Sukupuolitaudit ovat tauteja, jotka leviävät yleisimmin seksuaalisessa kanssakäymisessä. Useat sukupuolitaudit leviävät myös esimerkiksi neulojen tai veren välityksellä. Mahdollisuus saada sukupuolitauti suurenee, jos sinulla on useita eri seksikumppaneita etkä käytä ehkäisynä kondomia. Sukupuolitaudin aiheuttaja eli useimmiten virus tai bakteeri leviää limakalvokontaktissa. Ihmisellä on limakalvoja sukupuolielimissä, peräsuolessa sekä suun, silmien ja nielun alueella.

Useat sukupuolitaudit ovat oireettomia, etenkin miehillä, ja siksi ne leviävät toisinaan varsin salakavalasti. Viruksen aiheuttamat sukupuolitaudit voivat olla ikuisia. Kerran saatuaan ne saattavat elää elimistössä jopa ikuisesti ja siksi niiden tarttumiselta kannattaa suojautua mahdollisimman hyvin. Toiset sukupuolitaudit voivat aiheuttaa vakaviakin oireita. Yleisimpiä tauteja ovat klamydia, kondylooma eli visvasyylä ja herpes.
Klamydia on bakteerien aiheuttama. Suurin osa tartunnan saaneista on oireettomia, ja sen takia tauti leviää niin helposti. Taudin oireina on virtsaamisvaivoja, kirvelyä sukupuolielimissä tai veristä vuotoa virtsaputkesta tai emättimestä. Se voi aiheuttaa myös lapsettomuutta.
Kondylooma on viruksen aiheuttama. Sen oireina ovat syylämäiset muodostelmat limakalvoilla. Kondylooma voi olla myös pelkkinä limakalvomuutoksina, joskus se saattaa aiheuttaa kohdunkaulan syöpää. Sukupuolielinherpes on viruksen aiheuttama. Sen oireina ovat kutisevat, aristavat rakkulat tai haavaumat limakalvoilla. Muita sukupuolitauteja ovat tippuri, kuppa, satiaiset ja HIV.
Lisätietoa oireista, tarttumisesta ja suojauksesta mm. Allisonin
ja Väestöliiton sivuilta.


Kondomi
on ainoa ehkäisyväline, joka ehkäisee sukupuolitautien tarttumista. Se on myös ainoa markkinoilla oleva ehkäisyväline miehille. Kondomi on ohut kumista valmistettu suojus, joka rullataan auki jäykistyneen peniksen päälle. Yhdynnässä on hyvä aika ajoin tarkistaa onko kondomi varmasti paikoillaan.
Ehkäisypillerit
ovat hormonivalmisteita, joiden ehkäisyteho on säännöllisesti käytettynä erittäin hyvä. Niiden teho perustuu pääsääntöisesti siihen, että pillerin sisältämät hormonit jarruttavat munasolun kypsymistä ja estävät munasolun irtoamisen (ovulaation), jolloin munasolu ei voi hedelmöittyä. E-pillerit ovat reseptilääkkeitä.

Vahingon sattuessa on 3 vrk:n sisällä mahdollista käyttää jälkiehkäisyä torjumaan raskautta. Se ei sovellu jatkuvaan ehkäisyyn tai ainoaksi ehkäisymenetelmäksi, koska teho on heikompi kun esim. pillereiden eikä se suojaa taudeilta. Jälkiehkäisypillerin saa apteekista.
Lisätietoa ehkäisymenetelmistä, eri menetelmien hyvistä ja huonoista puolista mm. Allisonin ja Väestöliiton sivuilta.
¤ Legopalikoista leopardikalsareihin
Cacciatore, Korteniemi-Poikela, J. Ryynänen, A. Ryynänen, Apter

¤ Seksiä,seksiä,seksiä - entä muuta? J.Höppner, M.Hübner, K.Nieland

¤ Frendi Riikka Jalonen (WSOY)

¤ Ihan hyvä mies Ilpo Salonen

¤ Miehen kunnia Juha Siltala

¤ Voiko naista rakastaa? Veijola, Jokinen

¤ Jätkän manuaali Jeremy Dalton

¤ Minäkö rakastunut? Suvi Ruotsi (Tammi)


 

 

 

 


kortsuanimaatio