perjantaina 01.10.2010

Olen seurannut sarjaa suurella mielenkiinnolla koko sen ajan. Ennen sarjan alkua ajattelin, että voi miten hieno idea. Nyt muutama tavallinen ihminen saa oivan mahdollisuuden päästä esittämään kysymyksiä ja tutustumaan asiantuntijoiden opastuksella muslimien maailmaan. Olen tukka pystyssä seurannut jokaista jaksoa, ja ihmetellyt miksi nämä "tavikset" oikein ovat mukana ohjelmassa? Heillä ei tunnu olevan minkäänlaista mielenkiintoa itse ohjelman sisältöä kohtaan. Luulisi, että jokaisella olisi ollut monia kulttuurisia kysymyksiä esitettävänä, ja malttia kuunnella vastauksia. Jos on kiinnostunut vieraasta kulttuurista yleensä myös tekee kysymyksiä ja lähtee mukaan dialogiin toisen osapuolen kanssa. Tämä suomalaisryhmä tuntuu hyvin keskenkasvuiselta; murrosikäisiltä vaikuttavalta porukalta, joka inisee varhaisista heräämisistä ym.

Olen surullinen muslimiasiantuntijoiden puolesta. He olivat asennoituneet tehtäväänsä ammattitaidolla ja suurella avoimuudella. Kaikista ikävimmiltä tuntuivat ne vainoharhaiset kommentit, joita ryhmäläisten suusta kuuli muslimiperheessä vierailun jälkeen. Olen pahoillani perheen puolesta. He avasivat kotinsa ovet tälle porukalle, kestitsivät heitä ja kertoivat omasta elämästään heille. Kuinka moni olisi viitsinyt nähdä vaivaa tämän porukan takia ja pyytä moisen keskustelutaidottoman, hyviä käyttäytymistapoja vailla olevan ryhmän kotiinsa?

Kiitos asiantuntijaryhmälle, joka aidosti ja korkeatasoisesti yritti kertoa omasta kulttuuristaan ja sen
tavoista ja taustoista meille suomalaisille. Kiitos ohjelmasta, tämä on ollut tavattoman valaisevaa ja kertoo omaa karua kieltään muutaman suomalaisen asennevammoista. Otos on onneksi liian pieni, jotta tästä voisi vetää yleistyksiä. Luojan kiitos!

Odotan illan viimeistä jaksoa, ja mietin miten tämä voi päättyä. Mietin myös tämän ohjelmatyypin sisältörakennetta. Onko ohjelmaa käsikirjoitettu ennakolta ja kärjistetty osallistujien (suomalaisten) ennakkoluuloisuutta ja vainoharhaisuutta? Ovatko suomalaiset ryhmän jäsenet esittäneet ns. "omaa itseään" ja omaa ajattelumaailmaansa?

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä