tiistaina 19.01.2010

Hei,

Nyt kannattaisi pysähtyä ajattelemaan myös terveellä järjellä ja käyttää olemass olevaa tietoa:
1) Antarktiksella ja Grönlanninin sisämaassa lämpötila on läpi vuoden nollan alapuolella 20-40 astetta kesäisin ja 40-70 astetta talvisin. Niissä olosuhteissa muodostuu jatkuvasti uutta jäätä vanhan päälle. Kun jääkerros on tarpeeksi paksu, niin se lähtee virtaamaan kohti rannikoita. Jäävirran paine ajaa jäätä reunoilta mereen, missa jää tietenkin sulaa. Kyseessä on täysyin normaali ilmiö, ei todiste ilmaston lämpenemisestä.
Toki jäälohkareiden murtumista voi seurata ja kuvata, mutta suurten uhkakuvien maalaaminen niistä ei ole relevanttia. Grönlannin jäätiköltä irtoavat jäävuoret ovat olleet tarkassa seurannassa jo Titanicin onnettomuudesta asti. Frekvensiisssä on vuosittain vaihtelua. Se on luonnollista, koska emme vielä tiedä, mikä on jäävirran virtaamisnopeus.
2) Merijään Jäämerellä sanotaan sulavan joka vuosi entistä enemmän. Se voi olla todellinen ilmiö olettaen, että Golf-virran virtaus kiihtyy. Kyseessä on kuitenkin paikallinen ilmiö, ei globaalinen, eikä ilmaston lämpenemisestä johtuva.
3) Merijään sulamisen sanotaan kiihdyttävän ilmastonmuutosta, kun sula vesi imee enemmän Auringon säteitä kuin jääpeitteessä oleva meri. Tällöin unohdetaan kokonaan se seikka, että Jäämerellä Aurinko ei kaamosaikaan paista lainkaan. Näin ollen ollen on aivan samantekevää, onko Jäämeri talvisin sula tai jäässä. Olemattomat Auringon säteet eivät mitenkään voi kiihdyttää siellä silloin lämpenemistä.
4) Napa-alueiden merkitystä korostetaan Maapallon lämpenemisen kannalta. Terveellä järjellä ajatellen tuntuu erikoiselta, että kylmin alue lämmittäisi eniten. Siperian uskotaan lämpenevän kaikkein nopeimmin. Miten on mahdollista, että siitä huolimatta sieltä tulee niinkin kylmää ilmaa kuin nyt olemme viime viikkoina voineet todistaa?
5) Tiedämme, että suola ei pysy jääkiteessä, vaan tipahtaa siitä pois. Näin tapahtuu myös Jäämerellä. Irtautuvan suolan vuoksi pintaveden tiheys kasvaa. Koska jään alla on myös tyyntä, niin muodostuva suolagradientti säilyy ja pitavesi alkaa painua kohti Jäämeren pohjaa. Siitä muodostuu kylmä pohjavirtaus Päiväntasaajalle. Jos kesäisin sulaa enemmän, mutta talvisin jäätyminen ulottuu normaaliin mittaan, niin silloin vuosittain jäätyvä alue kasvaa. Siitä seuraa, että jäästä irtoavan suolan määrä kasvaa ja alas painuvan veden määrä kasvaa. Silloin Golf-virran imu kasvaa ja edeleen Golf-virran virtaus kasvaa. Jäätyminen on tärkeämpi seurattava asia kuin sulamien!

T: Kari Hänninen

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä