sunnuntaina 27.02.2011

Kohtuus kaikessa, näinhän kuuluu vanha sanonta.

Uskon, että voimme toisinaan nauttia aspartaamilla makeutettuja juomia ja teollisesti valmistettuja ruokia, kunhan muistamme myös vastapainoksi nauttia hedelmistä, vihanneksista, juureksista ja ns. yksinkertaisemmin tuotetuista ja lisäaineettomista ruuista. Mutta mikäli ravintomme painottuu liiaksi (mikä on liikaa?) teollisesti tuotettuihin elintarvikkeisiin, lisääntyy riskimme sairastua ns. elintasosairauksiin kuten syöpään.

Teollisesti tuotettu ruoka voi myös olla parempaa kuin kotona valmistettu. Vai ovatko grillissä tai pannulla mustaksi käristetyt pihvit terveellisiä ja turvallisia? Parempana pidän vaikkapa teollisuuden tarkoin valvotuissa olosuhteissa valmistettua maksalaatikkoa.

Ravinnolla on merkitystä. Valmistustavoilla ja lisäaineilla on merkitystä. Samoin perimällä, toisilla ihmisillä on luontaisesti parempi vastustuskyky, toisilla heikompi. Pikkulapset, vanhukset ja sairaat on edelleen pidettävä erityissuojeluksessa.

Teollisesti valmistetut elintarvikkeet on tarkoitettu helpottamaan kiireistä arkeamme. Miksi arki on kiireistä? Kuka sitä haluaa? Kuka siitä hyötyy? Kauppa, teollisuus?

Kuluttajan pitää osata itse valita kaupasta oikeanlaisia tuotteita ja ruoka-aineita. Siksi koulujen kotitalous on tärkeä oppiaine nyt ja jatkossa. Meistä ihan jokaisen on tärkeää osata myös itse valmistaa ruokia ja tietää, mitä syö. - Kohtuus kaikessa, koskee varmasti sekä määrää että laatua.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä