keskiviikkona 16.03.2011

VAATE ON YMPÄRISTÖASIA

Mieheni kommentoi usein Puoli seitsemän -ohjelmaa katsoessaan "taas sillä on uusi mekko, mistä ihmeestä ihmisellä riittää rahaa tuollaiseen tuhlaukseen".
Tämän innoittamana olen silmäillyt ohjelman juontajan Marja Hintikan vaatetusta. päällimmäinen havainto on, että sillä tuhlataan paljon luonnonvaroja.

Kun Teillä on ohjelmassa meneillään Muoti-viikko, voisitte paneutua vaatteisiin vähän syvällisemminkin.
Joillekin shoppailu on elämäntapa, ainoa tapa palkita itseä. Joillekin pakonomainen vaatteiden osto on ongelma, vakava riippuvuus, josta irtipääsemiseen voi saada apua esim A-klinikkasäätiöltä. Ostoriippuvuus on osoitus epävarmuudesta tai lapsenomaisuudesta. Lohdutusshoppailua ei enää tarvita, kun ihminen on oppinut tuntemaan iotsensä ja omat tarpeensa.

Muoti on myös markkinamiesten ansa. Krääsäteollisuus kukoistaa ja meillä on kaapit täynnä vaatteita, joita emme juuri käytä.

Vaatteiden tarpeeton ostaminen aiheuttaa luonnonvarojen tarpeetonta käyttöä. Esim puuvillatuotannossa käytetään runsaasti vettä, lannoitteita ja myrkkyjä.
Eurooppalaisten kulutustasolla tarvitaan kolme maapalloa. Meidän suomalaisten hiilijalanjälki oli Kööpenhaminan ympäristökokouksen aikaan henkilöä kohden kolmakkeksi suurin maailmassa, U.S.A:n ja Kanadan jälkeen. Kulutuksen supistaminen on välttämätöntä ihmiskunnan säilymisen kannalta.

Entäpä. jos ohjelmassanne laskisitte hiilijanlanjälkenne, ekologisen jalanjälkenne ja ilmoittaisitte perheenne koon ja kuukaudessa kertyvän sekajätteen määrän ja vertailisitte, mitä vaatteiden tai muiden tavaroiden ylikulutus aiheuttaa.

Tervetuloa tulevaisuustalkoisiin!

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä