tiistaina 27.07.2010

Ihmettelen, että dokumentti on valittu ohjelmistoon. Se (toinen osa) on melkoista rotupropagandaa, jollaista ei pitäisi näyttää ruudussa ilman asiantuntijakommentteja.

Toisessa osassa annettiin eniten puheenvuoroja tutkijaryhmälle, joka ei ainoastaan väitä löytäneensä merkkejä nykyihmisen ja neandertalilaisen välisistä geenisiirroista vaan myös tekee oletuksistaan melkoisen hurjia päätelmiä. Tutkijoiden mukaan
- geenisiirrot neandertalilaisilta nopeuttivat (eurooppalaisen) nykyihmisen evoluutiota
- (eurooppalainen) nykyihminen sai neandertalilaiselta puheen mahdollistavan geenin (koska nykyihminen kykeni kehittyneinen keihäineen metsästämään yksinkin, laji ei tarvinnut puhekykyä, toisin kuin joukkoyhteistyön voimaan luottaneet neandertalilaiset) ja "muita älykkyyden kehitystä edesauttaneita geenejä"

Kun ohjelmassa aivan oikein todetaan useaan kertaan, että nykyihminen levisi Afrikasta ja vasta Euroopassa kohtasi neandertalilaiset, syntyy ääneenlausumaton mutta tuskin tahaton vaikutelma, että afrikkalaiset ovat siis muihin kansoihin nähden jälkeenjääneitä, koska he ovat jääneet vaille geenisiirtoa neandertalilaisilta.

Kuitenkin afrikkalaiset ymmärtääkseni osasivat varsin hyvin puhua ennen siirtomaakautta, jolloin eurooppalaiset "vihdoin" pääsivät heitä "sivistämään".

Pelkäänpä, että ko. dokumentin kritiikittömällä (esitetty teoria voi osoittautua oikeaksikin mutta tässä vaiheessa kriittisten puheenvuorojen esiintuominen olisi ollut enemmän kuin perustetua) esittämisellä palvellaan tahoja, joilla on taipumus muutoinkin vääristellä tiedettä, sekä sen faktoja että "faktoja".

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä