keskiviikkona 21.07.2010

Martti Paloheimo. Isät.

Paloheimo kirjoitti osiossa ISÄT sivu 147.
Isän olemassaolo, vaikka lyhyenkin ajalta jääneet muistot, sekä pahat, että hyvät, ovat tärkeitä.

Hyvillä muistikuvilla on suuri merkitys vuosikymmeniä myähemmin, silloin kun tämä poika pitelee omia lapsiaan. Hänen kehonsa muistaa nuo kosketukset. Pienikin hyväily, tukan pörröttäminen ohimennessä ja jopa pelkkä polvella istuminen saattaa palata myöhemmin mieleen kultaisena muistona.
On hämmästyttävää nähdä miten vähän tämäntapaisia kosketuksia tarvitaan pojalle ravinnoksi.

Normaalioloissa kun isä on kotona ja perhe koossa, kohtaavat isä ja pikkupoika toisensa kymmeniä, ehkä satoja kertoja päivässä aamusta lähtien.

Poika näkee, miten isä tervehtii vieraita, miten hän käyttäytyy, kaupungilla, junassa, bussissa, miten hän tervehtii vieraita, miten hän kohtelee ja puhuttelee kaupan myyjää, jne.

Kaiken aikaa siirtyy -lempisanani on "valuu" - jotain isän persoonallisuudesta poikaan silloinkin, kun tämä ei erityisesti opeta poikaansa, eikä edes muista, että poika on siinä lähellään ja hänen käyttäytymistään tarkkailemassa".

Onko pojilla tulevaisuudessa mahdollisuutta saada riittävästi miehen, puolison, isän mallia? -Tulevaisuus ei kaiketikaan näytä kovin lupaavalta. Onko mies-isä katovava luonnonvara lasten elämästä. -Mistä "valuu" tulevaisuuden isä- mies- perhemalli lapsille?

Tulevaisuuden visiot eivät näytä kovin lupaavalta.

Arno Kotro ja Hannu T. Sepponen julkaisivat kirjan "Mies vailla tasa-arvoa", joka ilmestyi alkusyksystä. Kirjassa on yhteensä 26 miesnäkökulmaa käsitellen miehiä ja isyyttä, sekä heidän arvostuksen vähenemistä ja vähättelyä lapsen elämässä.

"Sukupuolten sota" Sosiaali- ja terveysalan tutkimus ja kehittämiskeskus Stakes Dialogi 6/2005 lehdessä päätoimittaja Riitta Viialainen kirjoitti pääkirjoituksessaan

"Ei ihme, jos miesaktivismi nostaa päätään". Kyseisessä lehdessä nostettiin esiin myös vääristynyt kuva "äitimyytistä", sekä lisääntyneestä lasten pahoinvoinnista, mielenterveysongelmista, sekä kasvavista lasten huostaanotoista.

Dialogi 6/2005. Sijoitettuja lapsia ja nuoria jo 14.700. Lastensuojelun asiakasmäärät kasvavat edelleen. Avohuollossa on vajaat 60.000 lasta ja sijoitettuna lähes 15.000 lasta. Avohuollon asiakasmäärä on kasvanut 10 prosentin vuosivauhdilla, sijoitukset muutaman prosentin vuodessa".

Vuosittain erolasten määrä on n 30.000, joka on pysynyt vakiona viimeiset 20 vuotta.
Kertomalla luku 30.000 vuosilla 20 saamma tulokseksi n 600.000 erolasta. Luvuissa ei ole mukana yksinhuoltajien, eikä uusperheiden lapset, koska niitä ei rekisteröidä.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä