maanantaina 29.08.2011

Tämä löytyy netistä haulla > pelastakaa lapset isältä <.

MOT: Pelastakaa lapset isältä, toimittaja Matti Virtanen
6.9.2010 klo 20:00 TV1
MOT: Pelastakaa lapset isältä

MOT kertoo tarinan tamperelaisesta Ericistä, 39, jonka neljä vuotta sitten syntynyt poika annettiin adoptoitavaksi vastoin hänen tahtoaan. Lain mukaan biologisen vanhemman mielipide adoptiosta voidaan syrjäyttää vain erittäin painavista syistä. Niitä ei Ericin tapauksessa ollut: ei mielenterveysongelmia, ei väkivaltaa.

Ericin lapsen äiti oli katkaissut pariskunnan välit raskauden aikana eikä suostunut kertomaan viranomaisille lapsen isän nimeä. Vastasyntyneet kohtalosta päättivät sen jälkeen Tampereen kaupungin sosiaalitoimi ja ottolapsitoimisto Pelastakaa lapset ry. Eric yritti turhaan saada tietoa lapsensa olinpaikasta, mutta onnistui vasta kun hänen isyytensä oli vahvistettu puoli vuotta lapsen syntymän jälkeen.

Pelastakaa lapset on maan ainoa valtakunnallisesti toimiva ottolapsitoimisto, ja se oli järjestänyt Ericin pojalle uudet vanhemmat. Nämä olivat siinä uskossa, että he saivat adoptiolapsen. Kun Ericin kielteinen kanta adoptioon tuli selväksi, adoptiovanhemmista tulikin sijaisvanhempia. Sen jälkeen Ericin ja sijaisvanhempien välillä alkoi oikeusprosessi lapsen huollosta ja tapaamisista.

Ericin ja hänen poikansa tarina on mahdollinen, koska Suomen nykyiset lait antavat biologiselle äidille ja ottolapsitoimistolle paljon valtaa. Äiti voi kieltää isyyden selvittämisen, ja Pelastakaa lapset voi sijoittaa lapsen uusille vanhemmille vaikka isän mielipide ei ole selvillä. 1970-luvulla laadittuja adoptio- ja isyyslakeja ollaan kuitenkin muuttamassa. Uudistukset toteutuvat todennäköisesti ensi vaalikaudella.

> Lue ja kommentoi MOT-blogissa

> Käsikirjoitus

Haastatellut

Eric
isä, Tampere

Jarkko Helminen
varatuomari, Ericin avustaja

Kaisa Tervonen-Arnkil
kehittämispäällikkö, Pelstakaa lapset ry

Tuomo Antila
lainsäädäntöneuvos, oikeusministeriö

Lisätietoa:

> Eduskunnan lakivaliokunnan ja Pelastakaa lapset ry:n lausunnot isyyslain uudistustarpeesta
---
.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä