YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

Elävä arkisto: Tekstiiliteollisuus

Julkaistu tiistaina 18.02.2014 1 kommenttia 40 suositusta

Suomen tekstiiliteollisuus kasvoi kohisten ennen toista maailmansotaa, mutta tuontisäännöstelyjen loputtua alkoi hiljainen hiipuminen ja naisvaltaisten tehtaiden ja kutomoiden alasajo.

tiistai 11.3. klo 22.00

Tekstiiliteollisuus oli Suomessa kuten muuallakin Euroopassa hyvin naisvoittoista alaa: verkatehtaat, puuvillan- ja villan valmistus ja kutomot olivat suurimpia naisten työllistäjiä maailmansotien välisenä aikana. Tehtaat ovat olleet myös tärkeitä työyhteisöjä naisille.

Inkeri Hämäläisen ja Olavi Puusaaren dokumentissa Tämä elämä (1965) Porin puuvillatehtaan naistyöntekijät kertovat työstään, elämästään, toiveistaan ja haaveistaan. Kauniisti kuvattu dokumentti on kudottu naisten puheista ja työn kuvauksesta ilman selityksiä ja juontoja. Lopputulos on moniääninen pikku sinfonia, jossa työ ja elämä ovat yhtä.

1930-luvun lyhytelokuva Välähdyksiä Suomen puuvillateollisuudesta kertoo Porin, Forssan ja Tampereen Finlaysonin puuvillatehtaista. Ennen toista maailmansotaa puuvillateollisuudella meni hyvin, ja vaurailla tehtailla oli myös ankarat sosiaaliset vastuut ja velvollisuudet. Työläisille järjestettiin harrastustoimintaa, työväenopistotoimintaa ja muuta sosiaalista huolenpitoa. Tehtaan palkkaamat voimistelunopettajat pitivät tehtaan nuorisolle säännöllisiä voimistelutunteja, eikä vanhempaakaan väkeä unohdettu: ”Tässä näemme Forssan tehtaan vanhainkodin, jonka suojissa työläisvanhuksilla on viihtyisä kotinsa elämän loppuun saakka”, dokumentissa esitellään. Tehtailla oli jopa omat sairaalat ja leikkaussalit.

1950-luvun teollisuutta esittelee Suomi-Filmin lyhytelokuva Tampere tekstiilejä tekee. Siinä esitellään Finlaysonin ja Klingendahlin tehtaiden historia ja merkitys ”Suomen Manchesterille” eli Tampereelle. Dokumentti näyttää teollisuuden vahvana ja luotettavana, vaikka vuosikymmenen alussa kilpailu oli ajanut jo useita pienempiä tekstiilitehtaita nurin, eikä pelastukseksi perustetulla Villayhtymä Oy:lläkään mennyt hyvin.

Leenamaija Tuomisen dokumentti Villan vaikeat vuodet (1980) kertoo Valvillan Hyvinkään villatehtaassa elantonsa ansaitsevasta niisittäjä Pirkko Mäkisestä. Työnantajat ja tehtaan nimet ovat vuosien varrella muuttuneet, mutta työpaikka on pysynyt samana huhuista, konkursseista, huutokaupoista ja tehtaiden lopettamisista huolimatta. Nyt on tullut jälleen totuuden hetki, kun Valvilla lopettaa kankaiden kutomisen ja Pirkko Mäkistä sekä hänen 250 työtoveriaan uhkaa työttömyys.

Lisää Elävässä arkistossa:

Naisten käsistä naisten ylle

Lisätietoa ohjelmasta

Tämä elämä (1965) Suunnittelu Inkeri Hämäläinen ja Olavi Puusaari, leikkaus Annikki Murtovaara, ääni Esko Haapaniemi, kuvaus Kari Dahlberg. TV1.
Välähdyksiä Suomen puuvillateollisuudesta (1939) Suomi-Filmi Oy.
Tampere tekstiilejä tekee (1958) Ohjaaja Allan Pyykkö, käsikirjoitus Kari Uusitalo, selostaja Reino Hirviseppä, kuvaus Uno Pihlström. Suomi-Filmi Oy.
Villan vaikeat vuodet (1980) Ohjaus ja käsikirjoitus Leenamaija Tuominen, leikkaus Anervi Kurppa, lukija Irma Martinkauppi. TV1 Dokumenttiohjelmat.

Suosittele40 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro Niiniluoto

Ei ollut suurta käsityötä ilman lepotaukoja. Finlaysonin tuotemerkin tunnen hyvin. Puuvillatehtaan muistan vuoden -90 musiikkikappaleesta Tampere.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook