sunnuntaina 01.05.2011

Keskisuomalainen mielipidekirjoitus.

Peliongelmiin puututtava
Rahapelien tuottamat ongelmat ovat paisumassa suuriksi nuorten ikäpolvien kasvaessa. Rahapeliongelmilla ja peliriippuvuudella on iso rooli nuorten syrjäytymisessä ja mielenterveydellisissä haitoissa. Peliongelmaisten määrä oli vuonna 2007 arviolta noin 130 000, joista riippuvaisia nnoin 40 000. Uskallan väittää tämän hetkisten lukujen olevan 200 000:n ja 70 000:n luokkaa.

Tällä hetkellä suomalaiset pelaavat keskimäärin 110 e/henkilö vuodessa, mutta nuorten 12-17-vuotiaiden sama keskiarvo on n. 300 euroa, joka käy ilmi Taloustutkimus oy:n tutkimuksesta vuodelta 2006 Tutkimus on tehty sosiaali ja terveysministeriön toimeksiannosta. Vaikka tutkimus tulos on vanha, niin rahapelaaminen ei ole suinkaan vähentynyt, vaan päinvastoin.

Suurin suomalaisten rahapeliongelmien tuottaja on suomalainen rahapelimonopoli ja vastuunkanto on jäänyt lähes ainoastaan peliongelmaisen omille harteille. Peliongelmaisten ja riippuvaisten määrä on noussut hälyttävästi viimeaikojen "upeiden" kehitysten ansiosta. Pelikoneita on tullut markkinoille lisää ja RAY on avannut suomalaisen "vastuullisen" vaihtoehdon nettipelimarkkinoille. Mutta missä vastuu?

Vuoden 2005 rahapeliongelmien linjaus RAY:llä oli, että nettikasinoa ei tule markkinoille. Tämä käy ilmi vuoden 2005 Rayn rahapeliongelman vastuullisuusohjelmasta. Tarkasti ottaen linjaus kuuluu näin "RAY tarjoaa pelejään ainoastaan julkisissa ja valvottavissa tiloissa. Rahapelejä ei suunnitella Internetiin tai matkapuhelimeen." Miten nyt ollaankin ihan toista mieltä?

Miksi peliongelmaan ei puututa?

Peliongelmaiset tuottavat neljänneksen peliyhtiöiden kassaan vuosittain ja valtiolle kyseessä on iso rahoituslähde. Raha ratkaisee myös tässä ongelmassa.

Uudessa arpajaislaissa muutettiin ikärajoja ja ne astuvat voimaan 1.7.2011. Tällä hetkellä vastuu valvonnasta esimerkiksi kaupoissa kuuluu kaupan työntekijöille. Käytännössä valvonta ei ole toiminut Onhan siellä nappeja millä saa koneen kiinni tarvittaessa, mutta valitettavan usein näkee alaikäisiä automaateilla ja asialle ei tehdä mitään. Eikö vastuu valvonnasta pitäisi olla pelin tarjoajalla, varsinkin kun tiedetään Pamin jäsenten työmäärä ja liian vähäiset työntekijä resurssit. Talous tutkimus vuodelta 2006 kertoo, että vain 7 prosenttia nuorista kysyttiin ikää pelaamiseen. Uskallan epäillä, että luku ei ole paljoakaan noussut vuodesta 2006 jälkeen, rajoitteista huolimatta.

Toivon, että peliongelmaa pidettäisiin jatkossa yhteiskunnallisena ongelmana, eikä pelkästään yksilön omana ongelmana, kyseessähän on sama sairaus kuin alkoholismissa. puututaan ongelmaan nyt, eikä vasta silloin kun ongelma hyppää meidän kaikkien silmillemme.

Nimi poistettu.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä