tiistaina 19.04.2011

Voimala ohjelma 15.4.2011.

Voimala kysyy, elämmekö ylenpalttisessa terapiateollisuudessa vai jäävätkö ihmiset liian yksin paniikkikohtausten ja ahdistuksen keskelle?

Terapeuteista pulaa
Suomessa on runsaat neljätuhatta työikäistä psykoterapeuttia. Lisäksi on paljon erilaisia terapiamuotoja, jotka eivät kuulu Kela-korvauksen piiriin.

Laillistetuista psykoterapeuteista on pulaa, sillä tämän vuoden alusta Kela korvaa kuntoutuspsykoterapian kaikille, jotka täyttävät edellytykset saada terapiaa.

Samaan aikaan ollaan uudistamassa psykoterapiakoulutusta. Jatkossa ammattinimikkeen käyttö edellyttää yliopiston tai sen yhteydessä toimivan organisaation yhteistä koulutusta.

Voimalassa terapian tarpeesta ja sen ylivallasta puhuvat psykoanalyytikko Pirjo Lehtovuori, kirjailija Eeva Hurskainen, tiedetoimittaja Marko Hamilo ja psykoterapeutti Laura Mannila.

Järisyttävä kokemus patjoilla
Tiedetoimittaja Marko Hamilo kyseenalaistaa uudessa kirjassaan Luonnollisesti hullu (Avain 2011) aikamme psykokulttuurin.

Psykokulttuuri pyrkii ratkaisemaan mielenterveysongelmia terapoimalla yksilöä, vaikka voisi olla järkevämpää muuttaa yhteiskuntaa.

Kirja on myös johdatus evoluutiopsykologiaan, joka tutkii mielen ilmiöitä lajikehityksen valossa.

Psykoanalyytikko Pirjo Lehtovuorella on pitkä kokemus psykoterapeutin ja potilaan vuorovaikutuksesta. Hän on kouluttajana tutkinut psykoterapeuttien koulutusjärjestelmää.

Psykoterapeutti Laura Mannila on erikoistunut kehopsykoterapiaan.

Eeva Hurskainen kertoo, miten hän päätyi psykoterapeutiksi. Sitä edelsi mieltä järisyttävä kokemus 70-luvun Ryhmätyö ry:n intensiivisessä patjaryhmäterapiassa.
--

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä