeistä.

Suuren yleisön tietoisuuteen kirjailija iskostui Helsingin Sanomien teatterikriitikkona ja pakinoitsijana. Kriitikon tahallisenkin kärjekkäät näkemykset teatterin kehittämisestä ovat usein osoittautuneet oikeiksi. Kiven teoksista lainatuilla nimimerkeillä pakinoitsija-Leino höykytti sekä taiteellisia että tieteellisiä auktoriteetteja kirjailijoista poliitikkoihin ja yliopistomiehiin.

Leino kohahdutti myös huikentelevaisella elämäntavallaan ja naissuhteillaan. Leino ja L. Onerva aiheuttivat skandaalin avoimella rakkaudellaan, koska kumpikin oli naimisissa tahollaan. Epätoivoinen rakkaus virolaisen diplomaatin puolisoon, kirjailija Aino Kallakseen nosti sekin julkisen myrskyn.

Vain 47-vuotiaana kuollut Leino julkaisi yli 80 alkuperäisteosta, suuren määrän arvosteluja, esseitä, sanomalehtikirjoituksia ja pakinoita sekä teki käännöstöitä. Elinaikanaan kirjallisuuden suurtuottaja ja ristiriitojen lietsoja sai paitsi kiitosta myös ansaittua ja aiheetontakin kritiikkiä. Tänä päivänä Leinon runous on muuttunut rakastetuksi kansallisomaisuudeksi.

Syntyi 6.7.1878 Paltamossa
Kuoli 10.1.1926 Tuusulassa


Lähteet:
Kai Laitinen, Maria-Liisa Nevala, Kansallisbiografia, SKS
Kai Laitinen, Maria-Liisa Nevala, Kansallisgalleria, WSOY

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004