perjantaina 13.07.2012

Tavallisen ruokasipulin (keltasipuli) on todettu estävän suusyöpien sairastuvuutta yli 80% (TM Osmo A. Wiio)

Tekniikan Maailman - Tieteen maailma kirjoitti näin:

Tavallinen (keltainen) sipuli superterveellistä

"Sipuleilla on pitkään katsottu olevan terveydellisiä vaikutuksia, mutta tieteellinen todistusaineisto on ollut vähäistä.
Nyt italialaisessa Mario Negrin instituutissa Milanossa on kansainvälinen tutkijaryhmä osoittanut, että keltainen sipuli vähentää syövän riskiä. Ryhmä vertasi ravintotottumuksia kahdessa italialaisessa ja sveitsiläisessä ryhmässä. Ensimmäisessä ryhmässä oli 10 000 syöpäpotilasta ja toisessa ryhmässä 15 000 tervettä ihmistä.
Keltainen (tavallinen) sipuli vähensi kaikkien syöpätyyppien riskiä, mutta aivan erityisesti suun ja nielun syöpää (84%). Myös valkosipulilla oli jonkin verran suojaavaa vaikutusta. Tutkijat arvelevat, että tulokseen vaikuttavat ehkä eniten sipulin rikkiyhdisteet, mutta myös sipulin flavonoidit voivat olla tärkeitä."

Keltasipuli eli ruokasipuli sekä punasipuli, valkosipuli, ruohosipuli ja purjo lienevät tutuimpia lajikkeita, hieman tountemattomampia salottisipuli ja jättisipuli. Hillosipuli tunnetaan meillä säilykkeenä.

Myös esimerkiksi kaalit ja varsinkin parsakaali ovat erittäin terveellisiä, parsakaalia on jopa sanottu terveellisemmäksi vihannekseksi. Sen on todettu estävän syöpiä ym. sairauksia. Lisäksi kukka-, ruusu-, valko(kerä)- ja punakaalit ovat hyvin terveellisiä.

Pähkinät, varsinkin saksan-, pekaani-, pistaasi- ja cashewpähkinöitä pidetään erittäin terveellisinä, ja niitä kannattaisi popsia päivässä jopa kourallinen. Ja paahtamattomina ja suolaamattomina tietenkin. Saksanpähkinässä on huomattavasti eniten tehoaineita pähkinöistä. Myös kuorimaton manteli on erittäin terveellinen.

Mustikka- ja pinaatti on todettu silmien kunnolle ja muutenkin todella hyviksi.

Myös mustaherukka, marja-aronia, karhunvatukka, punaherukka, tyrnimarja ja puolukka sekä karpalo ovat erinomaisen terveellisiä marjoja.

Tomaatti, myös paseerattu tomaatti ja tomaattipyree(tomaattitiiviste), valkosipuli, luumut, kirsikat, viinirypäleet, voimakkaan väriset paprikat, omena(varsinkin kuori) erityisesti pomegranaattiomena, sitrushedelmät (sitruuna, lime, greippi, appelsiini), basilika, tilli, persilja, pavut(täällä vihreä papu lähinnä) ja herneet, rasvainen kala ja sen omega-3 kalaöljy, vihreätee, vehnänalkiot, kylmäpuristettu neitsytoliiviöljy sekä soijatuotteet ovat kaikki erinomaisia vitamiini- ja mineraalilähteitä.

Noita kannattaisi syödä mahdollisimman usein, sillä ainakin 33% syövistä uskotaan olevan estettävissä elintavoilla (tupakoimattomuus, normaalipainossa pysyminen, sopiva liikunta, kohtuullisella alkoholinkäytöllä, kohtuullisella kalorinsaannilla) ja terveellisellä ravinnolla, todennäköisesti paljon useampikin kuten sipuliesimerkki osoittaa.

Voisi ajatella että hapetusta pitkään kestävät kasvikset, varsinkin ohutkuoriset pehmeähköt kasvikset tai niiden kuoret, sisältävät todella tehokkaita antioksidantteja.

Osa kasviksista kannattaa syödä raakana selaisenaan tai esim. soseina ja smoothieina, osasta taas ravinteet on helpompi saada kohtuullisesti kypsytettynä, esim. höyrytettynä tai uunissa valmistettuna. Parsakaalista, kukkakaalista, porkkanasta ja herneistä sekä pavuista ainakin kypsennettynä saadaan hyvin ravintoaineita, sipulit ja valkosipulit taas kannattaisi syödä sellaisenaan esim. silputtuna tai murskattuna ruuanvalmistuksen loppuvaiheessa ja salaattien joukossa.

Koitankin syödä ainakin seuraavia erittäin terveelliseksi todettuja kasviksia päivittäin:
1 kelta/punasipuli raakana silputtuna, parsa- ja kukkakaalia/ruusukaalia kourallinen höyrytettynä/uunivalmistettuna, valko(kerä)/punakaalia raakaraasteena kunnon pala, valkosipulia kolme-neljä kynttä raakana, 2-3 porkkanaa osa raasteena osa höyrytettynä, 4 tomaattia ja usein lisäksi paseerattua tai pyrettä, 1/2 paprikaa sellaisenaan. Vihreitä papuja ja herneitä 1-2 dl päivässä.
Yksi tuoreyrtti vaihdellen päivässä (basilika ym.).

Mustikkaa, musta- ja punaherukkaa, luumuja, sitrushedelmiä, viinirypäleitä, omenaa ym. hedelmiä ja marjoja päivittäin vaihdellen maitorahkan ym. joukossa.

Myös tuoretta tai pakastettua pinaattia, tilliä, persiljaa, basilikaa, purjoa ym. terveysyrttejä mahdollisimman usein ruuan lisukkeena.

Tietenkin myös vihreätee, raakakaakao ja pähkinät ovat käytössä.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä