maanantaina 25.04.2011

Kiitos hyvästä tv ohjelmasta!

Stakesin sivuilta löytyy "hoitotestamentti", jonka jokianen voi halutessaan tulostaa ja asian ymmärrettyään allekirjoittaa ja toimittaa eteenpäin omalle lääkärilleen tms.

Se, että miettii näitä asioita valmiiksi tulevaisuutta varten ei mielestäni ole aivopesua tai provokaatiota, vaan ainoastaan oman tahtonsa ilmailsu siinä vaiheessa kun omaan elämään ei saaada tehohoitotomenpiteillä muuta lisää kuin viivytettyä kuoleman hetkeä, joka meillä kaikilla on joskus edessä. Itse tein hoitotestamentin pari vuotta sitten n.50v.

Hoitolatosten henkilökunta työskentelee monesti jaksamisen äärirajoilla ja siihen olisi tultava muutos.
Lisäresursseilla tarkoitetaan yleensä lisää rahaa/henkilökuntaa, joka onkin pika-apu, mutta ei muuta!

Parempi vaihtoehto olisi toimintatapamuutos, jolla koko sairaanhoitojärjestelma muutettaisiin ASIAKASLÄHTÖISEKSI nykyisen ORGANISAATILÄHTÖISEN toimintatavan sijaan. Silloin hoito tapahtuisi asiakkaa/potilaan tarpeiden pohjalta inhimillisellä tavalla ja monivaiheinen byrokratia ja jäykkyys mitoitettaisiin uudelleen (sitä supistamalla).

Hyvä esimerkki asiakaslähtöisestä toimintatavasta on esim. saattohoitokodit, joiden esimerkki tullut mm Englannista.

Jokainen ihminen elää oman elämäsä tavallaa ja on yhtä arvokas yksilö, riippumatta sosiaalisesta asemasta tms. Jokaiselle pitäisi suoda myös arvokas vanhuus ja kuolema ilman keinotekoista elämän pitkittämistä.

Hyvä ,että asiasta keskustellaan.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä