YLE Teema

 

Historiadokumentti

Egyptin suurvaltakausi

Julkaistu keskiviikkona 09.01.2013 1 kommenttia 121 suositusta

maanantai 3.2. klo 17.00

Egypti oli maailman ensimmäinen suurvalta. Miten se syntyi ja miksi se oli myös suurvalloista pitkäikäisin? Neliosaisen sarjan kussakin osassa on aiheena yksi Egyptin kolmetuhatvuotisen menestyksen avaintekijä.

Osa 1. Imperiumin synty

Kuningas Narmer yhdisti Ala- ja Ylä-Egyptin suuressa taistelussa. Kuninkaan mielestä sotamenestys oli valtakunnan salaisuus, mutta yhtä lailla siihen vaikuttivat myös rauha ja yhteistyö. Niillä luotiin valtakunnalle vankka perustus.

Osa 2. Faaraot sodassa

Miten Egypti säilyi itsenäisenä yli kolme vuosituhatta? Vastausta etsitään faarao Thutmosis III:n valtakaudesta. Thutmosis valloitti enemmän maata kuin kukaan toinen faarao, mutta hänkään ei oikeastaan yrittänyt rakentaa yhä suurempaa valtakuntaa. Sen sijaan hän tahtoi lujittaa rauhaa ja vakaita oloja kotimaassa ja turvata rajansa aggressiivisella puolustuksella. Egyptin menestystarinassa taitavalla rauhanpolitiikalla on ratkaiseva osa.

Osa 3. Vallan temppelit

Faarao Akhenaten yritti mullistaa Egyptin kulttuurin hylkäämällä perinteisen uskonnon ja korvaamalla sen yhden jumalan palvonnalla. Siinä hän epäonnistui. Tämän epäonnistumisen kautta tarkastellaan Egyptin uskonnon roolia. Edes jumalkuningas ei voinut muuttaa asioita, jotka nähtiin maailman järjestyksen ja valtakunnan vakauden turvana.

Osa 4. Ikuisuuden tavoittelijat

Egyptiläisillä oli vankka usko elämään tuonpuoleisessa. Kuolemaan liittyvät menot olivat koko uskonnon keskeisintä sisältöä. Olisiko niin, että kuolemankultti paradoksaalisesti edesauttoi kulttuurin säilymistä? Egyptiläisillä meni niin hyvin tässä maailmassa, että he näkivät paljon vaivaa jatkaakseen elämäänsä vielä kuoleman jälkeen.

Lisätietoa ohjelmasta

(Ägypten, Saksa 2011) Tuotanto ZDF/ARTE

Löydä lisää:

Egypti
Suosittele121 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

wellpelko

Kiitos YLE! Tämä on todella upea historiadokumenttisarja! Itse tutustuin syvemmin Egyptin historiaan toimiessani siellä matkaoppaana, eikä kuume ole laskenut. Se on sellainen pohjaton tiedon kaivo, josta voi aina ammentaa lisää. Vielä ei tosin tässä sarjassa ole mitään mullistavia uusia tietoja tullut (tehty 2011), mutta ei myöskään mitään pahempia mokia, mitä erityisesti amerikkalaisten tekemistä, dramatisoiduista dokumenteista löytyy harmittavan paljon. Pisti vain silmään tässä pari "tyylivirhettä" tai hieman virheellistä tietoa: Tuthmosis III:n aikana ei Karnakin temppeli ollut noin suuri, mitä rekonstruktiossa näytettiin. Siinä oli kuvattu Karnakin temppeli sellaisena kuin se oli vasta n. 1000 vuotta Tuthmosiksen aikaa myöhemmin, sillä rekonstruktiossa oli näkyvissä jo 1. pylonikin temppelin länsipäässä. Samoin dramatisoinneissa oli farao kuvattu hieman liian karskisti partaisena ottaen huomioon, että tyypillisesti Uuden valtakunnan aikana ylimystön edustajilla ei ollut partaa, itse asiassa ei mitään ruumiin karvoja, koska niitä pidettiin saastaisena. Joka tapauksessa hieno sarja. Kiitos myös loistavista luontosarjoista Kukoistavat ekosysteemit ja Avara luonto. Toivottavasti YLE pitää kiinni laadukkaista dokumenteista kaikista muutospaineista huolimatta.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook