Tämä sivusto on arkistoitu. Sisältöä ei enää päivitetä. Kaikki sisältö ei välttämättä ole saatavilla.
Katso kaikki arkistoidut sivustot
yle.fi


Tapahtui 1984
kestävyysjuoksusankari Martti VainioTämä sivu vaatii uusimman Flash Player-laajennuksen.

 

> Ole hyvä ja lataa ilmainen laajennus tästä.

> Asennuksen jalkeen jatka sivustolle tästä.

Tapahtui 1984

Langennut kestävyysjuoksusankari

Elokuussa 1984 Suomi pysähtyi

Elokuussa 1984 koko Suomi pysähtyi: Los Angelesin olympialaisten 10 000 metrin sankari Martti Vainio jäi kiinni doping-testissä kiellettyjen aineiden käytöstä. Alkoi armoton asian penkominen, kuulustelujen ja ristikuulustelujen vaihe, jonka keskellä seisoi hämmennyksestä lähes mykkä suomalainen kestävyysjuoksija. Syksyllä 2009 YLE Puhe –kanavalla pureuduttiin 25 vuotta sitten Suomea kohahduttaneeseen dopingkäryyn, joka lopetti uskon puhtaaseen sinivalkoiseen huippu-urheiluun. Tapahtui 1984 –ohjelmasarjassa Martti Vainion dopingskandaalin käy läpi minuutti minuutilta toimittaja Tapio Pajunen.

Martti Vainio. Kuva: YLE

Suomalaisen urheilun suuri päivä

Suomalaisen urheilun suuri päivä, YLE Puhe 31.8.

6. päivä elokuuta vuonna 1984 oli suomalaisen urheilun suuri päivä. Elokuun helteessä suomalaisurheilijat saavuttivat Los Angelesin olympialaisissa iltaan mennessä peräti viisi mitalia yhden päivän sisällä, Martti Vainion viimeistellessä suomalaismenestyksen 10 000 metrin hopeajuoksullaan. Vainion toimesta suomalainen kestävyysjuoksu oli jälleen juostu maailman huipulle, mutta vain hetkeksi, sillä Vainion sankaritarina tuli pian saamaan arvaamattoman traagisen lopun. Hetken aikaa kaikki oli kuitenkin hyvin.

Martti Vainio kesäkuussa 1984. Kuva: Pentti Palmu

Los Angelesin olympialaiset 1984

Nyt jos koskaan kaikki peliin!

Nyt kaikki peliin! YLE Puhe 2.9.

Los Angelesin olympialaisissa suomalaisen kestävyysjuoksun suuri toivo Martti Vainio laittoi kaiken peliin. Korkein arvokisamitali oli siintänyt Vainion haaveissa jo harmillisen monen vuoden ajan, vuoden 1980 Moskovan olympialaisten mentyä ylikunto-ongelmien takia penkin alle. Kun Vainio Los Angelesissa juoksi viimein itsensä olympiahopealle, jäi mitalihuuma arvaamattoman lyhyeksi. Jo kisojen aikana kävi ilmi että Vainion dopingnäytteestä oli löydetty jotain sopimatonta - alkoi armoton asian penkominen, kuulustelujen ja ristikuulustelujen vaihe, jonka keskellä seisoi hämmennyksestä lähes mykkä pitkänhuiskea kestävyysjuoksija.

Martti Vainio voitti Euroopan mestaruuden 1978.

Poliisisaattueessa kotimaan kamaralle

Poliisisaattueessa kotimaan kamaralle

Vainion dopingkäryn alkumetreillä kaikki oli sekavaa ja koko Suomen olympiakisajoukkueen johto näytti olevan tapauksen johdosta lähinnä suuren hämmennyksen vallassa. Kukaan ei tuntunut tietävän asiasta viimeistä sanaa ja vähiten kaiken kohun keskellä vilpittömyyttään vakuutteleva kestävyysjuoksusankari itse. Vainion saavuttua Los Angelesista Suomeen, kohtasi langennut kestävyysjuoksusankari mediaryöpyn, mutta uutta valoa hämmentävään dopingkäryyn ei painostuksesta huolimatta saatu.

Kuva: Martti Juntunen

Dopingin tahrima 1980-luku

Dopingin tahrima 1980-luku

Martti Vainion kärähtäessä ei vielä tiedetty, kuinka täydellisesti dopingin tahrima oli koko 1980-luvun huippu-urheilumaailma. 1980-luvulla antidopingtyö oli aseetonta ja erityisesti hormonien käyttökieltoa valvottiin leväperäisesti. Kaiken tämän keskellä Suomi kulki vahvasti samoja latuja kuin muukin maailma. Julkisesti urheilujärjestelmä liputti puhtaan urheilun puolesta, mutta pinnan alla piili kaksinaismoralismi. Vaikka Martti Vainion ohella muitakin suomalaiskäryjä pulpahteli pintaan, näyttää 1980-luvulta jääneen huomattavasti enemmän pimentoon petosta ja vilppiä kuin mitä tuli julkisuuteen.

Näytteitä testataan laboratoriossa. Kuva: YLE

Kansa uskoi sankariaan

Kansa uskoi sankariaan

Suomessa dopingia ei ole haluttu nähdä osana suomalaisten huippu-urheilijoiden keinovalikoimaa. Ei, vaikka käytännössä dopingaineiden käytöstä myös suomalaisurheilijoiden keskuudessa on vuosien saatossa saatu lukuisia esimerkkejä. Myös Martti Vainion vuoden 1984 dopingskandaalissa nousi ensiksi pintaan urheilijaa ymmärtävä linja. Vainion kiistäessä syyllisyytensä ja vakuutellessa vilpittömyyttään, kansa uskoi sankariaan ja epäili sabotaasia.

Urheiluyleisö seuraa kilpailuja. Kuva: Martti Juntunen / YLE

Piikittävä talonmies Alpo Nyrönen

Piikittävä talonmies Alpo Nyrönen

Martti Vainion Los Angelesissa antama dopingnäyte sisälsi pistoksina annettavaa anabolista steroidia, joka Suomessa tunnettiin nimellä Primobolan. Mutta kuka hormonipiikin oli Vainiolle antanut? Syksyllä 1984 asiasta liikkui Suomessa kaikenlaisia huhuja, kunnes marraskuisessa Uusi Suomi –lehden kohupaljastuksessa Vainion harjoittelutoveri Alpo Nyrönen kertoi antaneensa Los Angelesin kisojen alla Vainiolle erehdyksessä hormonipiikin vitamiinien asemesta. Uusi paljastus jätti kuitenkin avoimeksi useampia kysymyksiä kuin mihin antoi vastauksia.

Kuva: Goodshoot

Martti Vainio, talonmies ja steroidit

Valehtelun ja salailun kuurupiilo

Valehtelun ja salailun kuurupiilo

Martti Vainion kärähtäminen Los Angelesin olympialaisissa vuonna 1984 paisui elämää suuremmaksi skandaaliksi ennen kaikkea tapausta seuranneen valehtelun ja salailun myötä. Käry vielä siedettiin, mutta tökeröt valheet ja kiemurtelu saivat kunniakkaisiin urheiluperinteisiin ja Vainion vilpittömyyteen uskoneen penkkiurheilukansan veret kiehumaan.

Kuva: Albumi ky.

Mainetta ja kunniaa keinolla millä hyvänsä

Mainetta ja kunniaa keinolla millä hyvänsä

Los Angelesin olympialaisissa kilpailleiden urheilijoiden parissa tehty tutkimus kertoi masentavaa kieltä huippu-urheilijoiden asenteista dopingiin. Kysyttäessä olisiko urheilija valmis menestyäkseen käyttämään kiellettyjä aineita terveytensäkin uhalla, oli myöntävästi vastanneiden joukko useita kymmeniä prosentteja. Voitto, kunnia ja julkisuus sekä niiden myötä saavutetut taloudelliset edut näyttivät käyvän puhtaan urheilun edellä.

Piikki huippu-urheilun lihassa

Anabolinen steroidi – piikki huippu-urheilun lihassa

1980-luvulla suomalainen huippu-urheilu oli dopingin lävistämää siinä missä maailmallakin. Martti Vainion kärähtäminen Los Angelesissa oli vertaansa vailla oleva skandaali, mutta Vainion lisäksi kymmenet muutkin suomalaisen urheilijat antoivat 1980-luvulla positiivisen dopingnäytteen. Kiinni jääneet urheilijat merkitsivät kuitenkin vain jäävuoren huippua, sillä anabolisia steroideja ja veridopingia käytettiin 1980-luvulla lähes johdetusti.

Kuva: AP Graphics Bank

Elävä arkisto: Dopingskandaaleja